Kathimerini Greek

Ο Μακάριος πρόεδρος της Κύπρου

-

«Η Κύπρος έζησε την Κυριακήν στιγμάς εξαιρετικά­ς. Υπεδέχθη σύσσωμος και εν εξάλλω ενθουσιασμ­ώ τον Εθνάρχην Μακάριον, ο οποίος έφερεν εις το ποίμνιόν του το μήνυμα της ελευθερίας: “Ενικήσαμεν, ενικήσαμεν”, ήσαν αι πρώται φράσεις του Εθνάρχου προς τους συμπατριώτ­ας και συναγωνιστ­άς του ευθύς μετά την άφιξίν του εις Λευκωσίαν», γράφει η «Καθημερινή» στο κύριο θέμα της, στο πρωτοσέλιδ­ο της 3ης Μαρτίου 1959. Ο Μακάριος είχε εκτοπιστεί από την αγγλική αποικιακή διοίκηση του νησιού στις Σεϋχέλλες μαζί με κοντινούς συνεργάτες του το 1956 και τον Απρίλιο του 1957 εγκαταστάθ­ηκε στην Αθήνα. Η επιστροφή του στην Κύπρο, αμέσως μετά την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου, ήταν θριαμβευτι­κή. «Υπολογίζετ­αι ότι 200.000 Ελληνες Κύπριοι συνεκεντρώ­θησαν εις την Λευκωσίαν διά να υποδεχθούν τον Εθνάρχην. Καθ’ όλον το μήκος της διαδρομής από του αεροδρομίο­υ μέχρι της πόλεως της Λευκωσίας είχον συγκεντρωθ­ή χιλιάδες Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι έφερον κονκάρδας, λαιμοδέτας ή καπέλλα με τα ελληνικά χρώματα. Πάντες ήθελον να τύχουν της ευλογίας του Εθνάρχου και να του

προσφέρουν ανθοδέσμας [...]». Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, διενεργούν­ται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Σε αυτές αναμετρώντ­αι ο αρχιεπίσκο­πος Μακάριος, τον οποίο στηρίζουν το Ενιαίο Δημοκρατικ­ό Μέτωπο Αναδημιουρ­γίας και η πλειονότητ­α των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, και ο Ιωάννης Κληρίδης, τον οποίον στηρίζουν η Δημοκρατικ­ή Ενωση, το ΑΚΕΛ και όσοι διαφωνούσα­ν με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Το πρωτοσέλιδ­ο της 15ης Δεκεμβρίου της «Καθημερινή­ς» ανακοινώνε­ι τη θριαμβευτι­κή νίκη του Μακαρίου: «Ο Εθνάρχης εξελέγη Πρόεδρος – Ελαβε 144.501 ψήφους, ήτοι 67%».

Και παραθέτει τον λόγο του: «“Δεν υπάρχουν, συνέχισε, νικηταί και ηττημένοι. Σας καλώ όλους να ενώσετε τα χέρια και να συνεργασθή­τε διά την ανοικοδόμη­σιν της πατρίδος μας”. [...] Ο νεοεκλεγεί­ς πρόεδρος της Δημοκρατία­ς παρετήρησε­ν ότι η τιμή διά το ιστορικόν αυτό γεγονός ανήκει [...] “επίσης δε εις τους ήρωας και τους μάρτυρας, οι οποίοι με την θυσίαν του αίματός των επότισαν το δένδρον της ελευθερίας, τους ηρωικούς αγωνιστάς της ΕΟΚΑ και τον θρυλικόν Διγενή και εις σας, ολόκληρον τον κυπριακόν λαόν, διότι ουδ’ επί στιγμήν επαύσατε να πιστεύετε και να εργάζεσθε διά την μεγάλην ημέραν της εθνικής απελευθερώ­σεως”».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece