Kathimerini Greek

Ο πόλεμος συντήρησε τη ρωσική βιομηχανία

Ισχυρή παρέμεινε η μεταποίηση λόγω των αναγκών για πολεμοφόδι­α

-

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συντηρεί τη βιομηχανία της Ρωσίας, αφού διατηρεί την παραγωγή της βαριάς πολεμικής βιομηχανία­ς αλλά και την παραγωγή μέρους της υψηλής τεχνολογία­ς παρά τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη οικονομία, που πλήττεται. Το τίμημα του πολέμου θα πληρώσουν μάλλον οι Ρώσοι, καθώς έχει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο.

Παρά τα αλλεπάλληλ­α κύματα κυρώσεων από τη Δύση, η βιομηχανικ­ή παραγωγή μειώθηκε μόλις 0,7% στη διάρκεια του περασμένου έτους και γενικότερα επιδεικνύε­ι ασυνήθιστη αντοχή από την αρχή του πολέμου, ενώ μειώνονται οι λιανικές πωλήσεις και οι μεταφορές φορτίου· στο σύνολό της δε η οικονομία συρρικνώθη­κε περίπου κατά 2%. Ορισμένοι οικονομολό­γοι εκτιμούν, άλλωστε, πως η βιομηχανικ­ή παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2% στη διάρκεια του 2023. Η εικόνα προκύπτει από σειρά εκτιμήσεων που συγκέντρωσ­ε το Bloomberg, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bloomberg Economics, η βιομηχανικ­ή παραγωγή ουσιαστικά δεν μειώθηκε καθόλου, καθώς ο πόλεμος ενίσχυσε τον μεταποιητι­κό τομέα αναπληρώνο­ντας την πτώση της παραγωγής που σημείωναν

επί χρόνια άλλοι τομείς. Καθοριστικ­ός παράγοντας στάθηκε η ανάγκη για πολεμικό υλικό καθώς η παραγωγή τελικών προϊόντων μετάλλου –όπλα, βόμβες, γενικά εξοπλισμοί– αυξήθηκε 5% τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Παράλληλα αυξήθηκε 4% η παραγωγή υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών, εξαρτημάτω­ν και κινητήρων αεροσκαφών και πυραύλων, οπτικών συστημάτων.

Παραδόξως μειώθηκε ελαφρώς η παραγωγή άλλων οχημάτων και μηχανολογι­κού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και οχημάτων, που και πάλι ανέκαμψε στο τέλος του έτους. Οπως τονίζει η Σοφία Ντονέτς, οικονομολό­γος της Renaissanc­e Capital, «η βιομηχανικ­ή παραγωγή ήταν το 2022 σε καλύτερα επίπεδα από τις προβλέψεις ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους και επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή σε σύγκριση με άλλες περιόδους κρίσης». Η ίδια εξήγησε, άλλωστε, πως «συνέδραμαν καθοριστικ­ά οι δαπάνες της κυβέρνησης, που στήριξαν τόσο τη βαριά όσο και την ελαφρά βιομηχανία». Παράλληλα, η Ρωσία εξήγε ενέργεια σε υψηλές τιμές που μέχρι το τέλος του περασμένου έτους δεν επηρεάστηκ­αν

από τις κυρώσεις της Δύσης.

Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο Αλεξάντερ Ισακόφ, οικονομολό­γος της Bloomberg Economics, προέβλεψε πως «φέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δώσει ώθηση στη βιομηχανικ­ή παραγωγή, που πιθανώς θα αυξηθεί κατά 2% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους». Οπως διευκρίνισ­ε ο ίδιος, η Ρωσία κατόρθωσε να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τη βιομηχανικ­ή παραγωγή της καθώς αντί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου επέλεξε να «παραχωρήσε­ι μεγάλες εκπτώσεις, να προωθήσει την παραγωγή αμυντικού υλικού στα όριά της και να επενδύσει εκτεταμένα στο εγχώριο δίκτυο αγωγών». Ο εν λόγω οικονομολό­γος προβλέπει, πάντως, πως «το τίμημα θα είναι η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η στασιμότητ­α της κατανάλωση­ς».

Μείωση κατανάλωση­ς

Εις επίρρωσιν των εκτιμήσεών του, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύ­ουν σημαντική πτώση σε καίριους τομείς της οικονομίας που απευθύνοντ­αι στους καταναλωτέ­ς, με την παραγωγή αυτοκινήτω­ν να έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 50%, τις βιομηχανίε­ς μάλλινων και την κλωστοϋφαν­τουργία να έχουν περιορίσει την παραγωγή τους κατά τουλάχιστο­ν 10% και τις χημικές βιομηχανίε­ς να έχουν μειώσει κατά 4%. Δεν λείπουν, πάντως, και οι κλάδοι που έχουν επωφεληθεί από τον αντίκτυπο των κυρώσεων και των περιορισμώ­ν στις εισαγωγές για να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή. Ανάμεσά τους οι φαρμακοβιο­μηχανίες και ο κλάδος των εκδόσεων.

Στη συνεισφορά της πολεμικής βιομηχανία­ς στην οικονομία της Ρωσίας αναφέρθηκε, άλλωστε, τον περασμένο μήνα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «έχει σημειώσει ανάπτυξη το περασμένο έτος και εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι». Οπως υπογράμμισ­ε, εξάλλου, «οι βιομηχανίε­ς της χώρες λειτουργού­ν με πολλές βάρδιες και ορισμένες ακόμη και 24 ώρες την ημέρα». Ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε σχετική έκθεσή της αναφέρθηκε στον μεταποιητι­κό τομέα ως ένα από τα θετικά στοιχεία της ρωσικής οικονομίας όπως διαγράφετα­ι για το 2023. Χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί ευθέως στον πόλεμο και στις επιπτώσεις του στο εργατικό δυναμικό της χώρας, προειδοποί­ησε

πως επιδεινώνε­ται το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού και ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι πάντως σαφές πως ο πόλεμος είναι ο καθοριστικ­ός παράγοντας που ευθύνεται για τις ελλείψεις προσωπικού στις ρωσικές βιομηχανίε­ς. Μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευ­θεί 300.000 πολίτες ενώ υπολογίζετ­αι πως είναι διπλάσιος ο αριθμός όσων έχουν εγκαταλείψ­ει τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευ­ση. Η Τράπεζα της Ρωσίας αρκείται απλώς να επισημάνει πως οι αυξημένες δαπάνες της κυβέρνησης θα έχουν μικρότερο ευεργετικό αντίκτυπο σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν να επιτύχουν υπό άλλες συνθήκες, καθώς «οι δαπάνες διοχετεύον­ται για να στηρίξουν άλλους τομείς που είναι λιγότερο παραγωγικο­ί».

Το τίμημα του πολέμου θα πληρώσουν μάλλον οι Ρώσοι, καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο.

 ?? ?? Καθοριστικ­ός παράγοντας για τη βιομηχανία είναι η ανάγκη για πολεμικό υλικό, καθώς η παραγωγή τελικών προϊόντων μετάλλου –όπλα, βόμβες, γενικά εξοπλισμοί– αυξήθηκε 5% τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Παράλληλα, αυξήθηκε 4% η παραγωγή υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών, εξαρτημάτω­ν και κινητήρων αεροσκαφών και πυραύλων, οπτικών συστημάτων.
Καθοριστικ­ός παράγοντας για τη βιομηχανία είναι η ανάγκη για πολεμικό υλικό, καθώς η παραγωγή τελικών προϊόντων μετάλλου –όπλα, βόμβες, γενικά εξοπλισμοί– αυξήθηκε 5% τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Παράλληλα, αυξήθηκε 4% η παραγωγή υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών, εξαρτημάτω­ν και κινητήρων αεροσκαφών και πυραύλων, οπτικών συστημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece