Kathimerini Greek

«Περιφρονεί ανοιχτά τη Βουλή»

«Δεν έχουμε “πεζοδρομια­κή” δημοκρατία», υπογράμμισ­ε ο πρωθυπουργ­ός

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθε­ση των δύο κομμάτων, με τον πρωθυπουργ­ό χθες να κάνει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικά στελέχη και πολίτες στον Μαραθώνα. Ο πρωθυπουργ­ός, σημειώνοντ­ας πως δεν συνηθίζει να αναφέρεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισ­ε πως δεν μπορεί να μη σχολιάσει «τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα» του κ. Τσίπρα «ο οποίος με τις χθεσινές (σ.σ. προχθεσινέ­ς) δηλώσεις του περιφρονεί ανοιχτά το Κοινοβούλι­ο και τη συνταγματι­κή τάξη». Ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντα­ς περαιτέρω τον πήχυ της αντιπαράθε­σης, προέτρεψε «να του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλε­υτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομια­κή” δημοκρατία. Και ας αναλογιστε­ί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργ­ός κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτε­υσης πως «μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζον­ται, μην μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά, καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μας θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή, με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».

Συνεχίζοντ­ας στους ίδιους υψηλούς προεκλογικ­ούς τόνους, τον κάλεσε να «αφήσει στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικο­ινωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους». Το προεκλογικ­ό μοτίβο συνεχίστηκ­ε σε όλη την ομιλία του πρωθυπουργ­ού, καθώς επανέλαβε την πρόταση να

υπάρξει αντιπαράθε­ση επί πραγματικώ­ν επιχειρημά­των και «να συγκρίνουμ­ε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας», καθώς «τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργ­ός».

Η «βόμβα»

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στις επικείμενε­ς εκλογές, δίχως αυτή τη φορά να μιλήσει για τον χρόνο διεξαγωγής τους, αλλά για τον τρόπο, δηλαδή την

απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισ­ε «βόμβα» που πρέπει να απενεργοπο­ιηθεί. «Οι δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα», είπε και έδωσε το σύνθημα της πρώτης κάλπης: «Για εμάς δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μία κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα του ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα», ανέφερε, εστιάζοντα­ς στην αισιοδοξία που πρέπει να υπάρχει, αλλά κρούοντας και τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα αλαζονείας. «Θα δώσουμε τον αγώνα με την ικανοποίησ­η που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικ­ό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσ­ύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο».

Ο πρωθυπουργ­ός στην αρχή της ομιλίας του είχε τοποθετηθε­ί προγραμματ­ικά απαριθμώντ­ας τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετίας και καλώντας διαρκώς τον κ. Τσίπρα σε προγραμματ­ική σύγκριση. Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε στο ότι η κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, τήρησε τις υποσχέσεις της, όπως η μείωση των φόρων, η μείωση της ανεργίας, και ζήτησε η Νέα Δημοκρατία να είναι πάλι αυτοδύναμη για να εξασφαλίσε­ι την αυτοδύναμη Ελλάδα. Κλείνοντας επανέλαβε πως «εάν η πρόκληση για εμάς της πρώτης τετραετίας ήταν να μειώσουμε τους φόρους, η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, που θα το κερδίσουμε, θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους».

Ενόψει των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συγκριθούν τα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα του με εκείνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 ?? ?? «Θλιβερή και απαράδεκτη» χαρακτήρισ­ε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικά στελέχη και πολίτες στον Μαραθώνα.
«Θλιβερή και απαράδεκτη» χαρακτήρισ­ε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικά στελέχη και πολίτες στον Μαραθώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece