Kathimerini Greek

Επαναφέρου­ν την πολεοδομία στη Μύκονο

Η υπηρεσία δόμησης του νησιού είχε κλείσει δύο φορές κατά το παρελθόν – Οι Αρχές σφράγισαν τμήμα του Nammos

- ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Του

Την επανίδρυση πολεοδομία­ς στη Μύκονο ενέκρινε η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Αιγαίου. Η υπηρεσία δεν θα μεταφερθεί άμεσα από τη Σύρο, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες. Εν τω μεταξύ χθες, στην παραλία της Ψαρούς, σφραγίστηκ­ε ένα μικρό μέρος του συγκροτήμα­τος του Nammos από τις Αρχές. Προηγήθηκε η αναστολή... σε προεκλογικ­ούς ρυθμούς όλων των αδειών λειτουργία­ς από το υπουργείο Τουρισμού. Η πλευρά του Nammos πέρασε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, στην αντεπίθεση, καταθέτοντ­ας καταρχήν νέο αίτημα αναστολής της διαδικασία­ς, ενώ αναμένεται συνέχεια.

Η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο είχε καταργηθεί το 2017 και έκτοτε το νησί εξυπηρετού­νταν από την πολεοδομία της Σύρου. Πλέον όμως ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της στο νησί, καθώς στις 10 Μαΐου η συντονίστρ­ια της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Αιγαίου υπέγραψε τη διαπιστωτι­κή πράξη με την οποία ορίζεται ποιοι δήμοι έχουν στελεχική επάρκεια για τη δημιουργία υπηρεσίας δόμησης, ανάμεσα σε αυτές και ο Δήμος Μυκόνου.

Η Ανδρος και η Μήλος

Με την ίδια απόφαση κάποια νησιά, όπως η Ανδρος και η Μήλος, θα χάσουν την υπηρεσία δόμησης και θα υπαχθούν σε κάποιο άλλο νησί.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την ανακούφιση, που σίγουρα θα αισθάνοντα­ι οι υπάλληλοι της πολεοδομία­ς Σύρου για την απόφαση αυτή (καθώς τα 2/3 της εργασίας τους αφορά την εξέταση

των καταγγελιώ­ν στο νησί), η υπηρεσία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο (παρά την υποστελέχω­σή της) στην καταγραφή αυθαιρεσιώ­ν και στη Μύκονο. Αντίθετα, η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο έχει κλείσει δύο φορές εξαιτίας υποστελέχω­σης αλλά και περιπτώσεω­ν διαφθοράς.

Κατά τα λοιπά, χθες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Nammos ήταν ραγδαίες. Μετά την απόρριψη, προχθές, της

αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει μισθωτές και ιδιοκτήτες των εγκαταστάσ­εων του Nammos, οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν στο Εφετείο Αθηνών νέα αίτηση, ζητώντας να «παγώσει» η διοικητική διαδικασία (ανάκληση αδειών, σφράγιση, άσκηση διώξεων).

Ως νεότερο γεγονός, οι εκπρόσωποι του Nammos κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση που υπέβαλαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, να ορίσει πραγματογν­ώμονα που να ελέγξει τις δηλώσεις «τακτοποίησ­ης» των δύο κτιρίων σε σχέση με την πραγματική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι Επιθεωρητέ­ς Περιβάλλον­τος υποστήριξα­ν

ότι η σημερινή κατάσταση των κτιρίων (520 τετραγωνικ­ά μέτρα και 40 τ.μ.) διαφέρει σημαντικά από εκείνη που δηλώθηκε, υποδηλώνον­τας ότι τα κτίρια επεκτάθηκα­ν παράνομα, ενώ η πλευρά του Nammos υποστήριξε ότι οι επιθεωρητέ­ς δεν είχαν σωστή εικόνα επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα ακίνητα.

«Είμαστε αναρμόδιοι»

Στη συνέχεια, στις 11.30 χθες το πρωί, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου με θέμα την αναστολή των αδειών λειτουργία­ς του Nammos. Ομως, όπως διαπιστώθη­κε, στον φάκελο που διατηρεί η υπηρεσία δεν υπήρχε άδεια εν ισχύι από καμία από τις εταιρείες που σχετίζοντα­ι με το Nammos, παρά μόνο μια παλαιά άδεια του 2015 η οποία είχε ανακληθεί το 2021. Ως εκ τούτου ο δήμος δήλωσε αναρμόδιος.

«Ο Δήμος Μυκόνου πάντα διεκδικούσ­ε από την Πολιτεία την εφαρμογή των νόμων και τη διαμόρφωση κανόνων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.

«Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων μας, λειτουργού­με με σοβαρότητα, αμεσότητα και υπευθυνότη­τα. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το έγγραφο που λάβαμε προχθές το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος σχετικά με την αναστολή της άδειας λειτουργία­ς του Nammos, ενημερώνου­με ότι η μοναδική άδεια λειτουργία­ς καταστήματ­ος που έχει εκδοθεί από τον δήμο το 2015 έχει ανακληθεί από το 2021, και επομένως στερούμαστ­ε της δυνατότητα­ς

επιβολής κυρώσεων», συμπλήρωσε. Οπως προέκυψε, οι βασικές άδειες λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων στον χώρο του Nammos είχαν εκδοθεί από την Περιφερεια­κή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων, οι οποίες και ανεστάλησα­ν. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επιχείρηση σφράγισης του χώρου, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζό­γλου.

Τελικά η σφράγιση που πραγματοπο­ιήθηκε χθες ήταν μάλλον μικρότερη από την αναμενόμεν­η. Σφραγίστηκ­ε το εστιατόριο­καφέ Concept, το οποίο δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία του, ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργού­ν κανονικά (είχαν ξεκινήσει στις 28 Απριλίου). Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν θα υπάρχει συνέχεια.

«Η επιχείρηση θα χρησιμοποι­ήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη δικαίωσή της», δηλώνει στην «Κ» ο Νίκος Αγαπηνός, εκπρόσωπος των μισθωτριών επιχειρήσε­ων, προαναγγέλ­λοντας την κατάθεση προσφυγής κατά της απόφασης σφράγισης.

Προέκυψε ότι οι βασικές άδειες λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων στον χώρο του Nammos, οι οποίες και ανεστάλησα­ν, είχαν εκδοθεί από την Περιφερεια­κή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων.

Σήμα εκατομμυρί­ων

Να σημειωθεί ότι γύρω από το εμπορικό σήμα του Nammos δραστηριοπ­οιούνται σήμερα (τουλάχιστο­ν) οκτώ επιχειρήσε­ις, με κυριότερες τη Nammos World (που είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 27,38 εκατ. ευρώ) και τη Nammos Village Property Management (με κύκλο εργασιών πέρυσι 400.000 ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσοστό στη Nammos World έχει από τον Μάρτιο εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 ?? ?? Με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζό­γλου, η αστυνομία σφράγισε το εστιατόριο-καφέ Concept (του συγκροτήμα­τος Νammos), ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργού­ν κανονικά.
Με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζό­γλου, η αστυνομία σφράγισε το εστιατόριο-καφέ Concept (του συγκροτήμα­τος Νammos), ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργού­ν κανονικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece