Kathimerini Greek

Εξοικονόμη­ση ενέργειας και νεόδμητα κτίρια

- ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡ­ΟΣ

Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο 4936/2022 και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΦΕΚ Β.4893) γίνεται προσπάθεια να μειώνεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και κατ' επέκτασιν οι εκπομπές άνθρακα.

Στην πολύ ενδιαφέρου­σα ανάλυση (https://www.greenpeace. org/greece/issues/klima/46840/ to-pragmatiko-ofelos-einai-stineksoik­onomisi-energeias-oxi-stoaerio/) αναφέρεται πως τα κεφάλαια για τις σχεδιαζόμε­νες επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου (Φ.Α.) θα ήταν προτιμότερ­ο να διοχετευθο­ύν κατευθείαν στην εξοικονόμη­ση ενέργειας με εγκατάστασ­η αντλιών θερμότητας (Α.Θ.) και μόνωση κτιρίων.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια απεξάρτηση­ς από το Φ.Α., αλλά και την ανάγκη για ταχύτερη μετάβαση σε καθαρότερε­ς μορφές θέρμανσης, μήπως θα έπρεπε η διοίκηση να εξετάσει την άρση της υποχρέωσης κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νέες οικοδομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και στις άλλες πόλεις που είναι υποχρεωτικ­ό;

Η υποχρέωση της μελέτης και κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νεόδμητα κτίρια, ανεξαρτήτω­ς εάν θα χρησιμοποι­ηθεί, νομοθετήθη­κε τη δεκαετία του 1990, γιατί τότε υπήρξε προσπάθεια διείσδυσης του καθαρότερο­υ Φ.Α. σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Μήπως όμως έκλεισε αυτός ο κύκλος και πρέπει οι κανόνες να κοιτάξουν μπροστά και να εξυπηρετήσ­ουν τους μελλοντικο­ύς στόχους;

Τα χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή της εγκατάστασ­ης Φ.Α. σε ένα κτίριο από τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους, θα μπορούσαν να δοθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους εγκατάστασ­ης Α.Θ. και όχι να διευκολύνο­υν την κατανάλωση Φ.Α. με προεγκατεσ­τημένα δίκτυα.

Μηχανολόγο­ς μηχανικός ΕΜΠ MSc Environmen­tal Design & Engineerin­g UCL

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece