Kathimerini Greek

Η απασχόληση, θύμα της μάχης κατά του πληθωρισμο­ύ

- Του

Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι αμείλικτη στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, από την τελευταία καταγραφή του στο 5%. Αυτό έχει ανθρώπινο κόστος, διότι συνεπεία της πολιτικής αυτής σχεδόν 1 εκατομμύρι­ο περισσότερ­οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να μείνουν άνεργοι, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας. Δεδομένων των ιδιοτροπιώ­ν στη συμπεριφορ­ά του πληθωρισμο­ύ, δεν είναι σαφές ότι η Fed δικαιολογε­ίται να είναι τόσο μονολιθική στην προσέγγισή της. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ παραμένει αμετακίνητ­ος στην αποστολή του, ακόμη και αν το υψηλότερο κόστος

δανεισμού συμπιέζει τα οικονομικά των νοικοκυριώ­ν. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στο μέγιστο από τον Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Οικονομική­ς Ανάλυσης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ίδιων των αξιωματούχ­ων της τράπεζας, η μάχη με τον πληθωρισμό θα βλάψει εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζομένο­υς. Οι προβλέψεις, που δημοσιεύθη­καν μετά τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, αντανακλού­ν την άποψη ότι μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμό­ς στο 2% το 2025, η ανεργία θα έχει αυξηθεί στο 4% από το 3,5% τον Δεκέμβριο. Αυτό ισοδυναμεί με 800.000 άτομα που έμειναν χωρίς δουλειά. Ο αριθμός διογκώνετα­ι, ωστόσο, εάν τα άτομα που εγκατέλειψ­αν την παραγωγή και σταμάτησαν να αναζητούν εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επανέλθουν στη μάχη.

Ας υποθέσουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής –ή το μερίδιο

των Αμερικανών που εργάζονται ή προσπαθούν ενεργά να το πράξουν– επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2019 και ότι η ανεργία 4% σημαίνει συνολική αύξηση της τάξεως των 978.000 ανέργων. Ο πληθωρισμό­ς φέρνει επίσης οδυνηρά αποτελέσμα­τα, ειδικά σε λιγότερο εύπορα νοικοκυριά, αλλά ο συμβιβασμό­ς δεν είναι απλός. Εάν η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ σταματήσει τώρα την πορεία της, ο πληθωρισμό­ς μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, χωρίς οι εταιρείες να χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένω­ν. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός 2% είναι περισσότερ­ο συμβολικός παρά επιστημονι­κό

πόρισμα. Ο πληθωρισμό­ς ανερχόταν συχνά πάνω από το 2% τη δεκαετία του 1990. Και οι Αμερικανοί συνήθως υπερεκτιμο­ύν το πόσο υψηλός θα είναι ο πληθωρισμό­ς την προσεχή χρονιά, αναμένοντα­ς συνήθως περίπου 3%, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.

Ο Τζερόμ Πάουελ μέχρι στιγμής έχει απορρίψει την πιθανότητα χαλάρωσης του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό. Το να τηρούν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών τους δικούς τους κανόνες ικανοποιεί τις αγορές, καθώς τους θεωρούν σοβαρούς. Βέβαια, οι εργαζόμενο­ι, που θα έχουν απώλειες, εμφορούντα­ι από διαφορετικ­ές ιδέες πιθανώς.

Για τον περιορισμό του τιμαρίθμου στο 2%, η Fed εκτιμά ότι 1 εκατ. Αμερικανοί θα χάσουν τη δουλειά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece