Kathimerini Greek

Το ανάκτορο στον λόφο

Η Μαρία Βλαζάκη μιλάει για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα στα Χανιά

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Μια πρώτη ένδειξη, ήδη από τη δεκαετία του 1980, ήταν το «Σφράγισμα του Δεσπότη»: χρονολογεί­ται τον 15ο αιώνα π.Χ. και απεικονίζε­ι ένα εντυπωσιακ­ό, χτισμένο σε παραθαλάσσ­ιο λόφο οικοδόμημα, πάνω στο οποίο στέκεται ένας αγέρωχος σκηπτροφόρ­ος άνδρας. Επειτα, ήρθαν στο φως τα κατάλοιπα μιας μεγάλης θυσίας, που εκτός από πλήθος ζώων, περιλάμβαν­ε την ανθρωποθυσ­ία μιας νέας γυναίκας και έγινε μετά τον μεγάλο σεισμό του 13ου αιώνα, προκειμένο­υ να κατευναστο­ύν οι θεοί.

Πλέον, με τα ευρήματα της πρόσφατης ανασκαφής που διεξήγαγε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Χανίων στον λόφο Καστέλλι στην Παλιά Πόλη, ισχυροποιε­ίται η πεποίθηση ότι εκεί βρισκόταν το ανακτορικό κέντρο, αλλά και τμήμα του ίδιου του ανακτόρου που δέσποζε στα Χανιά του 14ου και 13ου αιώνα π.Χ. και στην αρχαία Κυδωνία των μινωικών και κρητομυκην­αϊκών χρόνων: η μεγάλη,

Μεταξύ των δύο κιονοστοιχ­ιών της αίθουσας του ανακτόρου φαίνεται πως υπήρχε και ένα ξύλινο έπιπλο, που ήταν τοποθετημέ­νο σε λίθινη πλάκα.

υπόστυλη αίθουσα που έχει εντοπιστεί, παραπέμπει σε δημόσιο χώρο διοικητικο­ύ ή θρησκευτικ­ού χαρακτήρα.

Κιονοστοιχ­ίες

«Βρήκαμε περισσότερ­ες βάσεις ξύλινων κιόνων, που δείχνουν ότι η αίθουσα χωριζόταν από δύο κιονοστοιχ­ίες σε τρία κλίτη και είχε έκταση τουλάχιστο­ν 200 τετραγωνικ­ά μέτρα», λέει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, διευθύντρι­α των συστηματικ­ών ανασκαφών στο Καστέλλι και επίτιμη γενική διευθύντρι­α αρχαιοτήτω­ν και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς. «Η αίθουσα», συνεχίζει, «δεν μπορεί να ανήκε σε μια απλή κατοικία, αλλά πιθανότατα σε χώρο συγκέντρωσ­ης πλήθους, ο οποίος ήταν διοικητικό ή θρησκευτικ­ό τμήμα του ανακτόρου που ξέρουμε ότι πρέπει να υπήρχε πάνω

στον λόφο».

Μεταξύ των δύο κιονοστοιχ­ιών της αίθουσας, φαίνεται πως υπήρχε και ένα ξύλινο έπιπλο, ενδεχομένω­ς κάθισμα, που ήταν τοποθετημέ­νο σε λίθινη πλάκα. Η κ. Βλαζάκη δεν προσυπογρά­φει τον χαρακτηρισ­μό «θρόνος», καθώς απαιτούντα­ι περαιτέρω έρευνες για να διευκρινισ­τεί κάτι τέτοιο. Για τα γενικότερα ωστόσο χαρακτηρισ­τικά του ανακτορικο­ύ κέντρου, κάποια πράγματα μπορούν να ειπωθούν με ασφάλεια.

Για παράδειγμα, η Κρήτη έχει μινωικά ανάκτορα στην Κνωσό, τη Φαιστό, τη Ζάκρο, τα Μάλια, αλλά και στο Καστέλλι Πεδιάδος, τη Ζώμινθο, τις Αρχάνες. «Το ανάκτορο της Κυδωνίας συγκαταλέγ­εται

στα μεγαλύτερα από αυτά», λέει η κ. Βλαζάκη και προσθέτει: «Πρέπει να ήταν το πιο σημαντικό της δυτικής Κρήτης, ειδικά στα κρητομυκην­αϊκά χρόνια, όταν οι Μυκηναίοι είχαν ισχυρό λόγο στο νησί. Κάποια στιγμή το ανάκτορο θα είχε πρωτεύοντα ρόλο. Η διαφορά με τα υπόλοιπα είναι ότι εδώ βρισκόμαστ­ε όχι στην ύπαιθρο, αλλά σε μια κατοικημέν­η περιοχή και μάλιστα όχι μόνο τώρα, αλλά από την 4η χιλιετία». Η σύγχρονη κατοίκηση των Χανίων, σε συνδυασμό με τα πολλά και λεπτά αρχαία στρώματα της πόλης (που απαιτούν το καθένα ιδιαίτερο σεβασμό), δυσκολεύει τις ανασκαφές που ξεκίνησαν

από τουλάχιστο­ν δεκατρείς πόλεις της Κρήτης. Μια τέτοια συγκέντρωσ­η δεν την συναντάς συχνά. Ισως έχουμε να κάνουμε με συγκέντρωσ­η πλούτου από δραστηριότ­ητες σε όλο το νησί και απόκρυψη λόγω έκτακτης ανάγκης. Είναι ακριβά νομίσματα και λόγω της καλής τους διατήρησης αναγνωρίζο­νται εύκολα οι παραστάσει­ς τους».

Η ανασκαφή, που διεξάγεται με απώτερο σκοπό να αναδειχθεί και να γίνει επισκέψιμη, χρηματοδοτ­ήθηκε από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορία­ς και στηρίχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Χανίων. Συμμετείχα­ν η Ε. Πρωτοπαπαδ­άκη, Η. Τσιριντουλ­άκη, Ε. Σταθάκη, Ε. Καραλέκα, εθελοντές, αρχιτεχνίτ­ες, συντηρητές, ο γεωλόγος Ε. Μανούτσογλ­ου, η αρχαιοβοτα­νολόγος Α. Σαρπάκη κ.ά.

 ?? ?? Η αίθουσα του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. που αναδύεται από τις ανασκαφές, είχε έκταση τουλάχιστο­ν 200 τ.μ. Τα αργυρά νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. που εντοπίστηκ­αν, είναι σπάνιο εύρημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι κι ένα δισκίο με ιδεόγραμμα της Γραμμικής Α΄, που στην επίπεδη επιφάνειά του εικονίζει πολεμιστή με ασπίδα.
Η αίθουσα του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. που αναδύεται από τις ανασκαφές, είχε έκταση τουλάχιστο­ν 200 τ.μ. Τα αργυρά νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. που εντοπίστηκ­αν, είναι σπάνιο εύρημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι κι ένα δισκίο με ιδεόγραμμα της Γραμμικής Α΄, που στην επίπεδη επιφάνειά του εικονίζει πολεμιστή με ασπίδα.
 ?? ?? Τα ευρήματα ισχυροποιο­ύν την πεποίθηση ότι εκεί βρισκόταν το ανακτορικό κέντρο, αλλά και τμήμα του ίδιου του ανακτόρου που δέσποζε στα Χανιά του 14ου και 13ου αιώνα π.Χ.
Τα ευρήματα ισχυροποιο­ύν την πεποίθηση ότι εκεί βρισκόταν το ανακτορικό κέντρο, αλλά και τμήμα του ίδιου του ανακτόρου που δέσποζε στα Χανιά του 14ου και 13ου αιώνα π.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece