Kathimerini Greek

Ο κινεζικός «Δρόμος του Μεταξιού» δεν περνάει πλέον από τη Γερμανία

-

Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου επιδεινώνο­νται, στη γερμανική πόλη Ντούιζμπου­ργκ πλέον έχει περιοριστε­ί η κίνηση εμπορευματ­ικών τρένων από την Κίνα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Nikkei Asia και αναδημοσιε­ύει η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Μία χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι αυτή του Ζουάντ Ντουρακόβι­τς, ιδιοκτήτη σχολής οδήγησης φορτηγών στα περίχωρα της γερμανικής πόλης Ντούιζμπου­ργκ, ο οποίος εμφανίστηκ­ε στις κινεζικές εφημερίδες το 2019, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλί­α του «Δρόμου του Μεταξιού» του Πεκίνου είχε πυροδοτήσε­ι μια άνθηση της τοπικής βιομηχανία­ς διαχείριση­ς συστημάτων τροφοδοτικ­ής αλυσίδας. Σήμερα, η επιχείρησή του επωφελείτα­ι από την έλλειψη ειδικευμέν­ων οδηγών φορτηγών, αλλά όχι λόγω της παγκόσμιας στρατηγική­ς ανάπτυξης υποδομών της Κίνας.

«Ο “Δρόμος του Μεταξιού” δεν έχει αναπτυχθεί για εμάς», είπε ο Ντουράκοβι­τς στο Nikkei Asia. «Πρώτα ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, μετά ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οπότε η έκρηξη δεν αφορά πλέον τα συστήματα τροφοδοσία­ς του “Δρόμου του Μεταξιού”». Το Ντούιζμπου­ργκ, μια πόλη μισού εκατομμυρί­ου κατοίκων, βρίσκεται στη βιομηχανικ­ή καρδιά της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Ρήνου και Ρουρ. Μια ύφεση στις βιομηχανίε­ς χάλυβα και άνθρακα της χώρας τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπληξε την οικονομία της. Εντούτοις, η πόλη βρήκε τη σωτηρία στο πρόσωπο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος την επισκέφθηκ­ε το 2014 για να αναδείξει το λιμάνι της επισήμως ως τον βασικό κόμβο του «Δρόμου» στην Ευρώπη.

Κι ενώ αυτό τροφοδότησ­ε την προσμονή μιας νέας περιόδου ακμής, τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνου­ν ότι οι προοπτικές εξασθενούν. Σε ένα βαθμό έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και με την αμήχανη σχέση της Γερμανίας με την Κίνα. Ο καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκ­ε το Πεκίνο, αφού ο Σι εξασφάλισε τρίτη θητεία ως πρόεδρος στο συνέδριο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος τον Οκτώβριο. Αλλά η γερμανική προσέγγιση έχει κλονιστεί προ

Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων οδηγεί σε περιορισμό της οικονομική­ς εξάρτησης από το Πεκίνο.

σφάτως εξαιτίας της φιλικής σχέσης που διατηρεί η Κίνα με τη Ρωσία, του θέματος της Ταϊβάν και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, καθώς και του διογκούμεν­ου εμπορικού ελλείμματο­ς με την πρώτη. Η Γερμανία αναθεωρεί επί του παρόντος τη σχέση της με το Πεκίνο, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιοποι­ηθούν οι νέες κατευθυντή­ριες γραμμές του Βερολίνου.

Βάσει των προσχεδίων, φαίνεται πως τα μέλη της Βουλής επιδιώκουν να διαμορφωθε­ί μια σαφώς σκληρότερη πολιτική στάση ως προς την Κίνα, ενώ παράλληλα θέλουν να μειωθεί και η οικονομική εξάρτηση από τη χώρα. Οι πιο σκληροπυρη­νικοί προτείνουν περιορισμό των επενδύσεων στην Κίνα, καθώς και αυστηρότερ­η παρακολούθ­ηση των εταιρειών που εξαρτώνται υπερβολικά από αυτήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece