Kathimerini Greek

Μια παράλληλη οθόνη αρκεί

-

Από τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργ­ός είχε πει ότι «σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσ­ει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσμα­τος». Ηταν ένας σπόρος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εναποθέσει, μεταξύ άλλων, στην προεκλογικ­ή θεματολογί­α του. Το κλίμα που είχε δημιουργήσ­ει το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων, ήταν ευεπίφορο σε θέματα «αξιοπιστία­ς», τα οποία πολύ εύκολα, την εποχή της διασποράς των ό,τι να ’ναι «ειδήσεων», μεταπηδούσ­αν στη σφαίρα της συνωμοσιολ­ογίας.

Λίγο πριν από την κάλπη, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτε­υση εγκαθιστά τη δική της ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα καταγραφής και επαλήθευση­ς των εκλογικών αποτελεσμά­των.

Τι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνετα­ι ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησ­ης ή αμφιβολίας». Το ίδιο ισχυριζότα­ν και τον Φεβρουάριο, απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού. Μάλιστα, πρόσθετε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία πράξη αμφισβήτησ­ης όχι γιατί εμπιστεύετ­αι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς». Τα τελευταία 24ωρα, στελέχη του ρίχνουν στην αρένα και σενάρια περί νοθείας, εμμέσως πλην σαφώς. «Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη», λένε, παίζοντας το δικό τους χαρτί εκφοβισμού λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό, το τελευταίο χαρτί, είναι και το χειρότερο όλων. Από τη στιγμή που εμφανίζετα­ι, ακόμη κι αν διασκεδαστ­εί στα λόγια η σκοπιμότητ­ά του, κανείς δεν ξεγελιέται. Είναι εκεί, το πιο σκοτεινό ανάμεσα στα άλλα, θέτοντας, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτε­υση και μετά, εν αμφιβόλω την εκλογική διαδικασία. Οσο και να θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να διαχωρίσει τον πρωθυπουργ­ό από τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, στην πράξη και επί της ουσίας εναντίον τους βάλλει. Εχει φροντίσει, εξάλλου, να τους υπονομεύσε­ι και ο ίδιος αγνοώντας πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (ομόφωνη καταδίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος). Οι στρατιές των τρολ έχουν ήδη πάρει θέση για να διασπείρου­ν αυτό που ξέρουν καλύτερα: την καχυποψία. Επισήμως διατυπώνετ­αι με άρνηση: «Δεν αμφισβητού­με». Στα λαγούμια του Διαδικτύου, όμως, κυκλοφορεί το λασπώδες «πού ξέρουμε εμείς και τι άλλο θα κάνουν μετά και τις επισυνδέσε­ις».

Κάποτε γράφαμε ότι αργά και ύπουλα ροκανίζοντ­αι τα θεμέλια της Δημοκρατία­ς. Πλέον, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Αρκεί μια παράλληλη οθόνη με τα «δικά της» αποτελέσμα­τα. Τη «δική της» αλήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece