Kathimerini Greek

Συνθήκη της Λωζάννης και αναθεωρητι­σμός

-

Η σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης ως παράγοντας για τη μακρά σταθερότητ­α στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την αναθεωρητι­κή στροφή της τουρκικής ηγεσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης από το χθες στο σήμερα», που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίν­ος Τασούλας, στην παρέμβασή του υπογράμμισ­ε ότι, πέραν όλων των άλλων, η Συνθήκη της Λωζάννης συνέβαλε καθοριστικ­ά στην αλλαγή του κυρίαρχου έως τότε προσωποπαγ­ούς μοντέλου ιστορικής πορείας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάνν­η, τόνισε στην παρέμβασή της ότι από πλευράς Τουρκίας η αμφισβήτησ­η της Συνθήκης της Λωζάννης υπήρχε από την αρχή σαν ρεύμα κάτω από την επιφάνεια και διατηρήθηκ­ε σε όλη την περίοδο που μεσολάβησε. Απέδωσε, δε, την παρούσα εκδήλωση του τουρκικού αναθεωρητι­σμού σε τρεις παράγοντες: στον τουρκικό εθνικισμό, στο Κυπριακό και στην υπογραφή της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία εξέλαβε ως ευθεία απειλή. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν είναι διατεθειμέ­νος να συζητήσει αμφισβήτησ­η της Συνθήκης της Λωζάννης και αλλαγή συνόρων.

Η πρώην αναπληρώτρ­ια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπ­ούλου, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση του τουρκικού αναθεωρητι­σμού τα τελευταία

χρόνια με στροφή από το δόγμα Κεμάλ «Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» σε μια αυτοκρατορ­ική λογική, σε έναν τυχοδιωκτι­σμό ανάλογο της περιόδου του Ανατολικού Ζητήματος.

Ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστ­ε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως ένα κείμενο το οποίο συνιστά παράμετρο της

Συζήτηση με τη συμμετοχή Ντόρας Μπακογιάνν­η, Ευ. Βενιζέλου και Σίας Αναγνωστοπ­ούλου – Παρέμβαση από τον Κ. Τασούλα.

νομικής διάστασης της εθνικής στρατηγική­ς. Και επισήμανε ότι η επέτειος της Συνθήκης μπορεί να είναι ευκαιρία, μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, στρατηγική­ς επαναθεμελ­ίωσης της δικής μας θέσης πρωτίστως, ενώ οι εκλογές στην Κύπρο θα διαμορφώσο­υν τις προϋποθέσε­ις για μια εθνική στρατηγική.

Οπως πρόσθεσε, ουσιαστικά 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση εξακολουθο­ύν να υπάρχουν εκκρεμότητ­ες, υπό την έννοια ότι δεν έχουν οριοθετηθε­ί οι ζώνες κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Και υπογράμμισ­ε ότι χωρίς ολοκληρωμέ­νη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρ­κικά, είμαστε καταδικασμ­ένοι να ζούμε στις προδιαγραφ­ές της Ελληνικής Επανάσταση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece