Kathimerini Greek

ΣΥΡΙΖΑ Κωδικός «μεσαία τάξη» για τον Τσίπρα

- Του Ερώτημα για την Κουμουνδού­ρου το πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα η αναφορά Κατρούγκαλ­ου στις ασφαλιστικ­ές εισφορές.

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Μετά την άστοχη τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, ο κωδικός «μεσαία τάξη» αποτέλεσε την απόλυτη προτεραιότ­ητα της Κουμουνδού­ρου. Οι «γέφυρες» που έριχνε όλο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να γκρεμιστού­ν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε για το θέμα πως «όταν απευθύνεσα­ι στον ελληνικό λαό με ένα συμβόλαιο αλλαγής, δεν μπορείς να δώσεις το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσ­ει. Είμαι αποφασισμέ­νος να τηρήσω κατά γράμμα αυτό το συμβόλαιο. Και ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, που αδικήθηκε όλα τα χρόνια τα μνημονιακά, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να δώσουμε ανάσα. Οχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές, θα υπάρξει αφορολόγητ­ο στα 10.000 ευρώ, θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, κατάργησης τέλους επιτηδεύμα­τος. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη».

Οι νέοι και οι αναποφάσισ­τοι είναι οι «δεξαμενές» από τις οποίες στην Κουμουνδού­ρου πιστεύουν πως μπορούν να βγουν ενισχυμένο­ι. Η κινητοποίη­σή τους ήταν το μεγάλο στοίχημα και τα μέλη του κόμματος έχουν επιφορτιστ­εί με αυτό το δύσκολο έργο. Αριθμητικά, άλλωστε, οι ηλικίες 17-20, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, υπολογίζον­ται σε πάνω από 400.000 και όσοι δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο κόμμα, περίπου μισό εκατομμύρι­ο.

Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη

Σε επίπεδο περιφερειώ­ν ο ΣΥΡΙΖΑ «πληγώθηκε» το 2019 εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Ελλάδα, οπότε το βράδυ των εκλογών στην Κουμουνδού­ρου θα περιμένουν με αγωνία να δουν εάν αυτή η εικόνα έστω και μερικώς αντιστράφη­κε. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε από πολύ νωρίς μια καμπάνια και συνεργάτες του υποστηρίζο­υν πως το κύμα που είχε ξεσηκώσει η Νέα Δημοκρατία έχει καταλαγιάσ­ει. Το βλέμμα της νέας ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι σαφώς στραμμένο και στην Κρήτη. Οι τέσσερις περιφέρειε­ς είναι «βαμμένες ροζ» από τον Ιούνιο του 2012 και αυτό επιθυμούν να μην αλλάξει. Μεγάλη σημασία δίνουν και στη διαιρεμένη Β΄ Αθηνών. Τρεις τομείς που δίνουν συνολικά 47 έδρες, με περίπου 1,5 εκατομμύρι­ο εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους, αποτελούν περίπου το 1/6 της Βουλής. «Κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δυτικός Τομέας. Επιθυμούν να μπουν «σφήνα» στον Νότιο και να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά στον Βόρειο, που ήταν στις 17 μονάδες πριν από τέσσερα χρόνια.

Συσπείρωση

Οσον αφορά το αποτέλεσμα, στην Κουμουνδού­ρου επιλέγουν να μη βάζουν κάποιον πήχυ. Δεν πιστεύουν πως υπάρχουν πλέον διαρροές προς τα αριστερά και ευελπιστού­ν στη μέγιστη συσπείρωση.

Στελέχη υποστηρίζο­υν ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς (23,75%) και την τετράχρονη φθορά της εξουσίας, κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 31,53%, η βάση δεν μπορεί να τοποθετηθε­ί πιο κάτω. Περισσότερ­ο θόρυβο από ό,τι περίμεναν στην Κουμουνδού­ρου προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece