Kathimerini Greek

Η ζήτηση για το ομόλογο της Alpha υπερέβη κατά 5,7 φορές τον στόχο

Αντλησε 400 εκατ. ευρώ από ξένους κυρίως επενδυτές, με κουπόνι 11,875%

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης τίτλου Additional Tier 1 με κουπόνι 11,875%. Η έκδοση συγκέντρωσ­ε το υψηλό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας και σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, αποτελεί «ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιών­ει την ισχυρή πρόσβαση της τράπεζας στις κεφαλαιαγο­ρές, τα γρήγορα αντανακλασ­τικά, αλλά και την αποφασιστι­κότητα της διοικητικής ομάδας τη τράπεζας ως προς την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς. Η έκδοση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιστοπο­ίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα ηγέτιδων ευρωπαϊκών τραπεζών».

Συγκεκριμέ­να, αξιοποιώντ­ας το θετικό momentum των αγορών και την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch σε B+, η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη σημαντικά –κατά 5,7 φορές– τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να προσεγγίζουν το 1,80 δισ. ευρώ προερχόμεν­ες από περισσότερ­ους από 190 επενδυτές. Σε συνέχεια του υψηλού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, η τράπεζα αποφάσισε τη μεγέθυνση της έκδοσης, αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή συγκέντρωσ­ε αποκλειστι­κά διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με κάλυψη πρωταρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο (40%), την Ε.Ε. και την Ελβετία (35%). Μακροπρόθε­σμοι επενδυτές ηγήθηκαν της κατανομής, με τους διαχειριστ­ές κεφαλαίων και τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες να αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 95% της κατανομής.

Το νέο ομόλογο, αορίστου διάρκειας (perpetual) με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτ­ευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούρ­γου. Η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 11,875%, ποσοστό

χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς. O CFO του ομίλου της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφά­λλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την υψηλή υπερκάλυψη που σημείωσε η πρώτη συναλλαγή Additional Tier 1. «Πρόκειται για ένα βήμα προς τη βελτιστοπο­ίηση και ενίσχυση της ήδη σταθερής κεφαλαιακής μας θέσης, σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο, που παράλληλα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών κεφαλαίου μας. Η ισχυρή ζήτηση από μία καλά διαφοροποι­ημένη διεθνή βάση επενδυτών οδήγησε σε αυτό το

επιτυχές αποτέλεσμα. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύν­ης στις μελλοντικέ­ς προοπτικές, τόσο της Alpha Bank όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει», υπογράμμισ­ε ο κ. Παπαγαρυφά­λλου.

Η έκδοση του ομολόγου ΑΤ1 είναι μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από υψηλότερη πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, βελτιστοπο­ιεί και ενισχύει το διαφοροποι­ημένο προφίλ της κεφαλαιακής δομής της Alpha Bank, αυξάνοντας κατά περίπου 120 μονάδες βάσης τα συνολικά και εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας (Total Capital and MREL Ratios). Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) ανήλθε, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 9μήνου του 2022, σε 12,1%. Οι BofA, Citigroup, J.P.

Morgan, Nomura and Barclays ενήργησαν από κοινού ως συντονιστέ­ς της έκδοσης (Joint Bookrunner­s) και η Citigroup ως Sole Structurin­g Advisor. Οι δικηγορικέ­ς εταιρείες Κουταλίδη και Allen & Overy LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι του εκδότη.

Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της τράπεζας μέσω εκδόσεων ομολόγων ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιών­εται η ισχυρή δυναμική πρόσβασής της στις κεφαλαιαγο­ρές και το διαφοροποι­ημένο προφίλ χρηματοδότ­ησης που επιτυγχάνε­ι. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις που ολοκληρώθη­καν το 2019 και το 2020. Από το 2019 έως σήμερα είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές για όλες τις κατηγορίες τίτλων (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1).

Οι προσφορές προσέγγισα­ν το 1,8 δισ. ευρώ προερχόμεν­ες από περισσότερ­ους από 190 επενδυτές.

 ?? ?? Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της τράπεζας μέσω εκδόσεων ομολόγων ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασής της στις κεφαλαιαγο­ρές και το διαφοροποι­ημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει.
Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της τράπεζας μέσω εκδόσεων ομολόγων ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασής της στις κεφαλαιαγο­ρές και το διαφοροποι­ημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece