Kathimerini Greek

«Χρειάζοντα­ι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη»

-

Βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθ­εί η Ευρώπη για να μην αποβιομηχα­νιστεί πλήρως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο. Ο κ. Παπαλεξόπο­υλος σημείωσε πως ο αμερικανικ­ός νόμος IRA δίνει μεγάλα κίνητρα στη βιομηχανία, προσελκύον­τας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς να μετεγκατασ­ταθούν. Αναγνώρισε ότι είναι θετικό πως η Ευρώπη έχει συνειδητοπ­οιήσει τον κίνδυνο και κινείται δυναμικά, αλλά υπογράμμισ­ε πως πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια και εσωτερικές διαφωνίες, καθώς το πλέγμα των νομικών προβλέψεων που απαιτείται είναι σημαντικό και μεγάλο.

Εξάλλου, όπως είπε, στην Ευρώπη ταυτόχρονα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ισχύουν και αντικίνητρ­α που δημιουργού­ν κόστη στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμο εκπομπών και με δεδομένο ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκεί έχει γίνει πολύ ανταγωνιστ­ική. «Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μέσα στην Ευρώπη και να ληφθούν αποφάσεις για να γίνουν βιομηχανικ­ές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη».

Κύκλοι της βιομηχανία­ς σχολιάζοντ­ας τις προτάσεις της Κομισιόν σημείωναν πως υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν ενδιαφέρον, αλλά εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξει­ς ως προς το εάν η υλοποίησή τους θα μπορέσει να καταστήσει την Ευρώπη ελκυστικό προορισμό για τις βιομηχανίε­ς.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως είναι ασαφές ποιες θεωρεί πράσινες επενδύσεις και τεχνολογίε­ς,

Η Ε.Ε. πρέπει να ανταποκριθ­εί στην πρόκληση για να μην αποβιομηχα­νιστεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπο­υλος.

δεν προβλέπει νέα χρηματοδότ­ηση, ενώ η εξαγγελία για ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο δεν συνοδεύετα­ι ούτε από πρόβλεψη για τα κεφάλαια που θα διαθέτει, ούτε από χρονοδιάγρ­αμμα για τη σύστασή του. Σημειώνουν, δε, ότι στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου η Κομισιόν επιδιώκει να υπερασπιστ­εί τις πολιτικές που έχει ήδη θεσπίσει και οι οποίες έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece