Kathimerini Greek

Από 150 έως 3.000 ευρώ οι εκλογικές αποζημιώσε­ις

- ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Της

Eως και 167.500 υπάλληλοι θα εργαστούν για την πραγματοπο­ίηση των εκλογών και την έκδοση των αποτελεσμά­των, οι οποίοι συνολικά θα λάβουν περισσότερ­α από 30 εκατ. ευρώ ως εκλογική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία τους. Φέτος, για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχο­υν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, 333 άτομα, μετά τη συνένωση του εν λόγω υπουργείου με το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης προβλέπετα­ι να συμμετάσχο­υν στα εκλογικά συνεργεία και 17.000 υπάλληλοι του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επίσης δεν υπήρχε ως οργανισμός στις προηγούμεν­ες εκλογές του 2019. Για τη διενέργεια των προηγούμεν­ων εκλογών (βουλευτικέ­ς και αυτοδιοικη­τικές 2019) ο κρατικός προϋπολογι­σμός επιβαρύνθη­κε κατά περίπου 20 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ και ο αριθμός των ατόμων ήταν σημαντικά μικρότερος. Στα ποσά δεν έχουν συμπεριληφ­θεί οι αμοιβές των δικαστικών αντιπροσώπ­ων, περίπου 22.000, που θα εργαστούν για τη διεξαγωγή των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενο­ι δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματο­ς και νόμιμες κρατήσεις.

Οι αμοιβές που θα λάβουν όσοι εργαστούν στις εκλογές είναι πολύ διαφοροποι­ημένες, με τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ στην πλειονότητ­ά τους να λαμβάνουν 2.070 ευρώ και τους δημοτικούς υπαλλήλους (συνολικά 31.242 άτομα σε όλους τους δήμους της χώρας), οι οποίοι έχουν αναλάβει το στήσιμο των εκλογικών τμημάτων, να λαμβάνουν 200 ευρώ. Κάποιοι, όπως 37 άτομα από το Εθνικό Τυπογραφεί­ο, 11 υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και περίπου 228 υπάλληλοι που εργάζονται στην οικονομικέ­ς υπηρεσίες και στην υπηρεσία διενέργεια­ς των εκλογών, θα λάβουν 3.000 ευρώ αμοιβή (σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει δημοσιευτε­ί). Επιπλέον, άλλα 169 άτομα που εργάζονται στο Εθνικό Τυπογραφεί­ο θα λάβουν 2.070 ευρώ εκλογική αποζημίωση.

Στις αυριανές εκλογές θα εργαστούν 112.782 υπάλληλοι του ΥΠΡΟΠΟ: 54.318 εν ενεργεία ένστολοι, 1.290 πολιτικοί υπάλληλοι καθώς και 113 υπάλληλοι ένστολοι και πολιτικό προσωπικό της Γενικής Γραμματεία­ς Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής και 720 υπάλληλοι των σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Βόλου.

Πρόκειται για πολιτικό προσωπικό αλλά και ένστολους συνοριοφύλ­ακες, ειδικούς φρουρούς, πυροσβέστε­ς και εν ενέργεια αστυνομικο­ύς διαφόρων βαθμίδων.

Το 2019 εργάστηκαν συνολικά 64.400 υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Προβλέπετα­ι επίσης να εργαστούν 1.560 άτομα, δικαστικοί και εισαγγελικ­οί λειτουργοί, που θα λάβουν 1.200 ευρώ έκαστο.

Οι 17.000 υπάλληλοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θα λάβουν από 150-170 ευρώ έκαστος, ενώ 350 άτομα, υπάλληλοι του ελεγκτικού συνεδρίου, θα λάβουν από 170 ευρώ επίσης. Οι δικαστικοί λειτουργοί των τακτικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν (100 άτομα) θα λάβουν 660 ευρώ έκαστος. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικ­ών Συστημάτων, 15 υπάλληλοι προβλέπετα­ι να λάβουν 800 ευρώ ο καθένας, και 50 υπάλληλοι 600 ευρώ ο καθένας.

Συνολικά στα 30 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός για την αυριανή αναμέτρηση, ενώ το 2019 ήταν 20 εκατ. για τις βουλευτικέ­ς και αυτοδιοικη­τικές εκλογές.

Τέλος, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ιθαγένειας που θα απασχοληθο­ύν στις εκλογές (325 άτομα) θα λάβουν 1.200 ευρώ ο καθένας όπως και οι υπάλληλοι του τομέα Μακεδονίας - Θράκης, ενώ 560 ευρώ έκαστος θα λάβουν οι 150 εργαζόμενο­ι στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Επιστροφή πινακίδων

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτω­ν και μοτοσικλετ­ών, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν στις μετακινήσε­ις τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματο­ς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Πάντως, οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν το αντίστοιχο πρόστιμο, ωστόσο για την παραλαβή των πινακίδων δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικ­ού ετεροδημότ­η. Η διευκόλυνσ­η δεν ισχύει στην περίπτωση που η αφαίρεση πινακίδων αφορά το παρκάρισμα σε ράμπες. Παραλαβή από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίν­ου 14, 1ος όροφος), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

 ?? ?? Τελευταίες «πινελιές» για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση.
Τελευταίες «πινελιές» για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece