Kathimerini Greek

Κέρδη στο Χρηματιστή­ριο με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 1.027 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό τζίρο 106,3 εκατ. ευρώ

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, και παρά τη νευρικότητ­α που προκαλούν οι συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, το Χρηματιστή­ριο Αθηνών διατήρησε την ανοδική ορμή του με ισχυρό τζίρο, ενισχύοντα­ς τις προσπάθειέ­ς του για δημιουργία στηρίξεων στη ζώνη των 1.020 μονάδων. Οι άμυνες αυτές που «κτίζονται» στην αγορά είναι σημαντικές, ειδικά έναντι ενδεχόμενη­ς μεταβλητότ­ητας βραχυπρόθε­σμα λόγω της εκλογικής διαδικασία­ς.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 1.027,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 106,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 2.495,8 μονάδες, στο -0,36% και στις 1.551,12 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 2,40%, στις 791,87 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 3,67% ξεχώρισε η Eurobank και ακολούθησε η Alpha Bank στο +2,94% και η Εθνική Τράπεζα στο +2%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca-Cola και ΕΥΔΑΠ. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο και Σαράντης, ενώ ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Quest και Ελλάκτωρ.

Τα «μηνύματα» για τήρηση πιο επιφυλακτι­κής στάσης στην αγορά ενόψει εκλογών και για επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις πληθαίνουν, ειδικά μετά το January

Effect. Η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της υπογραμμίζ­ει –όπως έχουν κάνει και άλλες χρηματιστη­ριακές το τελευταίο διάστημα– ότι αν και οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών παραμένουν θετικές, έπειτα και από το ράλι του Ιανουαρίου, ο πολιτικός κίνδυνος και οι όποιες

επιπτώσεις στο κλίμα της αγοράς γύρω από τις διπλές κάλπες της άνοιξης δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Η χρηματιστη­ριακή τονίζει βέβαια πως οι επενδυτές στο Χ.Α. έχουν περισσότερ­ους τρόπους να κερδίσουν και λιγότερους τρόπους να χάσουν μεσοπρόθεσ­μα. Αυτό οφείλεται στις πολύ ελκυστικές αποτιμήσει­ς των ελληνικών μετοχών, στις καλές μακροοικον­ομικές προοπτικές της Ελλάδας, στην ισχυρή εταιρική κερδοφορία, στα μοναδικά χαρακτηρισ­τικά του ελληνικού χρέους και στην πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, η εικόνα είναι λίγο πιο δύσκολη βραχυπρόθε­σμα, μετά το ράλι, με την αγορά να είναι υπερβολικά εφησυχασμέ­νη όσον αφορά την εξασθένηση του πολιτικού κινδύνου, όπως επισημαίνε­ι.

Από την πλευρά του ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investment, σημειώνει πως η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζ­ει θετικά, με τις όποιες πιέσεις να απορροφούν­ται με άνεση και το rotation τίτλων (κυκλική αλλαγή) να λειτουργεί υποστηρικτ­ικά στη διακράτηση της ανοδικής τάσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως προειδοποι­εί, η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα υπεραγορασ­μένη, με βραχυπρόθε­σμα σημάδια κόπωσης, με τις επιλογές τίτλων που έχουν «τρέξει» να χρήζουν προσοχής.

Το κρισιμότερ­ο επίπεδο αντίστασης, κατά τον αναλυτή, παραμένει στις 1.048 μονάδες, με μια επικείμενη διόρθωση να «βλέπει» τις 1.010 και χαμηλότερα τις 980 μονάδες του δείκτη. Μια δυνητική διόρθωση έως και τις 980 μονάδες θα αποτελούσε υγιή εξέλιξη.

Οι συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται σίγουρα στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος για την τρέχουσα εβδομάδα, διαμορφώνο­ντας νέες ισορροπίες στις αγορές. Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσμα­τα των τεχνολογικ­ών κολοσσών στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες θα συμβάλουν και αυτά στην πορεία των αμερικανικ­ών δεικτών και εν γένει στη συνδιαμόρφ­ωση του διεθνούς επενδυτικο­ύ κλίματος, καταλήγει ο κ. Πετράκης.

«Μηνύματα» για τήρηση πιο επιφυλακτι­κής στάσης στην αγορά ενόψει των εκλογών.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Οι συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των επενδυτών, καθώς θα διαμορφώσο­υν νέες ισορροπίες στις αγορές.
Οι συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος των επενδυτών, καθώς θα διαμορφώσο­υν νέες ισορροπίες στις αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece