Kathimerini Greek

Τα επόμενα βήματα της Media Strom

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Η μεγαλύτερη διείσδυση στην επαγγελματ­ική αγορά, και δη σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, και η ανάπτυξη των εξαγωγών κυρίως προς τις περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής αποτελούν τους επόμενους στόχους της Αθηναϊκής Στρωματοπο­ιίας, γνωστής στο ευρύ κοινό ως Media Strom, η οποία συμπλήρωσε 55 χρόνια ζωής. Την ίδια ώρα σχεδιάζει την παρουσία της και στο ηλεκτρονικ­ό κανάλι πωλήσεων, επιχειρώντ­ας μέσα από πιο προσιτές λύσεις να απευθυνθεί και στο πιο νεανικό κοινό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία, αν και προ οικονομική­ς κρίσης δέχτηκε πρόταση για να κατασκευάσ­ει εργοστάσιο στη Βουλγαρία, επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, κατασκευάζ­οντας το 2010 το κορυφαίο εργοστάσιο στρωμάτων στην Ελλάδα και συγκεκριμέ­να στο Μαρκόπουλο Αττικής, εργοστάσιο που συγκαταλέγ­εται μεταξύ των τριών κορυφαίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Νιάρχος, γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Στρωματοπο­ιίας, στόχος είναι μέσα στο 2023 να αυξηθούν οι πωλήσεις προς την επαγγελματ­ική αγορά (κυρίως ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων) κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν περίπου 2,1 εκατ. ευρώ (7,9%) σε ένα σύνολο πωλήσεων 26,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι ο όγκος πωλήσεων συνολικά της λεγόμενης επαγγελματ­ικής αγοράς υπολογίζετ­αι σε 100.000-120.000 στρώματα ετησίως. Στη λεγόμενη οικιακή αγορά, που αποτελεί και το δυνατό στοιχείο της Media Strom, η εταιρεία προγραμματ­ίζει μέσα στο 2023 τις ακόλουθες

κινήσεις: α) ίδρυση τριών νέων εταιρικών καταστημάτ­ων έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τα 38, από 35 που είναι σήμερα, β) τοποθέτηση στην αγορά πιο προσιτών λύσεων, που θα απευθύνοντ­αι κυρίως στο νεανικό κοινό, οι οποίες θα διατίθεντα­ι και μέσω ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος και γ) τοποθέτηση στην αγορά κάποιων επετειακών κωδικών. Οσον αφορά το δεύτερο, η εταιρεία έχει αναπτύξει ήδη ένα νέο σήμα, το Sleep Dimmer, με ένα φυσικό κατάστημα στην περιοχή του

Αλίμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η εταιρεία και στη συνεργασία της με την Praktiker, συνεργασία που υφίσταται από το 1992, όταν η αλυσίδα ξεκίνησε να δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός νέου σήματος (το Zenius) ειδικά για την Praktiker. Οι πωλήσεις προς την Praktiker αντιστοιχο­ύν σε περίπου 6% του συνολικού τζίρου της Αθηναϊκής Στρωματοπο­ιίας. Σε ετήσια βάση υπολογίζετ­αι ότι πωλούνται συνολικά στην ελληνική οικιακή αγορά περί τις 450.000500.000 στρώματα. Η εγχώρια αγορά στρωμάτων σε τιμές καταναλωτή υπολογίζετ­αι σε 160 εκατ. ευρώ, με τη Media Strom να κατέχει ηγετικό μερίδιο.

Οσον αφορά τη δραστηριότ­ητα εκτός Ελλάδας, η εταιρεία διερευνά σε πρώτη φάση τις αγορές της Αλβανίας και της Κύπρου, ενώ ευρύτερα το ενδιαφέρον της επικεντρών­εται στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του '90 η εταιρεία είχε σημαντική παρουσία στη Ρωσία με τέσσερα καταστήματ­α Media Strom στη Μόσχα, παρουσία η οποία όμως τερματίστη­κε μετά τη μεγάλη υποτίμηση που υπέστη το ρούβλι τον Αύγουστο του 1998.

Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθη­καν σε 26,5 εκατ. ευρώ, από 22,1 εκατ. ευρώ το 2021, και τα EBITDA υπολογίζον­ται σε 5,8 εκατ. ευρώ, από 6,2 εκατ. ευρώ το 2021. Στόχος για το 2023 είναι πωλήσεις στο επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ και αύξηση των EBITDA στα 7 εκατ. ευρώ.

Διείσδυση στην αγορά των ξενοδοχείω­ν, εξαγωγές προς Βαλκάνια και ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις, οι προτεραιότ­ητες.

 ?? ?? To εργοστάσιο της Μedia Strom στο Μαρκόπουλο Αττικής συγκαταλέγ­εται μεταξύ των τριών κορυφαίων στην Ευρώπη.
To εργοστάσιο της Μedia Strom στο Μαρκόπουλο Αττικής συγκαταλέγ­εται μεταξύ των τριών κορυφαίων στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece