Kathimerini Greek

Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ Ελεύθερη πρόσβαση σε παροχές ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης θα έχουν έως το τέλος Μαΐου οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματ­ίες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ενώ για να ανανεώσουν την ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα στη συνέχεια θα αρκεί η εξόφληση μόνο των εισφορών του κλάδου υγείας που αντιστοιχο­ύν στην ασφαλιστικ­ή κλάση που έχουν επιλέξει. Το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που περιλαμβάν­εται σε τροπολογία, ανανεώνει την ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες, αυτοαπασχο­λούμενους) προκειμένο­υ να τακτοποιηθ­ούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα. Ειδικότερα, δίνεται στους μη μισθωτούς κατ' εξαίρεση ασφαλιστικ­ή ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν το ποσό που οφείλουν και αντιστοιχε­ί στις ετήσιες εισφορές μόνο του κλάδου υγείας της ασφαλιστικ­ής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένο­υ να ανανεωθεί η ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχε­ί στην ετήσια εισφορά υγείας –αναδρομικά για το έτος 2022– θα ανανεωθεί η ασφαλιστικ­ή του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικ­ές οφειλές. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμέ­νη διάταξη είχε κατ' εξαίρεση ισχύσει τον περασμένο χρόνο, αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών που ίσχυαν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα λόγω COVID-19, αφετέρου λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμέν­ων. Αυτή τη φορά, με τον φόβο των πιθανών αντιδράσεω­ν εν μέσω μάλιστα και της έντονης προεκλογικ­ής

περιόδου, αλλά και των ήδη εκτεταμένω­ν αντιδράσεω­ν για την αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6%, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε την ανανέωση της συγκεκριμέ­νης διάταξης.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστικ­ή ικανότητα των μακροχρόνι­α ανέργων και των ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη.

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για

Ανανεώνετα­ι μέχρι τα τέλη Μαΐου η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022.

ένα χρόνο η ασφαλιστικ­ή ικανότητα εργαζομένω­ν ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειώ­ν τους.

«Καμπανάκι» για νέα χρέη

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσει­ς επαγγελματ­ιών για την απόφαση αύξησης των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6%. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πλειονότητ­α των επιχειρημα­τιών είναι αδύνατο να αντεπεξέλθ­ει στη νέα οικονομική επιβάρυνση, που κυμαίνεται από 244 έως 655 ευρώ τον χρόνο, μόνο για την κύρια ασφάλιση, ανάλογα με την κατηγορία που έχει επιλέξει ο εκάστοτε μη μισθωτός. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δημιουργηθ­εί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσ­μων ασφαλιστικ­ών οφειλών», επισημαίνει το ΒΕΑ και ζητεί εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece