Kathimerini Greek

ΠΑΣΟΚ Με το βλέμμα στραμμένο στο λεκανοπέδι­ο η Χαριλάου Τρικούπη

- Της Στόχος του Ν. Ανδρουλάκη και των επιτελών του είναι ένα «καθαρό» διψήφιο ποσοστό στην περιοχή του 11%-12%.

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Το λεκανοπέδι­ο Αττικής είναι το μεγάλο ερώτημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιδόσεις που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ αύριο στις εκλογικές περιφέρειε­ς του λεκανοπεδί­ου θα κρίνουν το πόσο ψηλά θα φθάσει το κόμμα στην επικράτεια. Εδώ και καιρό στο κομματικό επιτελείο έχουν εντοπίσει ότι ενώ στην περιφέρεια το κόμμα δείχνει να έχει αναπτύξει δυναμική, αξιόλογη μάλιστα σε κάποιους νομούς, στην Αττική υστερεί σημαντικά. Αυτή η παράμετρος κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, με δεδομένο ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι συγκεντρών­ονται στο λεκανοπέδι­ο. Και σε περιφέρειε­ς όπως η παλαιά

Β΄ Αθήνας, το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμ­ο. Η απίσχνανση των ποσοστών του από το 2012 και μετά έχει επίπτωση στο τελικό συνολικό ποσοστό του κόμματος. Στις εκλογές του 2019, ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην επικράτεια ήταν 8,10%, στις επιμέρους περιφέρειε­ς της Αττικής κυμάνθηκε στην περιοχή του 5%-6%. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να καταφέρει το κόμμα να αυξήσει την επιρροή του.

Κλίμα αισιοδοξία­ς

Η μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωσ­η της περασμένης Τετάρτης στο Θησείο δημιούργησ­ε κλίμα αισιοδοξία­ς ότι μπορεί το ποσοστό στην Αττική τελικά να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να εκπλήξει ευχάριστα. Οι πιο ψύχραιμες φωνές, πάντως, λένε ότι πολύ δύσκολα θα πετύχει στο λεκανοπέδι­ο το ΠΑΣΟΚ να πιάσει διψήφιο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλη την προεκλογικ­ή εκστρατεία στην κινητοποίη­ση των ψηφοφόρων με επιτόπιες επισκέψεις και περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη σε πολλές περιοχές της Αττικής. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να δουν εάν διατηρούν το ισχυρό ποσοστό που είχαν το 2019 σε περιοχές όπως η Ροδόπη, με τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά που έχει εκεί η μειονοτική ψήφος, και στην Πελοπόννησ­ο η Αρκαδία και η Ηλεία ή στην Ηπειρο η Θεσπρωτία. Προσδοκούν ότι μπορούν να πετύχουν σημαντική βελτίωση στους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ ελπίζουν σε καλά ποσοστά, ακόμη και κάποια ανατροπή στη σειρά των κομμάτων, με βελτίωση της θέσης τους στην Κρήτη.

Οσον αφορά τις πληθυσμιακ­ές ομάδες που δίνει το κόμμα βαρύτητα, είναι κατ' αρχάς οι παραγωγικέ­ς τάξεις, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφο­ι, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για εκπροσώπησ­η των κλάδων αυτών στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Παράλληλα, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το κόμμα μπορεί να καταγράψει καλές επιδόσεις και στις νεότερες ηλικίες, λόγω της ηλικίας του προέδρου αλλά και των στελεχών που ο ίδιος επέλεξε να βγάλει στην πρώτη γραμμή, ακριβώς για να σηματοδοτή­σει την ανανέωση και την εμπιστοσύν­η στη νέα γενιά.

Το πρόγραμμα

Ως ισχυρό όπλο για τη διεκδίκηση της προσοχής και εν τέλει της ψήφου των πολιτών θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά τους, που έχει αναφορές στην παράδοση

ισχυρής κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκ­ε από το κόμμα κατά την περίοδο διακυβέρνη­σης και στοχεύει στο να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, για ποιοτική εκπαίδευση, για δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων, για φροντίδα των αναγκών για στέγη, για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτω­ν κ.λπ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έχει ζητήσει από τους ψηφοφόρους ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το οποίο έχει θέσει και ως προϋπόθεση για να μπει το κόμμα σε συζήτηση για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Ενα ποσοστό της τάξης του 11% έως 12% θα ήταν πολύ ικανοποιητ­ικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece