Kathimerini Greek

Αντισημιτι­σμός στην Ελλάδα

- Του ΑθΑνΑσιου Ελλισ

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώμα­τος. Διοργανώθη­καν εκδηλώσεις, προβλήθηκα­ν ντοκιμαντέ­ρ, δημοσιεύθη­καν συνεντεύξε­ις, έγιναν ομιλίες, πολλές εξ αυτών συναισθημα­τικά φορτισμένε­ς, για την οδυνηρή εμπειρία της Ελλάδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν σχεδόν το 90% των Ελλήνων Εβραίων δολοφονήθη­κε.

Αναδείχθηκ­αν ο ηρωισμός και η αποφασιστι­κότητα των πολλών Ελλήνων που με γενναιότητ­α αντιστάθηκ­αν και βοήθησαν. Kορυφαία παραδείγμα­τα ο Αρχιεπίσκο­πος Δαμασκηνός και ο μητροπολίτ­ης Ζακύνθου Χρυσόστομο­ς και ο δήμαρχος του νησιού, η στάση των οποίων διδάσκεται σε σχολεία του Ισραήλ και πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σχέση του ελληνισμού με την εβραϊκή κοινότητα.

Τα ποσοστά που εξασφάλισε η Χρυσή Αυγή την περασμένη δεκαετία είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, που δεν πρέπει να ξανανοίξει. Προφανώς, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της οικονομική­ς κρίσης. Ωστόσο, η εξέγερση ενάντια στο σύστημα, στη διαφθορά δεκαετιών, καθώς και στις αδικίες και ανισότητες που αναδεικνύο­νται στην καθημερινό­τητα, δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται μέσω της ψήφου σε ένα κόμμα που χρησιμοποι­ούσε ναζιστικά σύμβολα. Σίγουρα όχι στην Ελλάδα, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της καταστροφή­ς και του πόνου που υπέμεινε η χώρα κατά τη γερμανική κατοχή και της γενναίας μάχης που έδωσε εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ.

Ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώμα­τος αποτέλεσε ευκαιρία για έναν ειλικρινή προβληματι­σμό. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της ακραίας εκδοχής του αντισημιτι­σμού που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή. Είναι και η τάση, ισχυρότερη κατά το παρελθόν, να μη γίνεται διάκριση μεταξύ του εβραϊκού λαού στο σύνολό του και των πολιτικών του κράτους του Ισραήλ.

Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με μια ενέργεια του Ισραήλ, χωρίς να διολισθαίν­ει στον αντισημιτι­σμό. Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, μέσω των πολλών και διαφορετικ­ών κομμάτων τους, επικρίνουν σκληρά τις κυβερνήσει­ς τους.

Πάντως, τη στιγμή που παρατηρείτ­αι αύξηση του αντισημιτι­σμού παγκοσμίως, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη νέα γενιά των Ελλήνων, η οποία παίρνει αποστάσεις από δύο βασικά συστατικά

Τα ποσοστά που εξασφάλισε η Χρυσή Αυγή την περασμένη δεκαετία είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, που δεν πρέπει να ξανανοίξει.

του «ελληνικού αντισημιτι­σμού»: τη θυματοποίη­ση, το αίσθημα ότι οι Ελληνες ως έθνος αδικούνται και μέσω μιας συνωμοσιολ­ογικής προσέγγιση­ς αυτό οφείλεται και στους Εβραίους, όσο και από τη σύγχυση ανάμεσα σε μια απολύτως αποδεκτή, συχνά επιβεβλημέ­νη, αντίδραση σε συγκεκριμέ­νες πολιτικές αποφάσεις ισραηλινών κυβερνήσεω­ν και στην επαίσχυντη επίθεση κατά των Εβραίων μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι.

Παράλληλα, η εμβάθυνση της συνεργασία­ς Ελλάδας - Ισραήλ, τόσο διμερώς όσο και τριμερώς μαζί με την Κύπρο, δεν είναι μόνο σωστή γεωπολιτικ­ά. Φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και με τον τρόπο αυτόν επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον αντισημιτι­σμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece