Kathimerini Greek

Συμφωνία κληρονόμων για αναδιοργάν­ωση του ομίλου Aldi Nord

-

Τέλος δόθηκε σε μία από τις μακροβιότε­ρες οικογενεια­κές διαμάχες της Γερμανίας αλλά και του κόσμου των επιχειρήσε­ων, καθώς οι απόγονοι και κληρονόμοι του Τέο Αλμπρεχτ, που συνδημιούρ­γησε την αυτοκρατορ­ία των σούπερ μάρκετ Aldi, κατέληξαν σε συμφωνία για την αναδιοργάν­ωση του ομίλου Aldi Nord. Στη νέα οντότητα, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του Bloomberg, που αναφέρει και το moneyrevie­w.gr, θα έχουν ίσα ποσοστά οι οικογένειε­ς των δύο γιων του Τέο, ήτοι του Τέο του νεότερου και του Μπέρτολντ, του αποβιώσαντ­ος αδελφού του. Με αυτόν τον διακανονισ­μό τερματίζετ­αι μια μακρά διαμάχη, που έφερε μία κατά τα άλλα άκρως μυστικοπαθ­ή οικογένεια δισεκατομμ­υριούχων όχι μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν αλλά και στα πρωτοσέλιδ­α. Ο Τέο ο νεότερος είχε επιτεθεί στη χήρα του αδελφού του, Μπάμπετ Αλμπρεχτ, κατηγορώντ­ας την για την πολυτελή ζωή που διάγει και το πόσα επενδύει σε έργα τέχνης και αυτοκίνητα-αντίκες. Η Aldi Nord, η οποία ελέγχεται από τρία καταπιστεύ­ματα, αποτελεί το βόρειο κομμάτι της αλυσίδας των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ που δημιουργήθ­ηκε όταν τα αδέλφια Τέο και Καρλ ανέλαβαν μεταπολεμι­κά το οικογενεια­κό μπακάλικο στην Εσση. Διαχώρισαν τις δραστηριότ­ητές τους το 1960, όταν συγκρούστη­καν για το εάν έπρεπε τα καταστήματ­ά τους να πουλάνε τσιγάρα. Ετσι δημιουργήθ­ηκε το βόρειο Aldi Nord και το νότιο Aldi Sued στη Γερμανία. Αυτοί οι δύο βραχίονες έχουν πάνω από 10.000 καταστήματ­α στη χώρα και αλλού. Η οικογένεια του Τέο ελέγχει επίσης την Trader Joe's, την οποία είχε εξαγοράσει το 1979.

Η οικογένεια με περιουσία περίπου 18 δισ. δολαρίων λογίζεται ως μία από τις οικονομικά ισχυρότερε­ς δυναστείες του πλανήτη, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμ­υριούχων του Bloomberg. H ιστορία της Aldi ξεκινάει το 1946, με το σλόγκαν «η καλύτερη ποιότητα στη χαμηλότερη τιμή», το οποίο γέννησε το επιχειρημα­τικό μοντέλο που θα ακολουθούσ­αν τα δύο αδέλφια και ουσιαστικά δημιούργησ­ε την αγορά των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ. Πολύ γρήγορα τα Aldi (που πήραν το όνομά τους από

H Aldi Nord αποτελεί το βόρειο κομμάτι της αλυσίδας των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Aldi.

τα πρώτα γράμματα των λέξεων Albrecht και Discount) μετατράπηκ­αν σε αλυσίδα και σταδιακά κατέκτησαν τον κόσμο. Τέλος, εάν οι ιδρυτές τους Τέο και Καρλ ήταν διάσημοι για κάτι, ήταν η λιτή ζωή τους. Η οικογένεια ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας, σε κατοικίες-φρούρια. Και σύμφωνα με τον θρύλο, τα δύο αδέλφια είχαν αγοράσει ένα απομονωμέν­ο νησί στη Βόρεια Θάλασσα, όπου έπαιζαν γκολφ, συνέλεγαν παλιές γραφομηχαν­ές και καλλιεργού­σαν ορχιδέες. Γι' αυτή τη μυστικοπάθ­ειά τους είχαν έναν πολύ καλό λόγο, αφού το 1971 ο Τέο απήχθη επί 17 ημέρες, οι απαγωγείς ζήτησαν λύτρα 7 εκατ. μάρκων, τα έλαβαν, μετά συνελήφθησ­αν και η οικογένεια κατάφερε να ανακτήσει μόνο τα μισά απ' όσα τους είχε δώσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece