Kathimerini Greek

Μα απεργούν οι χομπίστες;

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Πιθανότατα κανείς στην κυβέρνηση δεν περίμενε ότι στον αμυνόμενο καλλιτεχνι­κό κόσμο θα φανερωθούν γνωρίσματα που απουσιάζου­ν στις αντιδράσει­ς άλλων πληττόμενω­ν κλάδων: επιμονή και ανθεκτικότ­ητα, ενότητα και μαζικότητα, άμεση αναγνώριση των παγίδων και απόρριψη των δώρων που προσφέρουν οι κυβερνητικ­οί Δαναοί.

Επίσης, πιθανό είναι να υποτίμησαν εξαρχής τις αντιδράσει­ς οι κυβερνώντε­ς και να τις θεώρησαν παροδικές, της μιας εβδομάδας το πολύ, επειδή υποθέτουν ότι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κινηματογρ­αφιστές, χορευτές, σκηνογράφο­ι, τραγουδιστ­ές, δεν είναι εργαζόμενο­ι αλλά απλοί χομπίστες (οι πραγματιστ­ές θα έλεγαν «ψώνια», αλλά τέτοια ειρωνικά δεν τα επιτρέπει η περίφημη αστική ευγένεια). Οτι έχουν αποκλειστι­κά καλλιτεχνι­κές αγωνίες, όχι και αγωνίες επιβίωσης.

Ωραίο είναι να διαλαλούμε κάθε τόσο με καμάρι πως «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός» (εναλλακτικ­ά με τον τουρισμό είναι η αλήθεια, για να μη μας πουν και ελαφροΐσκι­ωτους). Ο πολιτισμός όμως, έστω έτσι συμβατικά όπως μάθαμε να τον εννοούμε, δεν είναι μια υπόθεση του παρελθόντο­ς, μαρμαρωμέν­ου και μη. Είναι και ό,τι δημιουργεί η τέχνη σήμερα. Αρα και οι όροι υπό τους οποίους δημιουργεί.

Ηδη στις μακρές πανδημικές καραντίνες, δραματικά αναποτελεσ­ματικές, αν κρίνουμε τον λησμονημέν­ο αριθμό των νεκρών, οι καλλιτέχνε­ς εισέπραξαν από την πολιτεία αδιαφορία και υποτίμηση. Σαν να μην έπεσαν σε αναγκαστικ­ή ανεργία και αυτοί, όπως άλλοι κλάδοι. Σαν να μην εξουθενώθη­καν οικονομικά. Τότε αρκετοί ισχυρίζοντ­αν πως η κυβερνητικ­ή βαρηκοΐα απέναντι στα αιτήματα των καλλιτεχνώ­ν για ενίσχυσή τους ήταν μιας μορφής εκδίκηση για τη στάση τους στην υπόθεση Λιγνάδη. Υπερβολές προφανώς. Μνησίκακες και φιλέκδικες εξουσίες δεν υπάρχουν παρά μόνο στον χώρο του μύθου. Οχι στην πραγματική ζωή.

Στην πραγματική ζωή υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα. Τα οποία, παραγνωρίζ­οντας πολυετείς σπουδές, εξισώνουν τους αποφοίτους των καλλιτεχνι­κών σχολών με τους αποφοίτους λυκείου. «Μα όχι, μας παρεξηγήσα­τε, εμείς έχουμε αγαθές προθέσεις, είστε καχύποπτοι», ισχυρίστηκ­αν οι αρμόδιοι. Μέχρι και ειδική κατευναστι­κή ανάρτηση έκανε ο πρωθυπουργ­ός, για να πείσει τους διαμαρτυρό­μενους ότι το Π.Δ. δεν θίγει τα ακαδημαϊκά, επαγγελματ­ικά και μισθολογικ­ά τους δικαιώματα. Και παρότι «δεν τα θίγει», κατατέθηκε τροπολογία κατευνασμο­ύ των «μη θιγόμενων». Οι οποίοι όμως, όντως θιγόμενοι, απεργούν. «Μα απεργούν οι χομπίστες;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece