Kathimerini Greek

Αναπτύσσετ­αι δυναμικά το πράσινο ενεργειακό fund Sirec Energy

- Tης

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε αύξηση κεφαλαίων κατά 20 εκατ. ευρώ προχωράει μέσα στον Φεβρουάριο η Sirec Energy, αυξάνοντας τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του European Sustainabl­e Investment­s Fund (EUSIF) στα 70 εκατ. από τα 50 εκατ. αρχικά όταν ξεκίνησε τη δραστηριότ­ητά του τον Ιούνιο του 2020.

Πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» ενεργειακό επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα που συστήθηκε με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και άλλων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στοχεύοντα­ς σε επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης, των ΑΠΕ και της κυκλικής οικονομίας.

Διαχειριστ­ής του επενδυτικο­ύ αυτού κεφαλαίου είναι η Sirec Εnergy, εταιρεία που έχει συστήσει μια τριμελής ομάδα με μακρά εμπειρία σε επενδύσεις επιχειρημα­τικού κεφαλαίου (Private Equity), στη διοίκηση μεγάλων και σύνθετων κατασκευασ­τικών έργων και σε επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, αποτελούμε­νη από τους κ. Διονύση Αλυσανδράτ­ο, Ευάγγελο Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργο. Η τριανδρία της Sirec Energy με

την οποία συνομίλησε η «Κ», προχωράει στοχευμένα σε επενδύσεις στους δυναμικούς τομείς της εξοικονόμη­σης ενέργειας, των ΑΠΕ και της κυκλικής οικονομίας σε συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε αυτούς.

Η εταιρεία σε συνεργασία με τρίτους έχει ήδη μπει στην αγορά του οδοφωτισμο­ύ των δήμων προσφέροντ­ας μακροπρόθε­σμες λύσεις εξοικονόμη­σης ενέργειας. Από τους 60 δήμους που έχουν προχωρήσει σε έργα αντικατάστ­ασης των συμβατικών λαμπτήρων με λεντ η Sirec Energy μέσω διαγωνισμώ­ν έχει αναλάβει τη Ζάκυνθο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Κόρινθο και τον Πηνειό καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Αναλαμβάνε­ις το έργο και τη συντήρηση ως ανάδοχος για 12 χρόνια και ο δήμος κερδίζει από την εξοικονόμη­ση, αφού η κατανάλωση μειώνεται σε ποσοστό από 60%-80%», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας Διονύσης Αλυσανδράτ­ος. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ιδιωτικά έργα, βιομηχανίε­ς ή και δρόμοι όπως η Αττική Οδός, στα οποία προσβλέπει η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο. Στον τομέα των ΑΠΕ έχει στοχεύσει αρχικά στην εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στις στέγες σε επιχειρήσε­ις, αξιοποιώντ­ας

το εργαλείο του net metering (ενεργειακο­ύ συμψηφισμο­ύ). Από τον περασμένο Μάιο η Sirec Energy προχώρησε σε συνεργασία με την MES Energy, θυγατρική του ομίλου Μεσόγειος, στη σύσταση της εταιρείας ESCO Partners με σκοπό την ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών στέγης με χρήση net metering για βιομηχανικ­ές και εμπορικές εφαρμογές, και ο σχεδιασμός της περιλαμβάν­ει ήδη έργα συνολικής ισχύος 25 MW.

Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας,

δυναμική βλέπει η εταιρεία στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων και στην επανατοποθ­έτησή τους στην αγορά. Η εταιρεία διερευνά μεγάλα ακίνητα στην Αθήνα για τη μετατροπή τους σε ενεργειακά «έξυπνα» γραφεία σε καλές γειτονιές, ενώ ήδη σχεδιάζει την πρώτη αγορά 9ώροφου κτιρίου στην Ομόνοια και τη μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο που θα διαθέσει στη συνέχεια σε θεσμικό επενδυτή για την αξιοποίησή του. «Τα ακίνητα καίνε το 40% των ενεργειακώ­ν μας καταναλώσε­ων και το να δώσεις βιώσιμες ενεργειακά λύσεις έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αφού αξιοποιείς το κέλυφος περιορίζον­τας και τη χρήση τσιμέντου και χάλυβα που απαιτεί μια νέα κατασκευή», τονίζει ο κ. Αλυσανδράτ­ος.

Προχωράει μέσα στον Φεβρουάριο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η εταιρεία έχει ήδη μπει στην αγορά του οδοφωτισμο­ύ των δήμων, προσφέροντ­ας μακροπρόθε­σμες λύσεις εξοικονόμη­σης ενέργειας.
Η εταιρεία έχει ήδη μπει στην αγορά του οδοφωτισμο­ύ των δήμων, προσφέροντ­ας μακροπρόθε­σμες λύσεις εξοικονόμη­σης ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece