Kathimerini Greek

Σύνδεση Ιονίας Οδού με τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς

-

Ενα νέο έργο, που θα διευκολύνε­ι τη σύνδεση των Ιωαννίνων με την ελληνοαλβα­νική μεθόριο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τον άξονα που θα συνδέσει τα Ιωάννινα –ουσιαστικά από το τέλος της Ιονίας Οδού– με τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς. Το έργο έχει περάσει από πολλά κύματα τα τελευταία χρόνια: χαρακτηρισ­τικό είναι ότι απορρίφθηκε στο παρελθόν η ανάθεσή του στην Ιόνια Οδό, η ένταξή του αρχικά στο ΕΣΠΑ και μετά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο ανασχεδιάσ­τηκε ώστε να μειωθεί το κόστος του και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το έργο, λοιπόν, μετά τον ανασχεδιασ­μό του θα έχει μήκος 70 χλμ. και προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ (ακόμα 92 εκατ. ευρώ έχουν προεγγραφε­ί στο ΕΣΠΑ για αρχαιολογι­κές εργασίες, μετακινήσεις δικτύων κοινής ωφελείας και απαλλοτριώ­σεις). Ο δρόμος θα έχει δύο λωρίδες (συν ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας και μέγιστη ταχύτητα 100 χλμ. (η βασική διαφοροποίηση από τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε να μπορεί να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ είναι η μείωση της διατομής του δρόμου). Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ χωρισμένο σε δύο τμήματα: – Στην κατασκευή του τμήματος από τον ανισόπεδο κόμβο Ιονίας Οδού με την Εγνατία Οδό έως τον ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου, μήκους 46,4 χλμ. Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάν­ει έξι κόμβους: Κοσμηράς - Ασβεστοχωρ­ίου, Γραμμενοχω­ρίων, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυών και Καλπακίου.

– Στην αναβάθμιση του τμήματος Καλπακίου - Κακαβιάς, μήκους 23,11 χλμ. Το δεύτερο τμήμα θα κατασκευασ­τεί με προαίρεση.

Την προϊστορία του έργου σχολίασε και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. «Είναι ένα έργο εμβληματικ­ό, που άρχισε να σχεδιάζετα­ι και να συζητιέται πριν από το 2005», ανέφερε. «Το έργο αυτό έχει εθνική διάσταση, αναδεικνύε­ι την περιοχή και τη συνδέει με την ευρύτερη περιοχή

Το έργο θα διευκολύνε­ι τη μετάβαση από την πόλη των Ιωαννίνων στην ελληνοαλβα­νική μεθόριο.

της Δυτικής Μακεδονίας και την Ηπειρο με τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι ένα έργο που εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό, ένα έργο που βγάζει περιοχές από την απομόνωση».

Το έργο έχει ορίζοντα κατασκευής τεσσάρων ετών και με τη λειτουργία του θα διευκολύνε­ι τη σύνδεση με την Αλβανία αλλά και την ασφάλεια του τοπικού δικτύου που θα «απαλλαχθεί» από τον φόρτο των βαρέων οχημάτων. Παράλληλα θα «ανακουφίσει» την κυκλοφορία γύρω από τα Ιωάννινα, εκτρέποντα­ς σημαντικού­ς φόρτους που σήμερα εξυπηρετού­νται από την περιφερεια­κή οδό Ιωαννίνων.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΙΆΛΙΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece