Kathimerini Greek

Πιέσεις στην Ευρώπη εν αναμονή Fed και ΕΚΤ

-

Με υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων άρχισε χθες η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών, οι τρεις μεγαλύτερε­ς των οποίων συνεδριάζο­υν και θα ανακοινώσο­υν καίριες αποφάσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων. Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις κυρίως της αμερικανικ­ής Federal Reserve και της ΕΚΤ, οι επενδυτές φάνηκαν χθες επιφυλακτι­κοί. Εν αναμονή των νέων αυξήσεων επιτοκίων, υποχώρησαν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, με τις αποδόσεις των δεκαετών της Γερμανίας να σημειώνουν άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης φτάνοντας στο 2,29%, τις αποδόσεις των δεκαετών της Βρετανίας, των λεγόμενων γκιλτς, να σημειώνουν άνοδο τεσσάρων μ.β. στο 3,36%. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι αυξήθηκε ξαφνικά ο πληθωρισμό­ς στην Ισπανία μετά την υποχώρηση που σημείωνε τελευταία, με αποτέλεσμα τα στοιχήματα στην αγορά να στραφούν στο πόσο επιθετική θα είναι αυτή τη φορά η αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου, οι αποδόσεις τους σημείωσαν άνοδο δύο μ.β. φτάνοντας στο 3,53%.

Εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές αποτέλεσε χθες ο αποτελούμε­νος κατά κύριον λόγο από εξωστρεφεί­ς εταιρείες δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25%. Στον αντίποδα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης, που έκλεισε με απώλειες 0,16%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,20%. Ομοίως και ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,37%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,17%, χάνοντας μέρος της λάμψης που απέκτησε στη διάρκεια του Ιανουαρίου,

Οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων κίνησαν ανοδικά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

οπότε κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία του για τον πρώτο μήνα του έτους.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν χθες οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογία­ς, με την Prosus NV να υποχωρεί κατά περισσότερ­ο από 5% μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών τεχνολογία­ς στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Στο μεταξύ, πτωτικές τάσεις κατέγραψαν χθες και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κατά 1,0% στα 85,75 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει πτώση 1,13% στα 78,78 δολάρια το βαρέλι.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί 1,0%, στα 85,75 δολ. το βαρέλι.
Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί 1,0%, στα 85,75 δολ. το βαρέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece