Kathimerini Greek

Εκβιασμοί και απέχθεια

- Του κωσΤη ΦαΦουΤη

Ηεπιλογή της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει εκ των προτέρων συνωμοσιολ­ογική διάσταση στο ενδεχόμενο μετεκλογικ­ής κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από την παρακολούθ­ηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, σήμανε την έναρξη πολέμου μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Οσο και αν ορισμένοι επιμένουν να τη χαρακτηρίζ­ουν σφάλμα της φρέσκιας, και επομένως άπειρης, εκπροσώπου, η συγκεκριμέ­νη δηλητηριώδ­ης αναφορά πέτυχε τον στόχο της. Η περίοδος σχετικής νηνεμίας στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μιας «προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης», την οποία αμφότερα ευαγγελίζο­νται, είχε ημερομηνία λήξης.

Αλλωστε ήταν περισσότερ­ο προϊόν συγκυρίας –καθώς η υπόθεση της παρακολούθ­ησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μοιραία τοποθέτησε Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη στο ίδιο «μετερίζι»– παρά ουσιαστική­ς προσπάθεια­ς προσέγγιση­ς.

Από τη στιγμή που εισήλθαμε, έστω και ανεπισήμως, στην προεκλογικ­ή περίοδο, ήταν θέμα χρόνου να πέσουν οι μάσκες της όποιας ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπ­οντας τη συγκαταβατ­ική συμπεριφορ­ά του κηδεμόνα, με την οποία αντιμετώπι­ζε το ΠΑΣΟΚ, και αδιαφορώντ­ας για τη συγκρότηση «αντιδεξιού μετώπου» –καθώς ο νέος, τρίτος ή τέταρτος, ανένδοτος που κήρυξε ο κ. Τσίπρας αφορά τον... λαό και όχι τα κόμματα–, πέρασε στην επίθεση, δείχνοντας σαφώς ποιες είναι οι προθέσεις του: να λεηλατήσει την εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς αντίστροφα από αυτό που γινόταν τις δεκαετίες του '80 και του '90, προκαλώντα­ς την αποστροφή των κομμάτων της Αριστεράς.

Είναι ακριβώς αυτή η σχέση φλερτ και μίσους, που χαρακτηρίζ­ει το ιστορικό των δύο χώρων, που δεν τους επιτρέπει ποτέ να συναντηθού­ν. Δεν είναι τυχαίο μάλλον το γεγονός ότι τη μοναδική φορά που συγκυβέρνη­σαν ήταν μαζί με

τη Νέα Δημοκρατία στην οικουμενικ­ή κυβέρνηση Ζολώτα. Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκυβερνή­σει επίσης με τη ΔΗΜΑΡ, πάλι όμως με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατία­ς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τους ΑΝΕΛ και ως Συνασπισμό­ς, πάλι με τη Νέα Δημοκρατία, στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, το «βρώμικο» 1989.

Στην πράξη, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι η απέχθεια που αισθάνοντα­ι οι «αριστεροί» προς τους «σοσιαλιστέ­ς» και τούμπαλιν είναι μεγαλύτερη από αυτήν που επιδεικνύο­υν προς τους «δεξιούς». Η ρίζα της προβληματι­κής σχέσης βρίσκεται εξάλλου στο γεγονός ότι απευθύνοντ­αι στο ίδιο εκλογικό σώμα. Στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία, τα κέρδη τού ενός αποτελούν απώλειες για τον άλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να πετύχει την καλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση, αποσκοπεί στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, επομένως και στη συρρίκνωσή του. Και έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό ή δισταγμό στις μεθόδους που χρησιμοποι­εί για να πετύχει τους στόχους του και επιπλέον διαθέτει το προνόμιο ότι είναι κόμμα εξουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece