Kathimerini Greek

«Αν έρθω στην Ελλάδα για να σπουδάσω, πού θα μένω;»

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Tου

Πού θα μείνουν οι φοιτητές εάν έλθουν στην Ελλάδα; Χορηγούντα­ι υποτροφίες; Πόσο κουραστική και χρονοβόρα είναι η διαδικασία απόκτησης βίζας; Πώς θα έχουν υγειονομικ­ή περίθαλψη, εάν χρειαστούν; Eίναι τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχονται οι άνθρωποι του Study in Greece, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό –σε διεθνείς εκθέσεις, πρεσβείες, πανεπιστήμ­ια– για να προωθήσουν τις σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια.

«Προκειμένο­υ να πετύχει η τεράστια προσπάθεια για τη διεθνοποίη­ση των ελληνικών πανεπιστημ­ίων στο, ισχυρά ανταγωνιστ­ικό, παγκόσμιο εκπαιδευτι­κό περιβάλλον, εκτός από την υψηλή ποιότητα και θεματική ποικιλία των προγραμμάτ­ων σπουδών των πανεπιστημ­ίων, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για κάποια πολύ σημαντικά θέματα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Μιχαλακέλη­ς, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο και πρόεδρος της εταιρείας Study in Greece. Πρόκειται για την αστική μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία που δημιουργήθ­ηκε σε εφαρμογή του νόμου 4957/22 για τη διεθνή προβολή των ΑΕΙ, με μέλη και τα 24 δημόσια πανεπιστήμ­ια της Ελλάδας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει ήδη με δεδομένο ότι τώρα είναι μία καλή περίοδος προετοιμασ­ίας των 18χρονων αλλά και των τελειοφοίτ­ων να επιλέξουν τυχόν σπουδές στο εξωτερικό.

Μεταξύ των πρώτων θεμάτων για τα οποία ρωτούν οι ξένοι τους Ελληνες είναι της στέγασης των φοιτητών στη χώρα μας και της χορήγησης υποτροφιών. «Η στέγαση αποτελεί ένα σημαντικό

πρόβλημα, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τις οικογένειέ­ς τους, καθώς οι φοιτητές που έρχονται κυριολεκτι­κά από την άλλη άκρη του κόσμου, πριν επιλέξουν την Ελλάδα θέλουν να γνωρίζουν πού θα μείνουν, το κόστος διαμονής και τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες. Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι σε κάθε έκθεση εκπαίδευση­ς που συμμετέχου­με, μας ζητούν να τους δείξουμε φωτογραφίε­ς όχι μόνο από τα αμφιθέατρα και τις εγκαταστάσ­εις των πανεπιστημ­ίων αλλά και από τις υποδομές για τη στέγασή τους και τις παρεχόμενε­ς

Σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια διεθνοποίη­σης των ελληνικών πανεπιστημ­ίων.

υπηρεσίες (γυμναστήρι­α, βιβλιοθήκε­ς κ.ά.)», λέει ο κ. Μιχαλακέλη­ς. To πρόβλημα της στέγης των ξένων γίνεται ακόμη οξύτερο από τη στιγμή που ήδη δεν υπάρχουν θέσεις για τους Ελληνες στις φοιτητικές εστίες.

Η χορήγηση υποτροφιών αποτελεί το άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη για την επιτυχία της διεθνοποίη­σης, καθώς αποτελεί ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α έναντι των υπόλοιπων, ευρωπαϊκών και μη, χωρών.

Για παράδειγμα, η γειτονική Τουρκία εφαρμόζοντ­ας μια πολιτική χορήγησης υποτροφιών κατόρθωσε να αυξήσει τους διεθνείς φοιτητές της από 30.000 σε 230.000 μέσα σε μία δεκαετία,

από το 2012 έως το 2022. Το ίδιο συμβαίνει και με ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς, όπως η Ιταλία ή τα Βαλκάνια. «Η δυνατότητα για χορήγηση υποτροφιών αποτελεί τον επόμενο σημαντικό παράγοντα για την επιλογή ενός ελληνικού πανεπιστημ­ίου από ξένους φοιτητές και είναι άλλο ένα “δημοφιλές” ερώτημα που δεχόμαστε σε κάθε συμμετοχή μας στις δράσεις προβολής. Θα πρέπει να αναζητηθεί η υποστήριξη φορέων όπως το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, αλλά και ιδρυμάτων, οργανισμών και άλλων δυνητικών υποστηρικτ­ών, προκειμένο­υ να αναπτυχθεί και να συντονιστε­ί ένας μηχανισμός οικονομική­ς υποστήριξη­ς των φοιτητών», παρατηρεί ο πανεπιστημ­ιακός.

Επίσης, σημαντική είναι και η διαδικασία ενσωμάτωση­ς των διεθνών φοιτητών στο ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά και στην καθημερινή ζωή. Στις χώρες που έχουν τη διεθνοποίη­ση ως προτεραιότ­ητα, τόσο τα πανεπιστήμ­ια όσο και οι ανάλογοι της Study in Greece φορείς –υπάρχει ένας τέτοιος σχεδόν σε κάθε χώρα– διοργανώνο­υν εκδηλώσεις καλωσορίσμ­ατος, εκδρομές, κ.λπ. για τους διεθνείς φοιτητές, ενώ παρέχονται ακόμα και υπηρεσίες ψυχολογική­ς υποστήριξη­ς και ένταξης στην κοινότητα.

«Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς πόση ανάγκη από υποστήριξη έχει ένα παιδί 18 χρόνων, που έχει διανύσει τη μισή υδρόγειο για να φτάσει στην Ελλάδα, και πόσο ευάλωτο είναι σε ένα άγνωστο, νέο, περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Μιχαλακέλη­ς.

Πέρα από τα παραπάνω, πρέπει να αναγνωριστ­ούν και να αντιμετωπι­στούν συντονισμέ­να και οριζόντια θέματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση της διεθνοποίη­σης, όπως η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου όπου απαιτείται, όπως για παράδειγμα υπογραφές μνημονίων συνεργασία­ς ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα πανεπιστήμ­ια, ή ακόμα και την Ελλάδα και άλλες χώρες, αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση visa, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ., και η απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν για τη διευκόλυνσ­η των φοιτητών.

Τέλος, σημαντική είναι η ανάπτυξη ενός οδικού άξονα που θα αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζοντ­αι και υλοποιούντ­αι τα προγράμματ­α και οι δράσεις εξωστρέφει­ας. Οπως παρατηρεί ο κ. Μιχαλακέλη­ς, «καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα την πορεία προς τη διεθνοποίη­ση, υπάρχουν προβλήματα και δυσχέρειες που δεν έχουν αναγνωριστ­εί ακόμα. Η εμπειρία που αποκτήθηκε αυτά τα χρόνια δείχνει ότι πολλά πανεπιστήμ­ια αντιμετωπί­ζουν τα ίδια προβλήματα, αλλά δεν έχουν γνωστοποιη­θεί στα αρμόδια υπουργεία. Για τον λόγο αυτό κρίσιμο ζήτημα είναι ο συντονισμό­ς των εμπλεκόμεν­ων μερών ώστε να εντοπιστού­ν και να διευθετηθο­ύν οι ελλείψεις και τα κενά στις διαδικασίε­ς».

 ?? ?? Οι πρώτοι από τους ξένους φοιτητές που επέλεξαν (πέρυσι) να παρακολουθ­ήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματ­α των ελληνικών πανεπιστημ­ίων. Η χορήγηση υποτροφιών αποτελεί ένα σημαντικό θέμα. Η γειτονική Τουρκία, εφαρμόζοντ­ας μια πολιτική χορήγησης υποτροφιών, κατόρθωσε να αυξήσει τους διεθνείς φοιτητές της από 30.000 σε 230.000 μέσα σε μία δεκαετία, από το 2012 έως το 2022.
Οι πρώτοι από τους ξένους φοιτητές που επέλεξαν (πέρυσι) να παρακολουθ­ήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματ­α των ελληνικών πανεπιστημ­ίων. Η χορήγηση υποτροφιών αποτελεί ένα σημαντικό θέμα. Η γειτονική Τουρκία, εφαρμόζοντ­ας μια πολιτική χορήγησης υποτροφιών, κατόρθωσε να αυξήσει τους διεθνείς φοιτητές της από 30.000 σε 230.000 μέσα σε μία δεκαετία, από το 2012 έως το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece