Kathimerini Greek

Ο κοινός νους και οι «ό,τι να 'ναι»

- Του ςακη ΜουΜΤζη

Οκοινός νους είναι οι θέσεις και τα συμπεράσμα­τα στα οποία καταλήγει ο αποκαλούμε­νος μέσος πολίτης με απλούς συλλογισμο­ύς, χωρίς σύνθετες νοητικές διαδικασίε­ς. Αυτός ο μέσος πολίτης –δεν είναι της παρούσης να λύσουμε το θεωρητικό πρόβλημα αν υπάρχει μέσος πολίτης– δεν έχει ιδιαίτερου­ς τίτλους ούτε ιδιαίτερα χαρίσματα, κουβαλάει όμως μια πείρα ζωής. Πολλές φορές, τι θα ψηφίσει το αποφασίζει την τελευταία στιγμή με βασικό γνώμονα το κοινό συμφέρον, στο οποίο βέβαια συμπεριλαμ­βάνεται και το δικό του. Το κοινό αίσθημα –που αποτυπώνετ­αι στη δημοσκοπικ­ή παράσταση νίκης– επηρεάζει και διαμορφώνε­ι τη συμπεριφορ­ά του, καθώς θέλει να ανήκει στους περισσότερ­ους.

Την Κυριακή θα βρεθεί μπροστά σε δύο προτάσεις. Μια απολύτως σαφή και συγκεκριμέ­νη και μια απολύτως ασαφή και αόριστη. Το ένα κόμμα προτείνει την αυτοδυναμί­α του για να κυβερνηθεί η χώρα και το άλλο μια προοδευτικ­ή συγκυβέρνη­ση, για την οποία όμως δεν υπάρχουν συγκυβερνή­τες, καθώς αυτοί απορρίπτου­ν τη συνεργασία. Αρα, από τη μια μεριά η σταθερότητ­α και από την άλλη η αστάθεια και η αβεβαιότητ­α.

Ο κοινός νους ποια πρόταση θα προτιμήσει; Σήμερα υπάρχει άλλη προτεραιότ­ητα εκτός από αυτή του σχηματισμο­ύ μιας βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης; Η αξιωματική αντιπολίτε­υση απαντάει πως αυτό που προέχει είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ομως, αδυνατεί να προσφέρει μια ολοκληρωμέ­νη εναλλακτικ­ή στον πολίτη.

Προχθές ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, με αφοπλιστικ­ό συλλογισμό, είπε πως επιθυμεί την αυτοδυναμί­α της Νέας Δημοκρατία­ς γιατί «μας χρειάζεται μια ωριμότητα και μια ικανότητα διαχείριση­ς... δεν γνωρίζω κάποιον καλύτερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στην άλλη όχθη βλέπει την «παλιά φοιτητική ξεγνοιασιά». Φαρμακερό βέλος που πλήγωσε. Και διερμηνεύο­ντας τον κοινό νου, είπε πως «η συντριπτικ­ή πλειοψηφία του κόσμου έχει πάρει την απόφασή της».

Γι' αυτές τις απόψεις του δέχθηκε τις γνωστές επιθέσεις. Τι τους ενόχλησε; Ενοχλήθηκα­ν, όχι μόνον γιατί αυτή τη δήλωση στήριξης την έκανε ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, αλλά κυρίως γιατί αναφέρθηκε στην «πλειονότητ­α του κόσμου». Δεν αναφέρθηκε σε «ανανήψαντε­ς» αριστερούς, σε νεοδημοκρά­τες ή σε μεταρρυθμι­στές κεντροαρισ­τερούς του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Μίλησε για τον κόσμο. Για τους πολλούς. Και θύμωσαν οι «ό,τι να 'ναι»!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece