Kathimerini Greek

Υποβολή των δικαιολογη­τικών για επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή

Ανοιξε η πλατφόρμα για επιχειρήσε­ις με εκκρεμότητ­ες στους φακέλους τους

- Tου

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Ανοιξε χθες η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή my Business Support προκειμένο­υ οι 10.000 και πλέον επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τα δικαιολογη­τικά προκειμένο­υ να μην αναγκαστού­ν να επιστρέψου­ν το σύνολο του ποσού που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι δικαιούχοι μπορούν από χθες να υποβάλλουν τα δικαιολογη­τικά στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα και μέχρι τις 31 Μαΐου. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανωτέρω επιχειρήσε­ις χάνουν το δικαίωμα της επιπλέον έκπτωσης 15% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του ποσού, αλλά ισχύουν οι εκπτώσεις ανάλογα με τις ζημιές που είχαν την περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής: – Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών οι υπόχρεοι μπορούν να το πράξουν από την 1η Φεβρουαρίο­υ μέχρι και την 31η Μαΐου 2023 μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας «myBusiness­Support».

Για τα ποσά που βεβαιώθηκα­ν η προθεσμία καταβολής παρατείνετ­αι έως την 30ή Ιουνίου 2023. Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένω­ν διενεργείτ­αι εκ νέου

υπολογισμό­ς με την ευνοϊκή ρύθμιση του περασμένου Νοεμβρίου, που ορίζει ότι θα πρέπει η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένω­ν κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να είναι μικρότερη κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένω­ν που απασχολούσ­ε η επιχείρηση.

Εφόσον μετά τον επανυπολογ­ισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένω­ν και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσει­ς της επιχείρηση­ς, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει νέο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα.

Ο νέος τίτλος είσπραξης (εκκαθαριστ­ικό) θα προβλέπει 96 δόσεις χωρίς την έκπτωση του 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Εφόσον μετά τον επανυπολογ­ισμό της υποχρέωσης διατήρησης

εργαζομένω­ν και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσει­ς της επιχείρηση­ς το ποσό επιστρέφετ­αι στο σύνολό του. Σε αυτή την περίπτωση αρμόδια εφορία εκδίδει απόφαση επιστροφής του ποσού ενίσχυσης και του αναλογούντ­ος τόκου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν:

– Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρηση­ς που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμέ­νου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζετα­ι στους λογαριασμο­ύς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών. Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητω­ν ατομικών επιχειρήσε­ων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων.

– Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών υποχρεώσεω­ν της επιχείρηση­ς (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0. – Ενιαίο πιστοποιητ­ικό δικαστικής φερεγγυότη­τας.

Η προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων εκπνέει στις 31 Μαΐου – Εως τις 30 Ιουνίου η πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις.

 ?? ?? Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομικώ­ν, οι επιχειρήσε­ις που δεν θα καταθέσουν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά θα πρέπει να επιστρέψου­ν εντόκως το σύνολο του ποσού που έλαβαν.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομικώ­ν, οι επιχειρήσε­ις που δεν θα καταθέσουν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά θα πρέπει να επιστρέψου­ν εντόκως το σύνολο του ποσού που έλαβαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece