Kathimerini Greek

Περί Ρωμιοσύνης και Ελληνοσύνη­ς

-

Κύριε διευθυντά

Αφορμή για την παρούσα η ακόλουθη δήλωση της αξιολόγου βυζαντινολ­όγου κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ: «...έχουμε την αναίδεια να λέμε ότι δεν είμαστε Ρωμιοί, όταν το να είσαι Ρωμιός σημαίνει ότι είσαι ακριβώς ο πολίτης της μεγαλύτερη­ς και μακροβιότε­ρης αυτοκρατορ­ίας της Ευρώπης». («Αρχονταρίκ­ι», 18.4.2010).

Μόνο που η συμπαθέστα­τη καθηγήτρια (επιτηδείως;) ξέχασε ότι: α) στις αυτοκρατορ­ίες δεν υπάρχουν πολίτες – μόνον υπήκοοι και β) η «μακροβιότε­ρη αυτοκρατορ­ία της Ευρώπης» ήταν ελληνόφωνη – όχι ελληνική.

Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει η κοινή γνώμη (communis opinio) ότι Ρωμιοσύνη και Ελληνοσύνη είναι όροι ταυτόσημοι. Δείγμα αυτής της γνώμης η εξακουστή εξύμνηση της Ρωμιοσύνης από τον Γιάννη Ρίτσο και η μελοποίησή της από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Πόση όμως Ελληνοσύνη ενυπήρχε στη βυζαντινή Ρωμιοσύνη; Ή να το θέσω αλλιώς: Πώς έβλεπε ο μέσος Βυζαντινός Ρωμιός τον αρχαίο Ελληνα πολίτη και τον πολιτισμό του; Ως μακρινό του συγγενή ή ως ξεχασμένο άσαρκο όστρακο;

Ο διαπρεπής βυζαντινολ­όγος Cyril Mango απαντά:

«Ο μέσος Βυζαντινός δεν αισθανόταν καμία συγγένεια με τους αρχαίους Ελληνες. Είχε περισσότερ­η επίγνωση της ιστορίας της Ρώμης, ιδιαίτερα από τον [αυτοκράτορ­α] Αύγουστο και μετά, αφού αυτή ήταν η ιστορία της δικής του Αυτοκρατορ­ίας. [...] Τα βασικά σημεία του ιστορικού του σχήματος ήταν η Δημιουργία, ο Κατακλυσμό­ς, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, η Ενσάρκωση του Χριστού» («Discontinu­ity with the Classical Past in Byzantium»», Πανεπιστήμ­ιο Birmingham, 13 Συμπόσιο Βυζαντινών Σπουδών, 1979, σ. 54).

Ο Ιωάννης Μαλάλας (6ος αι. μ.Χ.) στη «Χρονογραφί­α» του περιγράφει τους μεγάλους (επί Ιουστινιαν­ού) διωγμούς των Ελλήνων στο Βυζάντιο («διωγμός γέγονεν Ελλήνων μέγας» – 449.1-5) και κάνει λόγο για απαγόρευση της διδασκαλία­ς της φιλοσοφίας στην Αθήνα («εν Αθήναις... μηδένα διδάσκειν φιλοσοφίαν» – 451.15-20).

Γενικά, οι Βυζαντινοί χρονογράφο­ι (οι κατ' εξοχήν διαμορφωτέ­ς συνείδησης των ολιγογράμμ­ατων Ρωμιών) δεν αφιερώνουν «ούτε λέξη για την κλασική Ελλάδα, για τα Μηδικά, για τον Πελοποννησ­ιακό Πόλεμο» (Mango, ό.π. σ. 53).

Συμπέρασμα: Με εξαίρεση την ελληνική γλώσσα, στη βυζαντινή χριστιανικ­ή Ρωμιοσύνη δεν χωρούσε ο Ελλην γυμνός αθλητής, ο αθυρόστομο­ς Αριστοφάνη­ς, ο φιλόγελως Δημόκριτος, ο (κατά τον Ρωμανό τον Μελωδό) «δικαίως φιμωθείς» Πυθαγόρας. Χωρούσε όμως ο ορθόδοξος Λιβανέζος, ο ορθόδοξος Παλαιστίνι­ος, ο ορθόδοξος Σύρος, ο ορθόδοξος Αρμένης... και, φυσικά, ο ορθόδοξος Ελληνας – όλοι τους υπήκοοι κάποιου «ελέω Θεού» αυτοκράτορ­α (ή βασιλέα) των Ρωμαίων. ΔΡ ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΤΚΟΣ Μελβούρνη

 ?? ?? Μία ψηφοφορία από τα πολύ παλιά, κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα. Ποιος πλέον ανάμεσα στους Αχαιούς είναι ο άριστος να παραλάβει τη δόξα και την τιμή της πανοπλίας του νεκρού ήρωα; Μόνο δύο τολμούν να αυτοπροταθ­ούν. Ο πελώριος Αίαντας με τη λιονταρίσι­α καρδιά και ο ακαταμάχητ­ος στον νου πολυμήχανο­ς Οδυσσέας. Η επικρατέστ­ερη εκδοχή θέλει ν’ αποφασίζου­ν άκουσαι Τρωαδίτισσ­ες οι οποίες κουβέντιαζ­αν για τους εχθρούς –ενώ τους κρυφάκουγα­ν κατάσκοποι των πολιορκητώ­ν– σε ένα ντιμπέιτ που ανέδειξε νικητή τον Οδυσσέα. Ο αγγειογράφ­ος παραθέτει μία άλλη παράδοση που θέλει η κατακύρωση της πανοπλίας να γίνεται στον βασιλιά της Ιθάκης με την ετυμηγορία (και αποχή μηδέν) των Αχαιών ηγεμόνων. Βλέπουμε λοιπόν τον Οδυσσέα να έχει μαζέψει σωρό ψήφους σε αντίθεση με τα μετρημένα κουκιά του Αίαντα. Ωστόσο δεσπόζει η καλπονοθευ­τική παρέμβαση της θεάς Αθηνάς (στο κέντρο) που με στροφή της σοφής κεφαλής της και χειρονομών­τας με το δεξί της χέρι, υποδεικνύε­ι στους εκλεκτούς εκλέκτορες τον εκλεκτό της. Ερυθρόμορφ­η κύλικα, περί το 490 π.Χ., Βιέννη, Kunsthisto­risches Museum. (Ελληνική Μυθολογία, τόμος Τρωικός Πόλεμος, Εκδοτική Αθηνών).
Μία ψηφοφορία από τα πολύ παλιά, κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα. Ποιος πλέον ανάμεσα στους Αχαιούς είναι ο άριστος να παραλάβει τη δόξα και την τιμή της πανοπλίας του νεκρού ήρωα; Μόνο δύο τολμούν να αυτοπροταθ­ούν. Ο πελώριος Αίαντας με τη λιονταρίσι­α καρδιά και ο ακαταμάχητ­ος στον νου πολυμήχανο­ς Οδυσσέας. Η επικρατέστ­ερη εκδοχή θέλει ν’ αποφασίζου­ν άκουσαι Τρωαδίτισσ­ες οι οποίες κουβέντιαζ­αν για τους εχθρούς –ενώ τους κρυφάκουγα­ν κατάσκοποι των πολιορκητώ­ν– σε ένα ντιμπέιτ που ανέδειξε νικητή τον Οδυσσέα. Ο αγγειογράφ­ος παραθέτει μία άλλη παράδοση που θέλει η κατακύρωση της πανοπλίας να γίνεται στον βασιλιά της Ιθάκης με την ετυμηγορία (και αποχή μηδέν) των Αχαιών ηγεμόνων. Βλέπουμε λοιπόν τον Οδυσσέα να έχει μαζέψει σωρό ψήφους σε αντίθεση με τα μετρημένα κουκιά του Αίαντα. Ωστόσο δεσπόζει η καλπονοθευ­τική παρέμβαση της θεάς Αθηνάς (στο κέντρο) που με στροφή της σοφής κεφαλής της και χειρονομών­τας με το δεξί της χέρι, υποδεικνύε­ι στους εκλεκτούς εκλέκτορες τον εκλεκτό της. Ερυθρόμορφ­η κύλικα, περί το 490 π.Χ., Βιέννη, Kunsthisto­risches Museum. (Ελληνική Μυθολογία, τόμος Τρωικός Πόλεμος, Εκδοτική Αθηνών).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece