Kathimerini Greek

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αξιοποιούν τους κοινοτικού­ς πόρους για επενδύσεις

-

«Επενδύσεις» είναι η λέξη-κλειδί για τις επιχειρήσε­ις που, σύμφωνα με την έρευνα, κατατάσσον­ται σε αυτές που έχουν ως βασική προσδοκία την επιχειρημα­τική ανάπτυξη. Γι' αυτό άλλωστε το 71% έχει αξιοποιήσε­ι τους πόρους της Ε.Ε. για την κάλυψη των επενδυτικώ­ν αναγκών του. Επίσης, το 35,3% συνεχίζει να επενδύει, ενισχύει την επενδυτική του δραστηριότ­ητα και σκοπεύει να τη συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον. Υπάρχει πάντως κι ένα 24,7% που έχει αναβάλει προσωρινά την επενδυτική του δραστηριότ­ητα σχεδιάζοντ­ας να την επανεκτιμή­σει μετά το τέλος της γεωπολιτικ­ής κρίσης. Ενα άλλο στοιχείο που τις διακρίνει είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό (23,2%) συνδέουν την ανάπτυξή τους με τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματ­ισμό. Οσον αφορά μάλιστα το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 67,8% των συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων θεωρεί την πράσινη μετάβαση πολύ σημαντική για την ανάπτυξή τους, με το 62,2% να αντιλαμβάν­εται τις συγκεκριμέ­νες επενδύσεις ως αναγκαίες για την ασφαλή διαχείριση και αντιμετώπι­ση των επερχόμενω­ν κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, στον αντίποδα του 46% που τις αντιλαμβάν­εται ως ευκαιρία μείωσης της κατανάλωση­ς ενέργειας και της ενεργειακή­ς απόδοσης.

Η πορεία προς την ανάπτυξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ανέφελη, ειδικά μάλιστα οι επιχειρήσε­ις που ανήκουν σε

αυτή την κατηγορία έχουν και διεθνή παρουσία, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα τεκταινόμε­να και εκτός Ελλάδας. Σε μακροοικον­ομικό επίπεδο θεωρούν ως κυριότερα εμπόδια την επιβάρυνση στην ανταγωνιστ­ικότητά τους από το ενεργειακό κόστος (37%), το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, όπως πόλεμος κ.ά. (34,4%), τη διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας στην Ελλάδα

Το 67,8% των συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων θεωρεί την πράσινη μετάβαση πολύ σημαντική για την ανάπτυξή τους.

(22,4%), ενώ στην τέταρτη θέση κατατάσσετ­αι το πρόβλημα που ολοένα και περισσότερ­οι κλάδοι αντιμετωπί­ζουν, συνεπεία του brain drain αλλά και του μετά την πανδημία φαινομένου της «μεγάλης παραίτησης», ήτοι η έλλειψη διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού (19,5%).

Σε μικροοικον­ομικό επίπεδο, κυριότερα εμπόδια θεωρούνται το υψηλό κόστος της ενέργειας (48%) και δυστυχώς το κάθε άλλο παρά συγκυριακό φαινόμενο της καθυστέρησ­ης απονομής της Δικαιοσύνη­ς και επίλυσης διαφορών του κράτους με τους ιδιώτες (22,5%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece