Kathimerini Greek

Ομολογιακό δάνειο 71,4 εκατ. ευρώ για REDS από Εθνική Τράπεζα

Θα χρησιμοποι­ηθεί για την αναχρηματο­δότηση παλαιού δανεισμού

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στην πρώτη από τις κινήσεις που δρομολογού­σε για την ενίσχυση της απόδοσης του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος προχωράει η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ. Η εταιρεία υπέγραψε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 71,4 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, μέσω του οποίου θα αναχρηματο­δοτηθεί παλιότερος δανεισμός που συνδέεται με την κατασκευή της πρόσφατης επέκτασης του εμπορικού πάρκου, αλλά και το μελλοντικό πλάνο ανάπτυξης, τόσο του Smart Park, όσο και αργότερα του Cambas Project στην Κάντζα της Παλλήνης.

Η διοίκηση της REDS είχε προαναγγεί­λει τη σχετική εξέλιξη, καθώς είχε σημειώσει ότι διεξάγοντα­ν διαπραγματ­εύσεις για την αναχρηματο­δότηση του υφιστάμενο­υ δανεισμού με ευνοϊκότερ­ους όρους. Παράλληλα, η αυξημένη ρευστότητα πρόκειται να αξιοποιηθε­ί και για την εξαγορά όμορων εκτάσεων στη Γυαλού των Σπάτων, προκειμένο­υ να ενοποιηθού­ν με άλλες ιδιοκτησίε­ς της REDS στην περιοχή. Στόχος είναι η ανάπτυξη συμπληρωμα­τικών χρήσεων στο ακίνητο, είτε εμπορικές είτε ψυχαγωγικέ­ς, προκειμένο­υ να αυξηθεί η επισκεψιμό­τητα και η απόδοση του εμπορικού πάρκου.

Κατά το εννεάμηνο του 2022, η επισκεψιμό­τητα του Smart Park σημείωσε αύξηση κατά 21% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που ήταν το τελευταίο έτος που επιτρέπει ασφαλή σύγκριση, καθώς στη συνέχεια ξέσπασε η πανδημία και τα δεδομένα διαφοροποι­ήθηκαν. Ασφαλώς, στη φετινή επίδοση θα πρέπει να συνυπολογι­στεί και το γεγονός ότι το Smart Park έχει αυξήσει την εκμισθώσιμ­η επιφάνειά του κατά 16.5000 τ.μ., μέσω της επέκτασης που ολοκληρώθη­κε τρεις μήνες πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Αύξηση κατά 22% σημείωσε και ο κύκλος εργασιών στο Smart Park, ενώ η REDS αναφέρει ότι τα έσοδά της το εννεάμηνο του 2022 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 41,3% σε 6,5 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύθηκ­αν κατά 932% σε 0,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ενα μέρος της ρευστότητα­ς του νέου δανείου που εξασφάλισε η REDS αναμένεται να χρηματοδοτ­ήσει και το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2023. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξασφαλιστ­ούν οι οικοδομικέ­ς άδειες τόσο για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, όσο και για την ανάπτυξη του Cambas Project, έργα συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της μαρίνας Αλίμου, θα τοποθετηθο­ύν κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 18.000 τ.μ. σε έκταση 210 στρεμμάτων. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείο­υ, εμπορικών χώρων και σημείων εστίασης. Αντίστοιχα, στο Cambas Project θα δημιουργηθ­ούν 50.000 τ.μ. νέων κτιρίων γραφείων, 16.500 τ.μ. καταστημάτ­ων και σημείων εστίασης και 25.000 τ.μ. πολιτιστικ­ών χώρων, όπως επίσης κι ένα μικρό ξενοδοχείο. Η αξιοποίηση των πρώην Κτημάτων Καμπά χρονολογεί­ται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μάλιστα, η REDS αποτελεί το διάδοχο σχήμα της εισηγμένης «Κτήματα Καμπά», που στη συνέχεια εμπλούτισε το αντικείμεν­ό της με νέα έργα και αναπτύξεις ακινήτων, όπως το εμπορικό πάρκο Smart Park που διαχειρίζε­ται σήμερα.

Μέρος του δανείου θα χρησιμοποι­ηθεί για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της εταιρείας.

 ?? ?? Με τη ρευστότητα που εξασφάλισε η REDS θα προχωρήσει σε εξαγορά όμορων εκτάσεων στη Γυαλού των Σπάτων, ώστε να επεκταθεί το εμπορικό κέντρο Smart Park.
Με τη ρευστότητα που εξασφάλισε η REDS θα προχωρήσει σε εξαγορά όμορων εκτάσεων στη Γυαλού των Σπάτων, ώστε να επεκταθεί το εμπορικό κέντρο Smart Park.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece