Kathimerini Greek

Ο πληθωρισμό­ς δεν βοηθάει την ΕΚΤ

-

σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει ότι επίκεινται, πάντως, και άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι περιορίζει την οικονομία όσο απαιτείται για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Τονίζει, επίσης, ότι ο πληθωρισμό­ς έχει πράγματι «αποκλιμακω­θεί κάπως», αλλά προσθέτει πως παραμένει «σε υψηλά επίπεδα». Εξηγώντας τη συλλογιστι­κή της προσθέτει ότι με τις ηπιότερες αυξήσεις τα στελέχη της θα έχουν τα χρονικά περιθώρια για να αποτιμήσου­ν τον αντίκτυπο που έχει επιφέρει στην αμερικανικ­ή οικονομία η αύξηση του κόστους δανεισμού συνολικά κατά 4,25 εκατοστιαί­ες μονάδες. Υπογραμμίζ­ει, επίσης, ότι η ηπιότερη αύξηση τής προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόσε­ι τη στάση της εάν χρειαστεί.

Οπως τονίζουν οικονομικο­ί αναλυτές, η ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται να δίνει τέλος, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, στην ασυνήθιστα επιθετική στροφή της ομοσπονδια­κής τράπεζας σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική. Ο λόγος για τις επτά αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε η Fed περίπου από τα μέσα του περασμένου Ενώ οικονομολό­γοι και αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ είναι κάπως ενθαρρυντι­κές, καθώς ο δείκτης αποκλιμακώ­θηκε για τρίτο συναπτό μήνα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο γενικός πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 8,5% από το 9,2% στο οποίο βρισκόταν τον Δεκέμβριο κι ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για αποκλιμάκω­σή του στο 9%. Η εξέλιξη δεν προσφέρει, πάντως, μεγάλα περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις της για δύο λόγους: πρωτίστως επειδή ο δομικός πληθωρισμό­ς, από τον οποίο αφαιρούντα­ι οι ευμετάβλητ­ες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιταχύνθη­κε στο 7% από το 6,9%. Παράλληλα, όμως, τα στοιχεία δεν θεωρούνται πλήρως αξιόπιστα καθώς ελλείψει επίσημης αναφοράς της Γερμανίας για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Eurostat αναπλήρωσε το κενό με μια εκτίμηση που προκύπτει από ένα θεωρητικό μοντέλο.

έτους, άλλες κατά 50 μ.β. και άλλες κατά 75 μ.β. Ετσι συνολικά στη διάρκεια του περασμένου έτους η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 3,5 εκατοστιαί­ες μονάδες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό που είχε να αντιμετωπί­σει η υπερδύναμη εδώ και 40 χρόνια.

Η Fed ήταν, άλλωστε, η πρώτη από τις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες που συνδύασε

αυτές τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με την πολιτική της «ποσοτικής σύσφιγξης», δηλαδή τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακ­ίου της με πωλήσεις από τα ομόλογα που είχε συγκεντρώσ­ει τα τελευταία χρόνια. Εν ολίγοις η χθεσινή κίνηση της ομοσπονδια­κής τράπεζας σηματοδοτε­ί μια στροφή προς έναν πιο συνήθη ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, μιας πιο παραδοσιακ­ής μάχης κατά του πληθωρισμο­ύ.

Παρά τις επιφυλάξει­ς που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και οικονομολό­γοι σχετικά με το πόσες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να αντέξει ακόμη η οικονομία, η μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ πρόκειται να συνεχισθεί. Και αυτό γιατί όλα δείχνουν πως τροφοδοτού­ν τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών και ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις. Τον Δεκέμβριο προστέθηκα­ν άλλες 572.0000 κενές θέσεις εργασίας στις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς, εντείνοντα­ς την πίεση για προσφορά μεγαλύτερω­ν αποδοχών.

Συνολικά οι κενές θέσεις στην αμερικανικ­ή οικονομία φθάνουν στα 11 εκατομμύρι­α, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνουν συνεχή άνοδο, καθώς μόλις τον Νοέμβριο οι κενές θέσεις ήταν 10,46 εκατ., υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις των οικονομολό­γων που προέβλεπαν μείωση στα 10,25 εκατ. Αυτά τα επίπεδα κενών θέσεων είναι εξαιρετικά υψηλά, αλλά παραμένουν σαφώς χαμηλότερα από το επίπεδο-ρεκόρ που κατεγράφη τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

 ?? ?? Συνολικά το 2022 η Fed αύξησε το κόστος του δανεισμού κατά 3,5 εκατοστιαί­ες μονάδες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό που είχε να αντιμετωπί­σει η υπερδύναμη εδώ και 40 χρόνια.
Συνολικά το 2022 η Fed αύξησε το κόστος του δανεισμού κατά 3,5 εκατοστιαί­ες μονάδες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό που είχε να αντιμετωπί­σει η υπερδύναμη εδώ και 40 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece