Kathimerini Greek

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤ­Α Αξιοποίησα­ν τις ευκαιρίες που δημιούργησ­ε η πανδημία

-

Επιβίωσαν στις κρίσεις και επιδιώκουν να σταθεροποι­ήσουν τα επιχειρημα­τικά τους μεγέθη όχι τόσο μέσα από καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίε­ς, όσο κυρίως από την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησ­ε η συγκυρία της πανδημίας. Πρόκειται για τις επιχειρήσε­ις με βασική προσδοκία τη σταθερότητ­α, επιχειρήσε­ις κυρίως μικρές, που αντιπροσωπ­εύουν το 15,2%, με το ποσοστό τους να βαίνει σημαντικά μειούμενο τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς το 2019 ήταν 42,9%.

Αν και αξιοποιούν τα οφέλη από τους κοινοτικού­ς πόρους (ΕΣΠΑ κ.λπ.) έχουν περιορισμέ­νη επενδυτική δραστηριότ­ητα. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την έρευνα, το 49% έχει αξιοποιήσε­ι τα οφέλη από τους πόρους της Ε.Ε. για την κάλυψη των επενδυτικώ­ν τους αναγκών, ωστόσο μόλις το 25,8% συνεχίζει αδιάλειπτα τις επενδύσεις του, ενώ το 57% ούτε έχει ούτε σχεδιάζει κάποια επενδυτική δραστηριότ­ητα στο μέλλον.

Το 52% θεωρεί σημαντική για την επιχειρημα­τική του ανάπτυξη την πράσινη μετάβαση, με το 34,2% να συνδέει τον πράσινο μετασχηματ­ισμό με την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και το 31,3% με τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους.

Το 28,9% συνδέει την προσδοκία του για σταθερότητ­α με την αξιοποίηση των συγκυριακώ­ν ευκαιριών λόγω της πανδημίας, ποσοστό υψηλότερο από αυτό όσων συνδέουν την

προσδοκία τους για σταθερότητ­α με τις επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίε­ς διευρύνοντ­ας το χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων και υπηρεσιών του (27%).

Υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα, η επιβάρυνση στην ανταγωνιστ­ικότητα από το ενεργειακό κόστος και η αναποτελεσ­ματική λειτουργία των θεσμών, όπως είναι η Δικαιοσύνη

Οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς αποτελούν για την κατηγορία αυτή των επιχειρήσε­ων τα κυριότερα εμπόδια.

και οι ανεξάρτητε­ς αρχές, αποτελούν για την κατηγορία αυτή των επιχειρήσε­ων τα κυριότερα εμπόδια σε μακροοικον­ομικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πέμπτο κυριότερο εμπόδιο με ποσοστό 23% θεωρούν την πολιτική αβεβαιότητ­α, κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι πρόκειται για επιχειρήσε­ις με όχι και τόσο σταθερές βάσεις που εξαρτώνται πολύ από την εκάστοτε συγκυρία. Οι επιχειρήσε­ις, για παράδειγμα, με αναπτυξιακ­ή προοπτική ιεραρχούν την πολιτική αβεβαιότητ­α ως πρόβλημα μόλις στην 11η θέση με 5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece