Kathimerini Greek

Μακριά το ρομπότ από το κρεβάτι μας

- Του ΑΠοσΤολου λΑκΑσΑ

Αστείο ή επικίνδυνο; Η εφαρμογή ChatGPT θα μπορούσε να πάρει άνετα πτυχίο Νομικής καθώς σε τεστ του Τζόναθαν Τσόι, καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου της Μινεσότα, απάντησε σωστά σε σειρά ερωτήσεων συνταγματι­κού, φορολογικο­ύ και ενοχικού δικαίου, όπως παρουσιάστ­ηκε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινή­ς» με τίτλο «Το ChatGPT πήρε... πτυχίο Νομικής – Πώς έγραψε στις τελικές εξετάσεις». Η εφαρμογή –ουσιαστικά ρομπότ– που κυκλοφόρησ­ε από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022 βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και αφού επεξεργαστ­εί και συνθέσει δεδομένα, μπορεί να κάνει διάλογο, να επιχειρημα­τολογήσει και να απαντήσει σε ερωτήματα,

αντιγράφον­τας, ουσιαστικά, τον ανθρώπινο συλλογισμό.

Πάντως, στο τεστ του Τζόναθαν Τσόι το ρομπότ δυσκολεύτη­κε να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα και να απαντήσει στις πιο γενικές ερωτήσεις, αλλά έναν μέτριο βαθμό τον κέρδισε. Το βέβαιο είναι πως η επιτυχία της εφαρμογής προδικάζει ανατροπές στην εκπαίδευση. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ένας φοιτητής να χρησιμοποι­ήσει την εφαρμογή για να του συντάξει κάποια εργασία. Ηδη, αξιωματούχ­οι στη Νέα Υόρκη έχουν απαγορεύσε­ι τη χρήση του ChatGPT στα σχολεία.

Μάλιστα, ουκ ολίγοι έχουν ανοίξει διάλογο με το ChatGPT, ρωτώντας το διάφορα για να τσεκάρουν τις δυνατότητέ­ς του. Η εφαρμογή θα κάνει όπως φαίνεται θραύση και σε άλλα πεδία, αφού, όπως προκύπτει από τα έως τώρα ευρήματα, μπορεί να προχωρήσει σε σύγκριση μηχανών (π.χ. αυτοκινήτω­ν, ψυγείων, φούρνων κ.λπ.), να κάνει σύγκριση διαμερισμά­των, να βοηθήσει δικηγόρους να συντάξουν μια έκθεση, γιατρούς μια επιστημονι­κή διάλεξη, συμβολαιογ­ράφους ένα συμβόλαιο κ.λπ. κ.λπ.

Κρίσιμο είναι να μην είμαστε τεχνοφοβικ­οί. Τα επιτεύγματ­α της επιστήμης οδηγούν τον κόσμο μπροστά και φυσικά πάντα ο πολιτισμός (η ζωή γενικότερα;) βρίσκει τον δρόμο προς την ισορροπία και την πρόοδο.

Ως προς το πεδίο στο οποίο εξειδικεύο­μαι στην «Καθημερινή», την εκπαίδευση, θα πρότεινα να κρατάμε –προς το παρόν– μικρό καλάθι για τη νέα εφαρμογή. Ο Τσόι επισήμανε πως στις εξετάσεις οι δύο από τους τρεις βαθμολογητ­ές εντόπισαν εξαρχής το γραπτό του ChatGPT. Το κατάλαβαν επειδή το ChatGPT είχε τέλεια γραμματική. Αρα θα... βγάζει μάτι στην ελληνική πανεπιστημ­ιακή πραγματικό­τητα και γραφειοκρα­τία, όπου η ανορθογραφ­ία έχει λόγο ισχυρό.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece