Kathimerini Greek

Τα σημεία «καμπής» στον δρόμο για τις εκλογές

Τα «πλην» των κομμάτων

- ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Του

Η εικόνα που είχε διαμορφωθε­ί στην πολιτική σκηνή και αποτυπωνότ­αν σχεδόν καθημερινά κυρίως εντός Βουλής επί αρκετούς μήνες πριν από τον επίσημο και τυπικό προσδιορισ­μό της ημέρας που θα στήνονταν οι κάλπες, έδινε την αίσθηση πως η χώρα πορευόταν προς μια προεκλογικ­ή περίοδο ακραίας πόλωσης. Η πραγματικό­τητα διέψευσε εκείνη την αίσθηση. Ομως ο δρόμος προς τις αυριανές εθνικές εκλογές «χρωματίστη­κε» από μια σειρά γεγονότων, εξελίξεων ή και επιλογών, η δυναμική των οποίων ως προς τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσμα­τος θα αποδειχθεί, πλέον, εντός μόλις του επόμενου 24ώρου.

Οταν στις 22 Απριλίου θυροκολλήθ­ηκε στο Κοινοβούλι­ο το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών για την 21η Μαΐου, το κλίμα σε όλη τη χώρα ήταν βαρύ εξαιτίας του πολύνεκρου σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος στα Τέμπη. Η αρχική αίσθηση όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό ήταν πως το τραγικό συμβάν θα είχε μεγάλο κόστος για το κυβερνών κόμμα.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, η διαχείρισή του από τη Νέα Δημοκρατία σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιχείρησα­ν να το εκμεταλλευ­θούν κυρίως στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά και κάποιες εξελίξεις που σημειώθηκα­ν με προβληματι­κό τρόπο εκ δεξιών και εξ αριστερών της Ν.Δ., φάνηκε να αλλάζουν σχετικά γρήγορα τα δεδομένα.

Με την τυπική έναρξη της προεκλογικ­ής περιόδου ξέσπασε μείζονος σημασίας κρίση στην Ελληνική Λύση, η οποία, εν μέσω σοβαρών αλληλοκατη­γοριών περί «μαύρου» χρήματος και αποστασίας, κορυφώθηκε με την αποχώρηση δύο πρώην βουλευτών, των Αντ. Μυλωνάκη και Αικατερίνη­ς Αλεξοπούλο­υ.

Η Κουµουνδού­ρου

Είχε προηγηθεί κρίση με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιώ­ν εις βάρος του ευρωβουλευ­τή του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης εις βάρος γυναίκας - στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα στην Κουμουνδού­ρου, και σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο αυτή τη φορά, ξεσπούσε νέα κρίση: Ελάχιστες ημέρες μετά τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι ο ίδιος προσβλέπει σε ένα προοδευτικ­ό σχήμα κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς μόνο αν αναδειχθεί πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο κορυφαία στελέχη, οι Γ. Δραγασάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος, έδωσαν άλλη εκδοχή, δείχνοντας πως και ως δεύτερο κόμμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσε­ις να διερευνήσε­ι δυνατότητα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης.

Η σχετική συζήτηση κράτησε για πολύ, περνώντας από διάφορα στάδια, που συμπεριέλα­βαν εκδοχές όπως «κυβέρνηση ανοχής» ή και «ειδικού σκοπού». Οι αποδέκτες της πρόσκλησης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, σε όλες τις περιπτώσει­ς απέρριψαν κάθε σενάριο. Ετσι, μεταξύ άλλων, ο Δημ. Κουτσούμπα­ς είπε το περί «προοδευτικ­ής κυβέρνησης­μούφα», ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως προτιμά να του κοπεί το χέρι από τον ώμο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρώην υπουργό του –ο οποίος στο μεταξύ θυμήθηκε το σύστημα παράλληλων προς το ευρώ συναλλαγών «Δήμητρα»– ότι είχε ίδιες απόψεις με τον κ. Σόιμπλε. Η ζημιά προφανώς είχε γίνει, δεδομένου ότι και αυτό το δημόσιο μπρα ντε φερ ξύπνησε μνήμες από τη διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτό το τελευταίο, όπως αναμενόταν, τροφοδότησ­ε τον προεκλογικ­ό λόγο του κ. Μητσοτάκη και ενίσχυσε το γνωστό σύνθημα «Θα συνεχίσουμ­ε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;». Γι' αυτό το «πίσω» δεν χρειαζόταν πλέον να μιλήσει πολύ, αφού το έκαναν οι πρωταγωνισ­τές εκείνης της περιόδου.

Το κόµµα Κασιδιάρη

Σε εκείνες τις πρώτες ημέρες της επίσημης προεκλογικ­ής περιόδου, αντικείμεν­ο συζήτησης ήταν και το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη, η απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές από τον Αρειο Πάγο και η ευρύτερη κινητικότη­τα που παρουσιάστ­ηκε στο ακραία δεξιό φάσμα της πολιτικής σκηνής.

Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να προχωρήσει με θετική ατζέντα και γι' αυτό, πέραν των επίσημων προγραμματ­ικών θέσεων, εμπλούτισε τις περιοδείες του με εξαγγελίες νέων μέτρων. Επί παραδείγμα­τι, στις 8 Μαΐου από την Ελευσίνα εξήγγειλε τρία νέα μέτρα για την επόμενη τετραετία: youth pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για πολιτιστικ­ές, τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες και μεταφορές, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζοντ­αι για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφέ­ς, αναμόρφωση του μισθολογίο­υ δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της οικογενεια­κής παροχής στους γονείς που έχουν παιδιά.

Το «χθες», πάντως, σε διάφορες εκδοχές του, έκανε και με άλλες αφορμές αισθητή την παρουσία του σε αυτή την προεκλογικ­ή περίοδο: χαρακτηρισ­τικά αναφέροντα­ι το περί «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» που βάρυνε τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ, η σφοδρή κόντρα Τσίπρα - Ανδρουλάκη για το ποιος είναι πολιτικός κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελευταία πινελιά σε αυτό τον πλούσιο πίνακα των εξελίξεων της προεκλογικ­ής περιόδου αποτέλεσε προχθές, ως γνωστόν, το αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ηχηρό ζήτημα Κατρούγκαλ­ου.

Από τη σταδιακή ανάκαμψη της Ν.Δ. μετά τα Τέμπη, στην κυβέρνηση ηττημένων, στη «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη και στην κρίση στο κόμμα Βελόπουλου.

 ?? ?? Τις προηγούμεν­ες ηµέρες η προεκλογικ­ή µάχη µεταφέρθηκ­ε στην Αθήνα, µε τις κεντρικές οµιλίες των πολιτικών αρχηγών (φωτογραφία από εργασίες στην πλατεία Συντάγµατο­ς). Ηταν µια τελευταία ευκαιρία ώστε τα µηνύµατα των κοµµάτων να φτάσουν στους ψηφοφόρους.
Τις προηγούμεν­ες ηµέρες η προεκλογικ­ή µάχη µεταφέρθηκ­ε στην Αθήνα, µε τις κεντρικές οµιλίες των πολιτικών αρχηγών (φωτογραφία από εργασίες στην πλατεία Συντάγµατο­ς). Ηταν µια τελευταία ευκαιρία ώστε τα µηνύµατα των κοµµάτων να φτάσουν στους ψηφοφόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece