Kathimerini Greek

Στον πλαστικό με φωτογραφία από το TikTok

Mεγάλη αύξηση αισθητικών επεμβάσεων σε όλο και νεαρότερες ηλικίες, με μίμηση των φίλτρων των δημοφιλών εφαρμογών

- ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Της

Μεγάλα μάτια, ροδοκόκκιν­α μάγουλα και χείλη που έχουν σχήμα καρδιάς. Αυτά είναι παραδοσιακ­ά τα χαρακτηρισ­τικά του προσώπου μιας ξύλινης κούκλας ματριόσκα (ή μπαμπούσκα, όπως έχει επικρατήσε­ι να λέγεται στη Δύση), όπου έχει τις ρίζες της και η μεγαλύτερη τάση στον χώρο της πλαστικής χειρουργικ­ής παγκοσμίως: τα russian lips. Το duckface είναι παρελθόν. Αντί για την πρόσθεση έντονου όγκου σε σημεία, πλέον η έμφαση δίνεται στο περίγραμμα: το άνω χείλος ανασηκώνετ­αι σχηματίζον­τας μια καρδιά.

Χαμός στο Instagram και στο TikTok από τα πριν και τα μετά – ιδίως τα μετά, με τα ζουμερά, glossy, μονίμως μισάνοιχτα χείλη. «Να, αυτό θέλω», λένε οι followers στους ειδικούς. «Είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο να έρχονται στην κλινική γυναίκες 25-40 ετών δείχνοντάς μας συγκεκριμέ­νες εικόνες από influencer­s, επιθυμώντα­ς να αποκτήσουν παρόμοια εικόνα», λέει στην «Κ» η δερματολόγ­ος-αφροδισιολ­όγος Αναστασία Π. Τζούμα. Μπορεί να ζητήσουν από russian lips και μπότοξ μέχρι ponytail lift (λίφτινγκ μετώπου, φρυδιών και μέσου προσώπου, που παίρνει το όνομά του από το εφέ που δημιουργεί μια σφιχτή αλογοουρά) και cheek lift (ανόρθωση του μέσου τριτημορίο­υ του προσώπου). Οι μεγαλύτερε­ς ζητούν κυρίως εμφυτεύματ­α υαλουρονικ­ού οξέος στα χείλη και μπότοξ, και οι πιο νέες αύξηση του όγκου των χειλιών και γλυπτική προσώπου στην περιοχή των ζυγωματικώ­ν.

Πληθωρικά χείλη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία τρία χρόνια η ζήτηση για πιο πληθωρικά χείλη έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η αισθητική της προηγούμεν­ης περιόδου που ήθελε το άνω και το κάτω χείλος με βάση την αναλογία της χρυσής τομής, δηλαδή 1 προς 1,618, σήμερα έχει γίνει 1 προς 1. «Η χρήση μάσκας διευκολύνε­ι τα άτομα που επιθυμούν μια τέτοια επέμβαση να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινό­τητά τους χωρίς να ανησυχούν για το ήπιο οίδημα που ακολουθεί μετά τη θεραπεία για 1-2 ημέρες», λέει η κ. Τζούμα, εξηγώντας την αύξηση των αιτημάτων την περίοδο της πανδημίας. Η γιατρός εξηγεί ότι μια αισθητική επέμβαση μας ωφελεί μόνο όταν σχεδιάζετα­ι με βάση

τα δικά μας φυσικά χαρακτηρισ­τικά και λαμβάνει υπόψη την αρμονία μεταξύ τους, ωστόσο συχνά οι γυναίκες θέλουν να προχωρήσου­ν ούτως ή άλλως στην επέμβαση. «Είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, σχεδόν καθημερινό, να αρνούμαστε να προβούμε σε μια αισθητική επέμβαση αν δεν είναι απαραίτητη ή μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα που δεν φαίνεται φυσικό. Υπάρχουν περιπτώσει­ς ανθρώπων που έχουν φύγει δυσαρεστημ­ένοι από την κλινική μας λόγω αυτής της άρνησης και έχουν αναζητήσει κάποια συγκεκριμέ­νη επέμβαση αλλού».

Σύμφωνα με την πλαστική χειρουργό Βίλλυ Ροδοπούλου, πρόκειται συχνά για παθολογικό πρόβλημα. «Είναι μεταδοτικό. Λέγεται snap chat dysmorphia. Οι γυναίκες προσπαθούν να μιμηθούν τα φίλτρα των εφαρμογών καταλήγοντ­ας σε υπερβολές». Οπως τα άτομα με νευρική ανορεξία που δεν βλέπουν στον καθρέφτη κάτι αφύσικο, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσει­ς ο ασθενής δεν αντιλαμβάν­εται την παραμόρφωσ­η. Το μάτι συνηθίζει το πιο έντονο χείλος και την επόμενη φορά ο ασθενής ζητάει παραπάνω υλικό. «Δεν τα κάνουν όμως μόνες τους, κάποιος τους

τα κάνει. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν παρεισφρήσ­ει στον κλάδο χωρίς αισθητικό κριτήριο, οι οποίοι το κάνουν όχι γιατί κάνει καλό στον ασθενή, αλλά γιατί κάνει καλό στην τσέπη τους, ενώ επεμβάσεις με υαλουρονικ­ό γίνονται ακόμα και από άσχετες ειδικότητε­ς, με τραγικά αποτελέσμα­τα».

Κλωνοποίησ­η

Οπως λέει, αντί για βελτίωση γίνεται κλωνοποίησ­η. «Ο άνθρωπος χάνει την ταυτότητά του. Σταματάει να είναι αυτός που γεννήθηκε να είναι. Ο σκοπός είναι να βελτιώσεις την εικόνα σου, όχι να μοιάζουν όλοι ίδιοι, με τα ίδια ζυγωματικά. Δεν είναι αυτό για το οποίο ορκίστηκα. Εγώ κάθε μέρα, μα κάθε μέρα εδώ και 3-4 χρόνια έχω και κάποια ασθενή που έχει κακοποιηθε­ί χρόνια με υαλουρονικ­ό. Γιατί το υαλουρονικ­ό ούτε αποδομείτα­ι ούτε απορροφιέτ­αι γρήγορα, όπως λένε. Λένε στις κυρίες να βάλουν υαλουρονικ­ό στα ζυγωματικά για να σηκωθεί το πρόσωπο. Μέγα λάθος. Οι ασθενείς βλέπουν ότι δεν έχει αποτέλεσμα και οι “ειδικοί” απαντούν ότι δεν ήταν αρκετό το υλικό. Αυτή η δουλειά γίνεται. Κι έτσι φαίνονται και πιο μεγάλες και

πιο πειραγμένε­ς». Πότε είναι η πλαστική χειρουργικ­ή μέρος της προσωπικής φροντίδας και πότε κρύβει κάποια ψυχική διαταραχή; «Η βιομηχανία της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικ­ής συχνά ανοίγεται μπροστά μας σαν όαση που μας απομακρύνε­ι από τις εσωτερικές συγκρούσει­ς, τον ψυχικό πόνο, τις προσωπικές μας αγωνίες, και μας δίνει προσωρινά την ψευδαίσθησ­η ότι μπορούμε να αποκτήσουμ­ε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας», λέει στην «Κ» η κ. Ασπα Πασπάλη, ψυχαναλυτι­κή ψυχοθεραπε­ύτρια, επιστημονι­κή διευθύντρι­α ΔΙΚΕΨΥ. «Να τον ξαναγεννήσ­ουμε πιο κοντά στο ιδεατό. Αναμφίβολα υπάρχουν περιπτώσει­ς που η πλαστική χειρουργικ­ή βοηθάει τον ασθενή να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του. Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικ­ό σε αυτό». Σύμφωνα με την ίδια, όμως, στην υπερβολή του μπορεί να κρύβει κατάθλιψη, διατροφικέ­ς διαταραχές, διαταραχές προσωπικότ­ητας (οιστριονικ­ή ή οριακή προσωπικότ­ητα). «Εχει βρεθεί ότι το 7%-15% των ατόμων που επισκέπτον­ται τους πλαστικούς πάσχουν από BDD, σωματική δυσμορφική διαταραχή, η οποία περιγράφετ­αι ως παθολογική - εμμονική ενασχόληση του ατόμου με κάποιο μέρος της εμφάνισής του».

Στη δίνη των influencer­s

Τα social media και η διαρκής έκθεση σε φιλτραρισμ­ένο, αψεγάδιαστ­ο περιεχόμεν­ο έχουν λειτουργήσ­ει καταλυτικά στο φαινόμενο. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε δραματική αύξηση αισθητικών επεμβάσεων, σε όλο και νεαρότερες ηλικίες, τόσο σε χειρουργικ­ές όσο και σε λιγότερο επεμβατικέ­ς παρεμβάσει­ς. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση έχει παίξει η εύκολη και συχνή πρόσβαση σε λογαριασμο­ύς των λεγόμενων influencer­s που έχουν υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις και η ακούσια εξοικείωση με αυτή τη μη φυσική εικόνα, καθώς και η γρήγορη “κατανάλωση” φιλτραρισμ­ένων, αψεγάδιαστ­ων φωτογραφιώ­ν που κάνουν τα νεαρά άτομα στη σύγκρισή τους να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά –άρα και λιγότερο δημοφιλή–, με απόλυτα νούμερα ακολούθων και likes. Συχνά παγιδεύοντ­αι στο ατέρμονο κυνήγι να ανταποκριθ­ούν σε μη ρεαλιστικά ιδανικά πρότυπα. Αλλωστε, περισσότερ­α χρήματα ξοδεύονται στη βιομηχανία της ομορφιάς απ’ ό,τι στην εκπαίδευση».

Οι μεγαλύτερε­ς ζητούν εμφυτεύματ­α υαλουρονικ­ού οξέος στα χείλη και μπότοξ και οι πιο νέες αύξηση του όγκου χειλιών και γλυπτική προσώπου.

Ο άνθρωπος χάνει την ταυτότητά του. Ο σκοπός της επέμβασης είναι να βελτιώσεις την εικόνα σου, όχι να μοιάζουν όλοι ίδιοι, με τα ίδια ζυγωματικά.

 ?? ?? Η γιατρός εξηγεί ότι μια αισθητική επέμβαση μας ωφελεί μόνο όταν σχεδιάζετα­ι με βάση τα δικά μας φυσικά χαρακτηρισ­τικά και λαμβάνει υπ’ όψιν την αρμονία μεταξύ τους, ωστόσο συχνά οι γυναίκες θέλουν να προχωρήσου­ν ούτως ή άλλως στην επέμβαση.
Η γιατρός εξηγεί ότι μια αισθητική επέμβαση μας ωφελεί μόνο όταν σχεδιάζετα­ι με βάση τα δικά μας φυσικά χαρακτηρισ­τικά και λαμβάνει υπ’ όψιν την αρμονία μεταξύ τους, ωστόσο συχνά οι γυναίκες θέλουν να προχωρήσου­ν ούτως ή άλλως στην επέμβαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece