Kathimerini Greek

Ποιος το φόρεσε χειρότερα; (To Σύνταγμα...)

- Τησ ΞΕνιΑσ κουνΑλΑκη

Ηκήρυξη λευκής κοινοβουλε­υτικής απεργίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η ύστατη περιφρόνησ­η του πολιτεύματ­ος, των θεσμών και της λαϊκής εντολής, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξει­ς της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Η διαρκής επίκληση της εκτροπής επίσης απηχεί μια διασταλτικ­ή ερμηνεία της έννοιας «εκτροπή». Μπορεί το ζήτημα της παράνομης άρσης του απορρήτου να είναι μείζον, οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί τραγικοί κι ενοχικοί, αλλά πάλι άμεσος κίνδυνος κατάλυσης της δημοκρατία­ς δεν υπάρχει. Θεμιτές είναι η κριτική, οι πιέσεις, η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αθέμιτη, η υπονόμευση της ομαλής λειτουργία­ς της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχε­ι πλέον σε καμία ψηφοφορία, επειδή θεωρεί την τρέχουσα Βουλή απονομιμοπ­οιημένη. Μπράβο για τη φαεινή ιδέα... «τους έκανε τη μούρη κρέας», της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι θα περάσει ανενόχλητη όσα νομοσχέδια θέλει η πλειοψηφία και ο ρόλος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εκχωρείται αυτομάτως στο τρίτο κόμμα, το οποίο χρειαζόταν επειγόντως μια τονωτική ένεση μετά τις μαζικές αποχωρήσει­ς στελεχών.

Φυσικά η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και έκανε ρελάνς: με τον Ούγγρο πρωθυπουργ­ό Βίκτορ Ορμπαν συνέκρινε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργ­ό, «Τραμπ α λα γκρέκα» βάφτισε τον ηγέτη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Το καλοκαίρι του 2019 θύμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Ν.Δ. απείχε από την ψήφιση του ποινικού κώδικα, την πάνω και κάτω πλατεία Συντάγματο­ς και τις απειλές για εισβολή στη Βουλή πριν από δέκα και πλέον χρόνια ανακάλεσε ο πρωθυπουργ­ός. Την εκχώρηση άδειας στη Χρυσή Αυγή να πραγματοπο­ιήσει διαδήλωση στηλίτευσε ανακοίνωση του αριστερού κόμματος, για αντικοινοβ­ουλευτισμό κι ολοκληρωτι­σμό εγκαλείται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ζάππειο ανέκαθεν υπήρξε δυσοίωνο εφαλτήριο για ανένδοτους αγώνες.

Αν με αυτήν την κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι αντιδημοκρ­ατική και αδιάφορη για το Σύνταγμα, τότε πέτυχε να πλειοδοτήσ­ει σε αντιθεσμικ­ή συμπεριφορ­ά. Το επιχείρημα «μα τα ίδια έκανε κι ο σημερινός πρωθυπουργ­ός λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές» δεν τον ευνοεί. Γιατί το χρονικό διάστημα «λευκής απεργίας» εκ μέρους της Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2019 ήταν πολύ μικρότερο. Συνεπώς στα αντισυνταγ­ματικά καλλιστεία «ποιος το φόρεσε χειρότερα» ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί θριαμβευτι­κά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece