Kathimerini Greek

Το Ιδρυμα Λασκαρίδη τιμά τα γράμματα, τις τέχνες και τη θάλασσα

- Επιμέλεια: ΜαρΓαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Δυναμικά μπήκε στο 2023 το Ιδρυμα Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη με πληθώρα δράσεων που απλώνονται σε πολλά διαφορετικ­ά πεδία, πάντοτε όμως με παρονομαστ­ές τα γράμματα, τις τέχνες ή τη θάλασσα. «Αγκυροβολη­μένο» στον Πειραιά μπορεί παράλληλα να καυχηθεί για την εξαιρετική ιστορική του βιβλιοθήκη. Με τα ζηλευτά της αποκτήματα και παλαιές σπάνιες εκδόσεις έχει προσελκύσε­ι δωρεές συλλογών βιβλίων και αρχείων από πολλούς διανοούμεν­ους που βλέπουν πως εκεί θα «πιάσουν» τόπο. Στους φιλόξενους χώρους της έγινε στις 12 Ιανουαρίου μια ξεχωριστή εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχα­ν διεθνούς διαμετρήμα­τος πανεπιστημ­ιακοί, με τίτλο «Τι ήταν ο συγγραφέας πριν γίνει Ελληνας; Η έννοια της εθνικής λογοτεχνία­ς».

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή ήταν το βιβλίο της Κωνσταντίν­ας Ζάνου, επίκουρης καθηγήτρια­ς Ιταλικών και Μεσογειακώ­ν Σπουδών, στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια, με τίτλο «Τραυλίζοντ­ας το έθνος. Διεθνικός πατριωτισμ­ός στη Μεσόγειο, 1800-1850» (Αλεξάνδρει­α 2022). Η έκδοση παρουσιάζε­ι την ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμέν­ων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτ­ήτων –από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρι­α, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο–, οι οποίοι

Ο γενικός διευθυντής βίωσαν με την κατάρρευση της Βενετίας και τη συνεπακόλο­υθη διάλυση του κοινού πολιτισμικ­ού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Ως εκ τούτου ήταν μάρτυρες της μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατορ­ιών σ' έναν κόσμο εθνών-κρατών και συνέβαλαν

στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού.

Στη συζήτηση πήραν μέρος, εκτός από τη συγγραφέα, η Κάρεν Εμεριχ, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Συγκριτική­ς Λογοτεχνία­ς, στο Πανεπιστήμ­ιο Πρίνστον, ο Βασίλης Λαμπρόπουλ­ος, ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής, Εδρας «Κ.Π. Καβάφη», στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Συγκριτική­ς Λογοτεχνία­ς στο Πανεπιστήμ­ιο Μίσιγκαν και η Μαρία Μπολέτση, καθηγήτρια Νεοελληνικ­ών Σπουδών, Εδρας «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμ­ιο του Αμστερνταμ.

Αλλο ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που τράβηξε την προσοχή της στήλης είναι το διαδικτυακ­ό αφιέρωμα στην ιστορία της ελληνικής αλιείας από το 1830 έως το 1910 που ήδη έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθε­ί στις 6/2. Παρότι πρόκειται για ένα αρχαίο επάγγελμα σε μια χώρα που ταυτίζεται με τη θάλασσα, δεν είχε την τύχη της συστηματικ­ής μελέτης. Ο Νίκος Αλεβυζάκης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημ­ίου, θα αναλύσει το θέμα με σχολιαστές την Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ναυτιλιακή­ς Ιστορίας Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, διευθύντρι­α του Ινστιτούτο­υ Μεσογειακώ­ν Σπουδών – ΙΤΕ και ο Δημήτρης Δημητρόπου­λος, ιστορικός, διευθυντής Ερευνών του τομέα Νεοελληνικ­ών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οσο για το άμεσο μέλλον, το Ιδρυμα έχει προγραμματ­ίσει για τον Μάρτιο συνέδριο με θέμα τα αρχέτυπα (δηλαδή βιβλία τυπωμένα μέχρι και το 1500) στις ελληνικές βιβλιοθήκε­ς εκτός Αθηνών.

 ?? ?? του ΙΑΛ Κωνσταντίν­ος Μαζαράκης Αινιάν με την «ψυχή» του Ιδρύματος Καλή Κυπαρίσση.
του ΙΑΛ Κωνσταντίν­ος Μαζαράκης Αινιάν με την «ψυχή» του Ιδρύματος Καλή Κυπαρίσση.
 ?? ?? Από αριστερά η Κάρεν Εμεριχ, η Μαρία Μπολέτση, η Κωνσταντίν­α Ζάνου και ο Βασίλης Λαμπρόπουλ­ος.
Από αριστερά η Κάρεν Εμεριχ, η Μαρία Μπολέτση, η Κωνσταντίν­α Ζάνου και ο Βασίλης Λαμπρόπουλ­ος.
 ?? ?? Ο Στέλιος Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών.
Ο Στέλιος Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece