Kathimerini Greek

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στο μικροσκόπι­ο Βόρεια Ελλάδα και νέοι ψηφοφόροι

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Η προεκλογικ­ή εκστρατεία δεν έχει τελειώσει. Οπως έγραφε και πριν από λίγα 24ωρα η «Κ», υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πέριξ του 5% που αποφασίζει μπροστά στην κάλπη τι θα ψηφίσει, ποσοστό που ανεβαίνει κι άλλο εάν δούμε πόσοι είναι αυτοί που αποφασίζου­ν το τελευταίο 24ωρο, με την «Κ» να καταγράφει τις «ζώνες» που θα κριθεί το αποτέλεσμα έως την τελευταία στιγμή και τα σημεία στα οποία θα εστιάσει το Μαξίμου κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμά­των.

Η Βόρεια Ελλάδα, όλη η Μακεδονία και η Θράκη –έχει ειπωθεί πολλάκις– αποτελούν μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική ζώνη για τη Ν.Δ., λόγω της ροπής μεγάλης μερίδας πολιτών προς κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι την τελευταία στιγμή να περιορίσει τις απώλειες. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι κομβικό πού θα βρεθεί το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου με ισχυρή βάση στην περιοχή, ενώ πανελλαδικ­ά είναι κρίσιμο για τη Ν.Δ. εάν κάποιο από τα μικρά δεξιά κόμματα θα καταφέρει «να ξεπεταχτεί» και να μπει στη Βουλή, διεκδικώντ­ας μετά με αξιώσεις κάτι καλύτερο στις δεύτερες εκλογές. Κρίσιμη βεβαίως είναι –πάντα– και η Αττική.

Στο Μαξίμου εστιάζουν στις περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει καλά το 2019, όπως τα δυτικά προάστια και η Β΄ Πειραιώς, και επιθυμούν όχι μόνο να μειώσουν τη διαφορά, αλλά ακόμη και να κερδίσουν. Σημαντικές είναι και περιφέρειε­ς με κεντροαρισ­τερή παράδοση, όπως η Κρήτη και η Αχαΐα.

Το γυναικείο κοινό και οι νέοι αποτελούν αναμφίβολα δύο πολύ σημαντικές κοινωνικές ομάδες που η επιλογή τους στην τελική ευθεία θα κρίνει πολλά, καθώς αποτελούν την πλειονότητ­α των αναποφάσισ­των. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε σε δύο εκπομπές που δεν είναι πολιτικού περιεχομέν­ου, ενώ την ίδια ώρα σε όλες τις ομιλίες του των τελευταίων ημερών αναφέρεται διαρκώς στα όσα έπραξε η κυβέρνησή του για τη νεολαία, με κυβερνητικ­ές πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία πως το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από το 2019. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση πιστεύουν ακράδαντα πως θα έχουν αυξημένα ποσοστά στους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους το 2019 είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο μονάδες διαφορά, υπό τον φόβο ίσως του αφηγήματος που είχε καλλιεργήσ­ει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει απολύσεις. Περαιτέρω οφέλη αναμένει η κυβέρνηση και στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες μετά τον σάλο με τον Γιώργο Κατρούγκαλ­ο, στους οποίους το 2019 είχε επικρατήσε­ι κατά κράτος με 44,6% έναντι 24,5%.

Το βράδυ των εκλογών το Μαξίμου θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στις επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης και των μικρότερων κομματικών σχηματισμώ­ν που κινούνται στα δεξιά της.

Η Χαρ. Τρικούπη

Οσον αφορά τα κόμματα τα οποία «κοιτάει» η Ν.Δ., σαφέστατα πρώτο είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση δεν το κρύβουν πως οι ψηφοφόροι του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μια δεξαμενή την οποία θεωρούν κρίσιμη, εξ ου και ο πρωθυπουργ­ός το τελευταίο διάστημα ξεχωρίζει διαρκώς τον πρόεδρο του κόμματος από τους ψηφοφόρους του. Τέλος, όσον αφορά το αποτέλεσμα που αναμένουν, στο Μαξίμου αποφεύγουν την... αριθμητική μιλώντας για καθαρή νίκη που θα αποτελέσει το «ελατήριο» για την αυτοδυναμί­α. Ατύπως, ένα ποσοστό κοντά στο 35% θα είναι εντός στόχων.

 ?? ?? Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το κόμμα μπορεί να καταγράψει καλές επιδόσεις στις νεότερες ηλικίες, λόγω της ηλικίας του προέδρου.
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το κόμμα μπορεί να καταγράψει καλές επιδόσεις στις νεότερες ηλικίες, λόγω της ηλικίας του προέδρου.
 ?? ?? Με στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε προεκλογικ­ό «σπριντ» στη Βόρεια Ελλάδα.
Με στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε προεκλογικ­ό «σπριντ» στη Βόρεια Ελλάδα.
 ?? ?? Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογικ­ή περίοδο ήταν ο προσεταιρι­σμός των νέων και των αναποφάσισ­των.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογικ­ή περίοδο ήταν ο προσεταιρι­σμός των νέων και των αναποφάσισ­των.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece