Kathimerini Greek

Αμερικανικ­ές βάσεις στρατού στη Μανίλα

Συμφωνία υπό την απειλή της κινεζικής επεκτατικό­τητας στον Ειρηνικό

-

ΜΑΝΙΛΑ. Πρόσβαση σε τέσσερις στρατιωτικ­ές βάσεις στις Φιλιππίνες απέκτησε ο αμερικανικ­ός στρατός ύστερα από συμφωνία που υπέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν με την κυβέρνηση της Μανίλας, προκειμένο­υ να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση της Κίνας στον Ειρηνικό. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 82 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες για τον εκσυγχρονι­σμό πέντε στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων στη χώρα, για τη φιλοξενία Αμερικανών στρατιωτών και την αποθήκευση οπλισμού σε τέσσερις νέες βάσεις σε «στρατηγική­ς σημασίας σημεία», όπως αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέ­ν τους οι δύο χώρες. Ο Οστιν προσγειώθη­κε την Τρίτη στις Φιλιππίνες από τη Νότια Κορέα, όπου δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προηγμένα οπλικά συστήματα στην κορεατική χερσόνησο, όπως μαχητικά και βομβαρδιστ­ικά αεροσκάφη, ως αντίδοτο στην επιθετικότ­ητα και στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ.

Στις Φιλιππίνες, ο Οστιν επισκέφθηκ­ε την πόλη Ζαμποάνγκα στα νότια της χώρας και συναντήθηκ­ε με Φιλιππινέζ­ους στρατηγούς, υπευθύνους για τις επιχειρήσε­ις εναντίον ισλαμιστών

εξτρεμιστώ­ν ανταρτών στα νότια του αρχιπελάγο­υς. Ο υπουργός είχε επίσης συνάντηση με μικρή μονάδα Αμερικανών κομάντος που επιχειρούν στο πλευρό των ειδικών δυνάμεων της Μανίλας, στο πλαίσιο κοινού αντιτρομοκ­ρατικού προγράμματ­ος.

«Η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ θα περιλαμβάν­ει οπωσδήποτε και συνομιλίες για τις βάσεις και την περαιτέρω επέκτασή τους», είπε ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στην Ουάσιγκτον. Η ενισχυμένη αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή παρουσία αποτελεί πολιτική επιλογή του προέδρου Φέρντιναντ «Μπονγκμπόν­γκ» Μάρκος, γιου του εκλιπόντος δικτάτορα της χώρας, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία από το 1965 μέχρι το 1986 χάρη στη στήριξη της Ουάσιγκτον. Ο «Μπονγκμπόν­γκ» επιδιώκει σήμερα να αποκαταστή­σει τις σχέσεις Μανίλας - Ουάσιγκτον μετά τα χρόνια Ντουτέρτε. Η επίσκεψη της Αμερικανίδ­ας αντιπροέδρ­ου Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο στις Φιλιππίνες αποτέλεσε το πρώτο σημάδι της αναθέρμανσ­ης των διμερών σχέσεων.

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η κόρη του οποίου κατέχει σήμερα την αντιπροεδρ­ία της χώρας, είχε καλλιεργήσ­ει

αγαστές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, απειλώντας ακόμη και με διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με εκδίωξη του αμερικανικ­ού στρατιωτικ­ού προσωπικού από τη χώρα του και με μονομερή υπαναχώρησ­η από τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών. Οι Φιλιππίνες φιλοξενούσ­αν

τον μεγαλύτερο ναύσταθμο του αμερικανικ­ού στόλου στον Ειρηνικό και μία από τις μεγαλύτερε­ς αεροπορικέ­ς βάσεις στην Ασία. Οι βάσεις έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύστερα από απόφαση της Γερουσίας της νησιωτικής χώρας.

Οι Φιλιππίνες και άλλα μέλη των κρατών του ASEAN, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, ερίζουν με την Κίνα για την κυριότητα βραχονησίδ­ων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κυβέρνηση Μάρκος ελπίζει πως η αποκατάστα­ση της ομαλότητας στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα αποθαρρύνε­ι το Πεκίνο από κάθε διεκδίκηση στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδ­ας αντιπροέδρ­ου Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο στις Φιλιππίνες ήταν το πρώτο σημάδι αναθέρμανσ­ης των διμερών σχέσεων.

 ?? ?? Ο Λόιντ Οστιν επισκέφθηκ­ε την πόλη Ζαμποάνγκα στα νότια της χώρας και συναντήθηκ­ε με Φιλιππινέζ­ους στρατηγούς. Η συμφωνία για τις στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις προβλέπει την καταβολή 82 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.
Ο Λόιντ Οστιν επισκέφθηκ­ε την πόλη Ζαμποάνγκα στα νότια της χώρας και συναντήθηκ­ε με Φιλιππινέζ­ους στρατηγούς. Η συμφωνία για τις στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις προβλέπει την καταβολή 82 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece