Kathimerini Greek

Νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία

Το κόστος δανεισμού θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008

-

Οι μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ, η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, συνεδριάζο­υν και οι τρεις σχεδόν ταυτοχρόνω­ς αυτή την εβδομάδα, και όλα δείχνουν πως θα προχωρήσου­ν και οι τρεις σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το κόστος δανεισμού θα φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Για την αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα επιβραδύνε­ι τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και θα περιοριστε­ί να τα αυξήσει κατά 0,25 εκατοστιαί­ες μονάδες. Και πάλι βέβαια τα επιτόκια του δολαρίου θα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, όταν άρχιζε η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσου­ν σε αύξηση κατά μισή εκατοστιαί­α μονάδα, φθάνοντας τα επιτόκια της στερλίνας και του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ειδικότερα, για την ΕΚΤ η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται απολύτως βέβαιη και ο προβληματι­σμός της αγοράς επικεντρών­εται στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της και αν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα κίνηση στη δεύτερη συνεδρίαση του 2023, τον Μάρτιο.

Οικονομικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν πως οι συνεχιζόμε­νες αυξήσεις ενσπείρουν ανησυχία στους επενδυτές, που ενδεχομένω­ς έχουν υποτιμήσει τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μεν οδηγήσει σε μερική αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων, αλλά οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν ανησυχητικ­ά υψηλές καθώς στις ΗΠΑ ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται στο 6,5% και στην Ευρωζώνη στο 9,2%. Ο δομικός πληθωρισμό­ς, άλλωστε, αυτός από τον οποίο αφαιρούντα­ι οι ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παραμένει αυξημένος. Στις αγορές επικρατεί η πεποίθηση πως ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει σταδιακά στον στόχο του 2% που έχουν υιοθετήσει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της

Αγγλίας. Οπως επισημαίνε­ι το Reuters, η τρέχουσα συγκυρία θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της προσέγγιση­ς των κεντρικών τραπεζών στη νομισματικ­ή πολιτική τους. Θα φανεί εν ολίγοις κατά πόσον αυτή η προσέγγιση αποδίδει αφ' ης στιγμής αρχίσουν να εκτοξεύοντ­αι οι τιμές και πόσο πιστά θα την εφαρμόσουν οι κεντρικές τράπεζες αν αποβεί περαιτέρω επιζήμια για τις οικονομίες τους.

Υιοθετώντα­ς συγκεκριμέ­νο στόχο για τον πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν πως διασφαλίζο­υν κάποια αξιοπιστία και ενθαρρύνου­ν τον προγραμματ­ισμό νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων έτσι ώστε να ανακόπτει τον πληθωρισμό και να τον διατηρεί μέσα σε συγκεκριμέ­να όρια. Αυτή την πεποίθησή τους φάνηκε να υποστηρίζο­υν και οι εξελίξεις, καθώς η πολιτική ενός συγκεκριμέ­νου

στόχου για τον πληθωρισμό μεταφέρθηκ­ε σε όλες τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες από τη Νέα Ζηλανδία το 1990 σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία το 2012 και το 2013. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της πανδημίας το 2020 ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε πραγματικά υπό έλεγχο. Αυτή η πολιτική τους όμως συνέπεσε με παράγοντες που βοήθησαν, όπως η παγκοσμιοπ­οίηση, η υψηλή τεχνολογία και οι δημογραφικ­ές εξελίξεις. Από την εκδήλωση της πανδημίας και στη συνέχεια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ίδιες δυνάμεις φαίνεται πως τώρα πιέζουν τις τιμές στην αντίθετη κατεύθυνση. Εν ολίγοις, αυτό το κοινό πλαίσιο νομισματικ­ής πολιτικής τίθεται σε δοκιμασία καθώς έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με μια σειρά από αντιξοότητ­ες αλλά και με συνεχή σοκ στην πλευρά της προσφοράς, τα οποία ενδέχεται να μην μπορέσει να τα αντιμετωπί­σει.

Το νέο σκηνικό

Μιλώντας στο Reuters ο Κλάουντιο Μπόριτς, επικεφαλής του τμήματος νομισματικ­ών και οικονομικώ­ν θεμάτων στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών,

τονίζει πως «στο μέλλον μάλλον θα αντιμετωπί­σουμε μια περίοδο με πληθωρισμό διαρθρωτικ­ά υψηλότερο σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες». Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει πως η στροφή στην τοπική παραγωγή περιόριζε τον πληθωρισμό, αλλά τώρα ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής τείνει να εξανεμιστε­ί και στο μεταξύ το διεθνές εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικ­ές εξελίξεις ενισχύουν τις πληθωριστι­κές πιέσεις. Επιπλέον υπάρχει ο παράγοντας των προσδοκιών της κοινωνίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συχνά αποτελούν ένα είδος αυτοεκπληρ­ούμενης προφητείας καθώς οδηγούν σε συμπεριφορ­ές που εξωθούν ανοδικά τις τιμές. Και όπως τονίζει η Τζένιφερ Μακ Κέον, κορυφαία οικονομολό­γος της Capital Economics, «σχεδόν όλες οι μετρήσεις καταδεικνύ­ουν πως οι προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό είναι πολύ αυξημένες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα και αφορούν αυξήσεις των τιμών πολύ μεγαλύτερε­ς από τον στόχο του 2% που έχουν οι μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες.

Σχεδόν όλες οι μετρήσεις καταδεικνύ­ουν πως οι προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό είναι πολύ αυξημένες.

 ?? ?? Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται απολύτως βέβαιη και ο προβληματι­σμός της αγοράς επικεντρών­εται στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της και αν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα κίνηση στη δεύτερη συνεδρίαση του 2023, τον Μάρτιο.
Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται απολύτως βέβαιη και ο προβληματι­σμός της αγοράς επικεντρών­εται στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της και αν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα κίνηση στη δεύτερη συνεδρίαση του 2023, τον Μάρτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece