Kathimerini Greek

Καταδίκη της χώρας για τον στιγματισμ­ό της Αικ. Σαββαΐδου

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Σε μία ακόμη καταδίκη για παραβιάσει­ς σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας προχώρησε για τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, στιγματίζο­ντας τον πολιτικό λόγο που καταδικάζε­ι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων πολίτες πριν κριθούν από τις δικαστικές αρχές.

Η υπόθεση που οδήγησε σε καταδίκη της Ελλάδας αφορά την πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, που εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη και με ποινικές κατηγορίες για απιστία, για τις οποίες αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια και δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

Η καταδίκη της Ελλάδας – το πρόστιμο είναι συμβολικό, 6.000 ευρώ, αλλά η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη– αφορά δηλώσεις τής τότε κυβερνητικ­ής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εις βάρος της Αικατερίνη­ς Σαββαΐδου λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την απέλυσε, ενώ είχε προηγηθεί εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη. Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίο­υ, η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας, ενώ η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρινόταν από τη Δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικέ­ς δηλώσεις εις βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείρισ­η και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.

«Ενώ εκκρεμούσα­ν ποινικές διώξεις εις βάρος της προσφεύγου­σας», αναφέρεται στην απόφαση, «ο τρόπος της διατύπωσης των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησ­αν την εντύπωση ότι η προσφεύγου­σα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζον­τας το τεκμήριο αθωότητας».

«Δεν μπορεί», είχε δηλώσει τότε η κ. Γεροβασίλη, «να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσε­ων που ευνοήθηκαν από προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (...)».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν έκρινε απαράδεκτε­ς τις δηλώσεις της πρώην κυβερνητικ­ής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εις βάρος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων το 2015.

«Κατάφωρη αδικία»

Ο συνήγορος της κ. Σαββαΐδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, που χειρίστηκε

την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν στο Στρασβούργ­ο, με δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με τη χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου, αποκαθιστώ­ντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις τής τότε κυβερνητικ­ής εκπροσώπου. Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Ελληνες αξιωματούχ­ους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμ­ένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!».

Για θέματα που αφορούν την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, δυστυχώς, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν εκκρεμούν αρκετές προσφυγές από Ελληνες πολίτες που έχουν «καταδικαστ­εί» δημόσια πριν αποφανθεί γι' αυτούς η Δικαιοσύνη.

 ?? ?? Η πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου.
Η πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece