Kathimerini Greek

«Χαίρομαι γιατί βοήθησα πολύ κόσμο»

Επί χούντας, ο Νίκος Π. έφτιαχνε πλαστά διαβατήρια στο Παρίσι για Ελληνες αντιστασια­κούς

- Tου

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Χειρίζεται τη λεπτή ακίδα με χειρουργικ­ή ακρίβεια, ακόμη και τώρα, στα 82 του χρόνια. Δείχνει πώς τη βουτούσε στο μελάνι και πώς προσπαθούσ­ε έπειτα με διαδοχικά μικρά χτυπήματα, σαν ορνιθοσκαλ­ίσματα, να αντιγράψει μια σφραγίδα. «Ετσι γινόταν, τακ, τακ, τακ, τακ», λέει. Ηταν λεπτοδουλε­ιά, δεν υπάρχει αμφιβολία. «Είμαι ανυπόμονος, δεν μπορώ αυτή την προσήλωση. Πώς άραγε το έκανα τότε;» απορεί ο Νίκος Π. καθώς αναπαριστά την παλιά του τέχνη, όταν ζούσε στο Παρίσι και έφτιαχνε πλαστά διαβατήρια για τους Ελληνες που αγωνίζοντα­ν κατά της δικτατορία­ς.

Η συνάντησή μας έγινε με αφορμή τον θάνατο του δασκάλου του, του δεινού πλαστογράφ­ου Αντόλφο Καμίνσκι. Στις 9 Ιανουαρίου 2023 ο Καμίνσκι πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 97 ετών. Η κόρη του, Σάρα, διηγήθηκε πρόσφατα την ιστορία του στην «Κ». Περιέγραψε πώς ο πατέρας της συνέβαλε στη σωτηρία χιλιάδων Εβραίων στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πώς η αυθεντία του στην παραχάραξη βοήθησε τις επόμενες δεκαετίες αγωνιστές αντιαποικι­ακών και αντιφασιστ­ικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και Ελληνες αντιστασια­κούς στη χούντα. Μίλησε και για έναν Ελληνα μαθητή του πατέρα της, ο οποίος είχε θητεύσει στο μυστικό του εργαστήριο και ξεχώρισε για το ταλέντο του.

Ψάχνοντας στα αρχεία του πατέρα της, η Σάρα Καμίνσκι κατάφερε να βρει έναν αριθμό τηλεφώνου στην Αθήνα και να μας φέρει σε επαφή με αυτόν τον μαθητή.

Το όνομα δεν χρειάζεται

Ακόμη κι αν πέρασε μισός αιώνας από τότε, ο Νίκος Π. επιθυμεί να μην αποκαλυφθε­ί δημόσια το πλήρες όνομά του. Είναι ψηλός, με θερμή χειραψία. Ανάβει μια σόμπα υγραερίου και καθόμαστε στη στενή κουζίνα της μονοκατοικ­ίας του στο Χαλάνδρι. Μιλάει για πρώτη φορά για αυτή την πτυχή του παρελθόντο­ς του. Αλλωστε, όπως εξηγεί, και εκείνα τα χρόνια στο Παρίσι ελάχιστοι γνώριζαν τι έκανε.

«Κάθε άνθρωπος έχει τα ταλέντα που του έχει δώσει η φύση και τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει ο ίδιος», λέει. «Είχα πάθος με τη μουσική και δεν ξέρω για ποιο λόγο και με τη γεωμετρία». Περιγράφει την πορεία που τον οδήγησε στο Παρίσι. Ηθελε να σπουδάσει αρχιτέκτον­ας, αλλά απέτυχε

στις εξετάσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια. Το επιχείρησε έπειτα στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπου παρέμεινε δύο χρόνια προτού επιστρέψει στην Αθήνα το 1961 για να σπουδάσει τελικά σκηνογραφί­α σε σχολή του Δοξιάδη.

«Ηθελα μετά να πάω στο Παρίσι και να εργαστώ στην

όπερα», λέει. Το 1963, λοιπόν, επέστρεψε στη Γαλλία και προσέγγισε, όπως διηγείται, τη Λίλα ντε Νόμπιλι, διάσημη σκηνογράφο και ενδυματολό­γο, η οποία όμως δεν τον ενέταξε στην ομάδα της. Το πραξικόπημ­α της 21ης Απριλίου 1967 τον βρήκε στο Παρίσι.

Πρώτα υποδέχθηκε εκεί άλλους Ελληνες αυτοεξόρισ­τους παρέχοντας στέγη. «Στην ελληνική παροικία του Παρισιού λέγαμε ότι δεν θα κρατήσει πολύ, ότι η χούντα θα πέσει σύντομα. Περιμέναμε να γυρίσουμε σε ένα με δύο χρόνια στην πατρίδα. Μετά καταλάβαμε ότι η δικτατορία είχε γερά μπουντέλια, “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” που έλεγε και ο Παπαδόπουλ­ος», λέει.

Τότε προέκυψε η ανάγκη να βοηθήσει τους αντιστασια­κούς και με άλλο τρόπο. Μια Γαλλίδα ψυχολόγος η οποία εργαζόταν στη διαφήμιση τον σύστησε στον Καμίνσκι. Είχε το εργαστήριό του σε ένα ημιυπόγειο. Μόλις τον γνώρισε ρώτησε εάν ήξερε να σχεδιάζει και τι σπουδές είχε πραγματοπο­ιήσει. Στην αρχή οι πολλές ερωτήσεις του Καμίνσκι ξένισαν τον Νίκο Π.

Είχε μάθει ότι μετά το πραξικόπημ­α εμφανίστηκ­αν αστυνομικο­ί σε σπίτι συγγενών του στην Αθήνα και ρωτούσαν επίμονα για εκείνον. Κάποιος άλλος σπουδαστής στη σχολή Δοξιάδη τον είχε καταδώσει ως αριστερό. Ομως και ο Καμίνσκι ήταν καχύποπτος, προσπαθούσ­ε να φυλάξει τα νώτα του και να μην αποκαλυφθε­ί η δράση του. Ισως να μην του αρκούσαν οι καλές συστάσεις που είχε ο Νίκος Π. και ήθελε από μόνος του να μετρήσει την ειλικρίνει­α

στις απαντήσεις του Ελληνα μαθητευόμε­νου.

Ο Νίκος Π. λέει ότι έμεινε στο πλευρό του πολύπειρου πλαστογράφ­ου για περίπου ένα χρόνο, μετά ανεξαρτητο­ποιήθηκε. Θυμάται ότι για καιρό πειραματιζ­όταν με δείγματα που δεν επρόκειτο να χρησιμοποι­ηθούν, ώσπου μια ημέρα του ζήτησε ο Καμίνσκι να φτιάξει μια ισπανική στάμπα. Ηταν για ένα διαβατήριο κάποιου αντιστασια­κού που θα επιχειρούσ­ε να εισέλθει στην Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο. Τότε για πρώτη φορά ένιωσε να τον βαρύνει η ευθύνη, έπρεπε να μην υπάρχει κάποια ατέλεια στο έγγραφο που θα παρέδιδε.

Για να κρατήσουν αμείωτη ροή στην παραγωγή, προμηθεύον­ταν νέα, αυθεντικά διαβατήρια στα οποία έπειτα πραγματοπο­ιούσαν αλλαγές. Διηγείται πως μια μέρα καθόταν σε ένα καφέ και κάποιος θαμώνας ξέχασε το σακάκι του. Προτού το παραδώσει είχε αφαιρέσει το διαβατήριο. Λίγες ημέρες αργότερα βρήκε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και επικοινώνη­σε μαζί του. «Τον κάλεσα και του είπα: “Σας στέρησα το διαβατήριό σας γιατί είμαστε από μια χώρα που τα έχουμε ανάγκη”. Μου είχε πει να μην ανησυχώ, θα έβγαζε άλλο», λέει.

Η διπλή ζελατίνα

Περιγράφει πόσο δύσκολο ήταν να ξεκολλήσου­ν τη διπλή ζελατίνα που υπήρχε στα διαβατήρια που θα πλαστογραφ­ούσαν, πώς έπρεπε να τραβήξουν με προσοχή τη φωτογραφία του πραγματικο­ύ κατόχου για να βάλουν άλλη στη θέση της. Από τον Ελληνα μεσάζοντα που του έφερνε τις νέες «παραγγελίε­ς» ζητούσε πάντα «καθαρές» φωτογραφίε­ς, χωρίς αντικείμεν­α στο φόντο. «Πες τους να βγαίνουν σε έναν άσπρο τοίχο, ούτε να φωτίζουν, μια απλή φωτογραφία», ζητούσε. Μάταια.

Προσπαθούσ­ε μαζί με τον Καμίνσκι να καθαρίσει τις εικόνες που του παρέδιδαν τοποθετώντ­ας λευκό χαρτί γύρω από το περίγραμμα του προσώπου και έπειτα τις φωτογράφιζ­ε ξανά. Σταμάτησε να πλαστογραφ­εί το 1974, με την πτώση της χούντας. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα, παρατήρησε ένα γνώριμο σημείο σε κάποιο σπίτι που είχε προσκληθεί. «Μήπως είχατε φυγαδεύσει κάποιον στη Γαλλία;» ρώτησε τους οικοδεσπότ­ες. Αναγνώρισε τις γρίλιες του σπιτιού, από μια φωτογραφία που κάποτε είχε επεξεργαστ­εί. «Χαίρομαι γιατί βοήθησα πολύ κόσμο», λέει. «Μη ρωτάς πόσα έγγραφα είχα κάνει, δεν κρατούσα λογαριασμό».

Μετά το πραξικόπημ­α εμφανίστηκ­αν αστυνομικο­ί σε σπίτι συγγενών του στην Αθήνα και ρωτούσαν επίμονα για εκείνον. Κάποιος άλλος σπουδαστής στη σχολή Δοξιάδη τον είχε καταδώσει ως αριστερό.

 ?? ?? Ο Ελληνας μαθητής του Αντόλφο Καμίνσκι έχει κρατήσει μέχρι σήμερα κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποι­ούσε στο εργαστήριο του δασκάλου του στο Παρίσι.
Ο Ελληνας μαθητής του Αντόλφο Καμίνσκι έχει κρατήσει μέχρι σήμερα κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποι­ούσε στο εργαστήριο του δασκάλου του στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece