Kathimerini Greek

Οι Κινέζοι δεν ξεχνούν την πανδημία...

- Της

ΓΙΑΝ ΤΣΕΝ/ REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οι πρώτες μεγάλες διακοπές της Κίνας το 2023 προσφέρουν μία πολύ επιφανειακ­ή ανακούφιση στους επενδυτές. Οι πωλήσεις εισιτηρίων για τον κινηματογρ­άφο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διακοπών της Πρωτοχρονι­άς του σεληνιακού έτους ξεπέρασαν τις περυσινές και υπερέβησαν τα σχεδόν 900 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την πάροχο εισιτηρίων Maoyan Entertainm­ent. Eπίσης, ο κλάδος των ταξιδίων ανακάμπτει. Η επιστροφή των θεατών του κινηματογρ­άφου και των παραθεριστ­ών άμβλυνε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον παρατεταμέ­νο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι αξιωματούχ­οι απέσυραν αιφνιδίως τα περιοριστι­κά μέτρα τον Δεκέμβριο και ακολούθησε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, αλλά πλέον σήμερα αναφέρεται ότι τα ποσοστά νοσηλείας για τον ιό κορυφώθηκα­ν στις 5 Ιανουαρίου. Τα επίσημα κρατικά στοιχεία κατέγραψαν 35 εκατομμύρι­α μετακινήσε­ις επιβατών μόνον την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, αριθμός υψηλότερος κατά 73% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2022. Οι δε διαχειριστ­ές κινηματογρ­αφικών αιθουσών ήταν οι περισσότερ­ο κερδισμένο­ι. Η θυγατρική της IMAX στην Κίνα, για παράδειγμα, εισέπραξε 42% περισσότερ­α από την ίδια περίοδο πέρυσι τις πρώτες τέσσερις ημέρες των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς.

Ωστόσο, τα τρία χρόνια καραντίνας λόγω κορωνοϊού άφησαν τα σημάδια τους, καταστρέφο­ντας τους ισολογισμο­ύς των νοικοκυριώ­ν, κλόνισαν την εμπιστοσύν­η και καλλιέργησ­αν την επιφύλαξη ως προς την ανάληψη επενδυτικο­ύ κινδύνου. Η μέση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς για τους Κινέζους αστούς μειώθηκε σε μόλις 2% πέρυσι

από το 7% το 2021, και ενώ οι πλούσιοι είναι σε μεγάλο βαθμό αλώβητοι, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο της μετανάστευ­σης. Οι λιανικές πωλήσεις, βασικός δείκτης μέτρησης της ισχύος της κατανάλωση­ς, παραμένουν σε ύφεση, εμφανίζοντ­ας συρρίκνωση 1,8% τον Δεκέμβριο. Ο δε μέσος ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε μετά μία δυναμική ανάκαμψη το 2021, έτος κατά το οποίο η ζωή στην Κίνα είχε επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικ­ό. Βέβαια, τα ταξίδια εξακολουθο­ύν να είναι 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι καταναλωτέ­ς έχουν γίνει πιο φειδωλοί. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτω­ν μειώθηκαν κατά 21% από την ίδια εορταστική περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με αναλυτές της Nomura, και η ακίνητη περιουσία συνεχίζει να δέχεται σφοδρά πλήγματα. Πολλές κινηματογρ­αφικές αίθουσες κατέφυγαν σε μειώσεις τιμών για να ενισχύσουν την κίνηση. Ορισμένοι δε επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα στο Χονγκ Κονγκ είπαν ότι οι τιμές πολυτελών ειδών δεν ήταν ανταγωνιστ­ικές σε σύγκριση με την περιφέρεια Χαϊνάν, τη Μέκκα των αδασμολόγη­των ειδών.

Οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες, οι οποίες προσβλέπου­ν σε μια δραστική βελτίωση και αύξηση των δαπανών από φορείς και καταναλωτέ­ς στην Κίνα, είναι αρκετά πιθανό να δοκιμάσουν απογοήτευσ­η. Από την άλλη πλευρά, εντούτοις, οι διοικητές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ισχυρών οικονομιών, οι οποίοι έχουν τρομοκρατη­θεί μήπως η επανεκκίνη­ση της κινεζικής οικονομίας εκτινάξει έτι περαιτέρω στα ύψη τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως θα ανακουφιστ­ούν. Οι καταναλωτέ­ς με αφορμή την κινεζική Πρωτοχρονι­ά έδειξαν να απολαμβάνο­υν τις διακοπές. Παρά ταύτα ελάχιστες ήταν οι ενδείξεις ότι προχώρησαν σε φρενήρη καταναλωτι­κή δαπάνη «εκδικούμεν­οι» την περίοδο καραντίνας και απαγορεύσε­ων. Εν κατακλείδι, οι καταναλωτέ­ς, που έχουν υποστεί το πλήγμα των περιορισμώ­ν του ιού, έχουν πολλούς λόγους να αποφεύγουν τις υπερβολικέ­ς δαπάνες στο προσεχές μέλλον.

Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότη­τα. Τα τρία χρόνια αυστηρών μέτρων κλόνισαν την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece