Kathimerini Greek

«Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευθο­ύν στον ψηφιακό κόσμο»

- «Ο καθηγητής σχεδιάζει και παίρνει τον ρόλο του καθοδηγητή μέσα στην τάξη, ενώ με τον ψηφιακό πίνακα αλλάζει τελείως η διδακτική μεθοδολογί­α». ΑΠ. Λ.

Αγγλικά και γεωγραφία μόνο από το λεξικό και τον χάρτη ή και μέσω ενός διαδραστικ­ού ταξιδιού; Προφανώς και το δεύτερο είναι πιο εντυπωσιακ­ό. Τα παραδείγμα­τα αυτά έφερε η καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Χατζή για να εξηγήσει, μιλώντας χθες στην «Κ», πώς μπορεί να αλλάξει την εκπαιδευτι­κή καθημερινό­τητα ένας διαδραστικ­ός πίνακας. «Σκεφτείτε ότι μπορώ να σχεδιάσω ένα μάθημα αγγλικών χρησιμοποι­ώντας τις κατάλληλες εφαρμογές. Ας πούμε μπορώ να χωρίσω τους μαθητές σε ομάδες και καθεμία να επιλέξει έναν διαφορετικ­ό προορισμό στον κόσμο. Κατόπιν θα πρέπει να φτιάξει μια διαδρομή από την Ελλάδα έως τη χώρα που έχει διαλέξει κάθε ομάδα, να κάνει ένα ταξιδιωτικ­ό έγγραφο στα αγγλικά, να κλείσει δωμάτια, να παρουσιάσε­ι τα αξιοθέατα», λέει η κ. Χατζή. «Ο καθηγητής σχεδιάζει και παίρνει τον ρόλο του καθοδηγητή μέσα στην τάξη, ενώ με τον ψηφιακό πίνακα αλλάζει τελείως η διδακτική μεθοδολογί­α», παρατηρεί η ίδια.

Το παράδειγμα της κ. Χατζή βοηθά να σκεφτούμε την αξία

ενός διαδραστικ­ού πίνακα όχι μόνο στο μάθημά της, τα Αγγλικά, αλλά και στη Γεωγραφία, στην Ιστορία και στα Θρησκευτικ­ά. Οπως έλεγε θεολόγος στην «Κ», «σε έναν ψηφιακό πίνακα οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου και να διδαχθούν και τα ιστορικά γεγονότα που συνθέτουν το σχετικό κεφάλαιο των Θρησκευτικ­ών».

Επίσης, μέσω ενός ψηφιακού πίνακα οι μαθητές μπορούν να παρακολουθ­ήσουν μία διάλεξη, να περιηγηθού­ν σε μουσεία ή να κάνουν κολάζ στο μάθημα της τέχνης.

«Τα παιδιά μεγαλώνοντ­ας θα ένα παιδί μαθαίνει να σχεδιάζει, να προγραμματ­ίζει και να χειρίζεται ένα ρομπότ. Αλλά, κυρίως, διδάσκεται μέσα από τη χρήση του με τον πιο συναρπαστι­κό και αποδοτικό τρόπο.

περιτριγυρ­ίζονται από έναν ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει να εκπαιδευθο­ύν να τον αξιοποιούν, και άρα τώρα οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Μαρία

Σκιαδελή, η οποία διδάσκει πληροφορικ­ή στο 1ο Πειραματικ­ό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. «Με τη ρομποτική ένα παιδί μαθαίνει να σχεδιάζει, να προγραμματ­ίζει και να χειρίζεται ένα ρομπότ. “Αλήθεια, τι αξία έχει αυτό”, θα

ρωτήσετε. Για να απαντήσουμ­ε σωστά, ας σκεφτούμε τις ψηφιακές εφαρμογές που υπάρχουν σε ένα σύγχρονο σπίτι ή που μας βοηθούν σε όλα τα επαγγέλματ­α», λέει η κ. Σκιαδελή και δίνει ένα παράδειγμα για τους... ανυποψίαστ­ους

γονείς και αναγνώστες. «Θέλουμε να μιλήσουμε στους μαθητές για την εξέλιξη του γυρίνου σε βάτραχο. Μπορούμε να το κάνουμε μέσα από ένα κείμενα. Μπορούμε, επίσης, να τους ζητήσουμε να κατασκευάσ­ουν ένα ρομπότ γυρίνο και μετά, πάνω σε αυτό το ρομπότ, να κάνουν τις μεταβολές που πρέπει ώστε να προκύψει ένας βάτραχος. Φαντάζεστε για ένα παιδί πόσο πιο συναρπαστι­κός, και προφανώς αποδοτικός, είναι αυτός ο τρόπος μάθησης».

Η καλλιέργει­α των ψηφιακών δεξιοτήτων κρίνεται απαραίτητη και επειδή διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δυσκολεύον­ται σε αυτό το πεδίο. Οπως παρατηρεί το υπουργείο, «η εκπαιδευτι­κή ρομποτική βοηθά στην απόκτηση της ικανότητας της οργάνωσης και της διαχείριση­ς έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων), και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνί­ας και πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικ­ότητα, κριτική σκέψη)».

 ?? ?? Με τη ρομποτική
Με τη ρομποτική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece