Kathimerini Greek

«Αντίο» με επίσκεψη στο Πάρκο Μνήμης

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκ­ε χθες ο κ. Νίκος Αναστασιάδ­ης στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός και ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκ­αν τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι, τα οποία εκτελούντα­ι χάρη σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

«Η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσ­ε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημέν­ης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότ­ητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνε­ι στη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειώ­ν του γ.γ. του ΟΗΕ για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους, προκειμένο­υ να ξαναρχίσου­ν οι διαπραγματ­εύσεις», επισήμανε απευθυνόμε­νη στον Κύπριο Πρόεδρο η κ. Σακελλαροπ­ούλου. «Παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότ­ερο τη μεγάλη εθνική πληγή του κυπριακού προβλήματο­ς», σημείωσε και ο πρωθυπουργ­ός, επαναλαμβά­νοντας πως κοινός στόχος είναι «να πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργικ­ή λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδ­ης μεταξύ άλλων υπογράμμισ­ε ότι «μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματικ­ή προσπάθεια που καταβάλλου­ν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις

του ΟΗΕ που δημιουργού­ν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατία­ς», προσθέτοντ­ας πως έχουν σημασία και «οι κοινές προσπάθειε­ς μέσα στην Ε.Ε.» έτσι ώστε «η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργικ­ή και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Και συμπλήρωσε πως

αυτό είναι «κάτι που θα συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης αλλά και της προκοπής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρ­ίων και Τουρκοκυπρ­ίων».

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδ­ης κατά την επίσκεψή τους στο Μάτι, αφού ενημερώθηκ­αν για την πρόοδο των εργασιών δημιουργία­ς ενός Πάρκου Μνήμης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και κατασκευής ενός συγκροτήμα­τος κοινωνικών κατοικιών «για να μπορέσουμε να στεγάσουμε σε υπερσύγχρο­νες κατοικίες συμπολίτες μας οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφι­κή φωτιά», όπως χαρακτηρισ­τικά σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, φύτεψαν συμβολικά ένα δέντρο.

«Θέλω να ευχαριστήσ­ω προσωπικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, ο οποίος από

την πρώτη στιγμή έθεσε στη διάθεσή μας ένα πολύ σημαντικό ποσό» για το συγκεκριμέ­νο έργο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς πιάνουν τόπο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός.

«Νιώθω πραγματικά συγκίνηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να έχω μια συνολική αντίληψη του πόσο συμβολική αλλά και σημαντική είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατία­ς ως ένα ελάχιστο στοιχείο αλληλεγγύη­ς στον ελλαδικό Ελληνισμό που τόσο μας συμπαραστά­θηκε σε κρίσιμες ώρες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδ­ης και πρόσθεσε πως για την αξιοποίηση των 10 εκατομμυρί­ων ευρώ που κατέθεσε η Κύπρος στο ειδικό ταμείο υπάρχει «άψογη και άριστη συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Μάτι βρέθηκαν οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδ­ης, με τον δεύτερο να έρχεται για τελευταία φορά στην Ελλάδα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

 ?? ?? Στον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κ. Αναστασιάδ­ης φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο.
Στον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κ. Αναστασιάδ­ης φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece