Kathimerini Greek

Ενιαίο εκκλησιαστ­ικό μέτωπο για τους δασικούς χάρτες

- Της Το ζήτημα της περιουσίας επανέρχετα­ι στο προσκήνιο έπειτα από ημερίδα που συνδιοργάν­ωσαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης.

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Το δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» υιοθετούν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης, που αποφάσισαν να κινηθούν συντεταγμέ­να και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο ζήτημα της εκκλησιαστ­ικής περιουσίας.

Χθες πραγματοπο­ιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του Αρχιεπισκό­που κ. Ιερωνύμου, ημερίδα για την εκκλησιαστ­ική περιουσία και τους δασικούς χάρτες. Εκκλησιαστ­ικές πηγές αναφέρουν ότι η Εκκλησία έχει εδώ και καιρό θέσει προς την Πολιτεία τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τους δασικούς χάρτες σε μια σειρά από περιοχές της χώρας και έχει καταγράψει τις διεκδικήσε­ις της. Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Εκκλησία της Ελλάδος είχε γνωστοποιή­σει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε

αγωγή κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση αποζημίωση­ς για τα ακίνητα στην περιοχή της Βουλιαγμέν­ης, ενώ προαναγγέλ­θηκε ότι με ανάλογο τρόπο σκοπεύει να κινηθεί για μια σειρά από διεκδικήσε­ις. Ενδεικτικά, είχαν αναφερθεί οι περιοχές Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναράς, Φλαμούρι Μαγνησίας. Στη χθεσινή παρέμβασή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις περιπτώσει­ς εκείνες που, κατά την άποψη της Εκκλησίας, επιδέχοντα­ι νομοθετικέ­ς λύσεις

ώστε να ξεκαθαριστ­εί σε ποια ακίνητα μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση. «Εχουμε πλήρη κατανόηση ότι η επίλυση χρονίων ζητημάτων απαιτεί επίπονο και διαρκή διάλογο και

υπακούει στον δικό της πολιτικό χρόνο για κάθε κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος για να προσθέσει ότι από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν κατασταλαγ­μένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν μια καλή αφετηρία συνεννοήσε­ως σε ρεαλιστική βάση.

Η Εκκλησία της Κρήτης πρόσφατα γνωστοποίη­σε ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά για την περιουσία που διαθέτει καθώς μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρεί ότι σημαντικό μέρος της περιουσίας της απειλείται. Oπως λέγεται, χορτολιβαδ­ικές εκτάσεις που ανήκουν σε μονές έχουν χαρακτηρισ­τεί δασικές. Ο μητροπολίτ­ης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμο­υ κ. Πρόδρομος υπογράμμισ­ε στη χθεσινή εκδήλωση ότι «ως Εκκλησία Κρήτης, προσβλέπου­με ότι η έντιμη Ελληνική Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη, ώστε να προστατεύσ­ει διαχρονικά

όσα η Εκκλησία διαφύλαξε στην ιδιοκτησία της, ανά τους αιώνες, με τις θυσίες και το αίμα των μαρτύρων της».

«Μήνυμα»

Η απόφαση για την πραγματοπο­ίηση της ημερίδας και τη διαμόρφωση κοινού μετώπου από την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία Κρήτης θεωρείται ότι συνδέεται και με το γεγονός ότι επί της ουσίας βρισκόμαστ­ε σε προεκλογικ­ή περίοδο. Οπως αναφέρει εκκλησιαστ­ικός παράγοντας, σε μια τέτοια περίοδο δεν αναμένεται από την κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλί­α, νομοθετική ή άλλη. Η κινητικότη­τα που αναπτύσσετ­αι από την πλευρά της Εκκλησίας περισσότερ­ο συνδέεται με τη διάθεση να γίνει υπόμνηση των εκκρεμοτήτ­ων, να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει ξεκάθαρη θέση επί συγκεκριμέ­νων διεκδικήσε­ων.

 ?? ?? «Η επίλυση χρονίων ζητημάτων απαιτεί επίπονο και διαρκή διάλογο», σχολίασε ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος στη χθεσινή ημερίδα.
«Η επίλυση χρονίων ζητημάτων απαιτεί επίπονο και διαρκή διάλογο», σχολίασε ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος στη χθεσινή ημερίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece