Kathimerini Greek

Μαθήματα πολιτικής γεωγραφίας

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

TΟ ΘΕΜΑ

Κάνε το όπως ο... Παντελής Οικονόμου. Η απόσυρση του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου από την εκλογική μάχη μετά τις δηλώσεις του για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και τη σφοδρότατη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτές θυμίζει την τύχη που είχε το 1993 ο Παντελής Οικονόμου, από τα δυναμικά –τότε– στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παντελής Οικονόμου δήλωνε τότε υπέρμαχος της φορολόγηση­ς των ρέπος, γεγονός που προκάλεσε τη δημόσια αποδοκιμασ­ία από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Περιττό να ειπωθεί ότι η αποτυχία του κ. Οικονόμου τότε να εκλεγεί στην πάντα δύσκολη Α΄ Αθηνών οφειλόταν κατά κύριο λόγο σε αυτό. Τριάντα χρόνια μετά, επιβεβαιών­εται ο κανόνας, ότι πριν από τις εκλογές είναι πολύ προτιμότερ­ο... να μασάς παρά να μιλάς.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Οι προοδευτικ­οί πολίτες της πατρίδας μας δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν εκείνους που κάνουν διαρκώς δώρα και χορηγίες στον κ. Μητσοτάκη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Ο κόσμος του έχει επιλογή: ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να κερδίσουμε τη Ν.Δ.». Αυτή η ανάρτηση του Παύλου Χρηστίδη, υποψηφίου στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και πρώην εκπροσώπου του κόμματος, παρότι μοιάζει τουλάχιστο­ν γενική, στην πραγματικό­τητα εξωτερικεύ­ει έστω και με τρόπο λανθάνοντα, ένα δίλημμα το οποίο μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λύσει. Αν και είναι κατανοητό με εκλογικούς όρους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κλίνει ούτε πολύ προς τα δεξιά ούτε και προς τα αριστερά, στη Χαριλάου Τρικούπη οι απόψεις για τη στρατηγική κατεύθυνση διίστανται. Ο κ. Χρηστίδης, πάντως, ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ως στρατηγικό στόχο να επαναπατρί­σει όσο περισσότερ­ους μπορεί από εκείνους τους ψηφοφόρους που χάθηκαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 και το 2015. Θα δείξει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς (φωτογραφία) βρέθηκε στο Περιστέρι, όπου πραγματοπο­ίησε την κεντρική προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­ή του. Με τις εκλογές δύο 24ωρα μακριά, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς, ένα πρόσωπο με εμβληματικ­ό παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ (είχε γίνει ακόμη και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος), δεν δυσκολεύετ­αι καθόλου να κινηθεί ως υποψήφιος με τη Ν.Δ. στα δυτικά προάστια. Για το αποτέλεσμα, βέβαια, θα δούμε, καθώς στον Δυτικό Τομέα κατεβαίνου­ν κάποια πολύ έμπειρα νεοδημοκρα­τικά στελέχη. Περιπτώσει­ς, πάντως, όπως αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη ενσαρκώνου­ν το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το Κέντρο, εκεί δηλαδή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στοχεύσει από την αρχή. Ο 68χρονος πολιτικός, πέρα από τη φήμη που τον συνοδεύει ως αποτελεσμα­τικό υπουργό Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, εκφέρει λόγο αυθεντικά κοινωνικό. Ισως γι' αυτό το Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο του Περιστερίο­υ να γέμισε με κόσμο που ήθελε να τον ακούσει. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι βρέθηκαν εκεί ο περιφερειά­ρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και δύο δήμαρχοι της εκλογικής περιφέρεια­ς του κ. Χρυσοχοΐδη, συγκεκριμέ­να ο Ανδρέας Παχατουρίδ­ης του Περιστερίο­υ και ο Σταύρος Τσίρμπας του ενοποιημέν­ου Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Είναι, αν μη τι άλλο, ένα ενδιαφέρον στοίχημα οι επιδόσεις στη μάχη του σταυρού πρώην πασόκων, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς και ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, στις εκλογές της Κυριακής.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το πολιτικό κέντρο είναι ένας εκλογικός προορισμός στον οποίο θέλουν να φτάσουν πρώτα και τα τρία πρώτα κόμματα του Κοινοβουλί­ου. Οπως ήδη είπαμε, οι επιδόσεις υποψηφίων με αναφορές στην Κεντροαρισ­τερά είναι κρίσιμες και για την ισορροπία μιας επόμενης κυβερνητικ­ής ημέρας της Ν.Δ. Ενδιαφέρον για τα συμπεράσμα­τα ως προς τους πολίτες που αυτοπροσδι­ορίζονται ως κεντρώοι είναι το β΄ σκέλος της δημοσκόπησ­ης της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικο­ύ σταθμού Alpha. Με βάση τη συγκεκριμέ­νη μέτρηση, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ισοβαθμούν, καθώς σε αυτά τα δύο κόμματα εκφράζουν την προτίμησή τους από 26% των πολιτών που αυτοπροσδι­ορίζονται ως κεντρώοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφετ­αι τρίτος με 20%. Το 19% απαντά «άλλο» και ποσοστό 9% δηλώνουν αναποφάσισ­τοι. Απομένει να φανεί εάν τα νούμερα αντικατοπτ­ρίζουν μόνο την εικόνα της στιγμής ή μια πιο βαθιά τάση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σας το έχω πει πολλές φορές ότι εγώ ανήκω σε αυτή την παράταξη από μικρό παιδί. Πολλοί άλλοι έκαναν ένα γύρο ολόκληρο. Λένε ότι έλεγε ο Τσώρτσιλ: Οταν είσαι μικρός πρέπει να είσαι αριστερός και να γίνεις δεξιός ή κεντροδεξι­ός όταν μεγαλώσεις. Εγώ δεν ήμουν αριστερός μικρός. Πάντα στη Νέα Δημοκρατία ήμουν από μικρό παιδί». Πρόκειται για απόσπασμα από την πρόσφατη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του Νίκου Δένδια στον Αλιμο. Ποιος άραγε δεν είναι στη Ν.Δ. από μικρό παιδί και έκανε και ολόκληρο γύρο για να φτάσει σε αυτήν; Νομίζω ότι κατάλαβαν οι παρευρισκό­μενοι, αλλά και ο –απών– στόχος της ξεγυριστής αιχμής.

 ?? ?? Δικό σας.
Δικό σας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece