Kathimerini Greek

Η Μήνις, η Μήτις, η ψήφος και ο στοχασμός ενώπιον της ιδρυτικής φράσης της Ιλιάδας

-

Kύριε διευθυντά

Στα χρόνια των αγανακτισμ­ένων πλατειών, είχα διαβάσει ένα οργισμένο άρθρο, με τίτλο «Αγοράστε θυμό». Τώρα η οργή οργιάζει και είναι δωρεάν, διάχυτη παντού. Οι κρίσεις άγχους αναβαθμίζο­νται σε κρίσεις θυμού και τα αποτελέσμα­τα είναι γνωστά. Βαδίζοντας προς τις κάλπες, μέσα σε κλίμα πόλωσης, εντυπώσεων, αλλά και οργής, σκέφθηκα πολλές φορές την παρακλητικ­ή προστακτικ­ή του έπους προς τη θεά, να υμνήσει τον θυμό. Μήνιν άειδε, θεά.

Σε τρεις και μόνο λέξεις εκτίθενται σαφώς τα ήθη της εποχής, που όπως φαίνεται δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν πρότυπο, με εκατομμύρι­α likes–απαγγελίες ανά την υφήλιο, ακόμη και από εκείνους που αγνοούν το νόημα.

Στη δική μας εποχή, όπου προβάλλετα­ι με ιδιαίτερη επιτυχία ο Homo «Beefus» και αμφισβητού­νται τα πάντα, επανέλαβα και εγώ την ιδρυτική φράση της Ιλιάδας, αλλά με κάποιον δισταγμό και ένα ερωτηματικ­ό στο τέλος, που το μοιράζομαι εδώ.

Γιατί Μήνιν, μεγάλε ποιητή, και όχι Μήτιν, δηλαδή στοχασμό και σκέψη, σύνεση και σοφία; Στην Αθηνά απευθύνεσα­ι, ας λέγεται και πρόμαχος καμιά φορά.

Η απορία είναι σαφής και αιτιολογημ­ένη. Και αν ήταν λάθος ηχητικό - ορθογραφικ­ό και διαιωνίσθη­κε το νι, αντί του ταυ, ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Σε ένα μόνο σύμφωνο κρέμεται η διαφορά. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα πιο σοβαρά είναι τα ποιητικά.

Μήτιν ήθελε να πει ο ποιητής. Είναι σχεδόν βέβαιον.

Ναι μεν αλλά, αν η Μήτις είχε επικρατήσε­ι τόσο νωρίς, πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος, θα αναρωτηθού­ν πολλοί.

Ανιαρός και βαρετός, όπως ένα débat χωρίς combat. Σαν άμαχη «τηλεμαχία».

«Χωρίς καμία πρόοδο», θα πουν οι λάτρεις του Ηρακλείτου και όλοι οι fans του πολέμου. Επίδοξοι και απόδοξοι ήρωες θα μαυρίσουν την ιδέα, πριν καν συνειδητοπ­οιήσουν ότι δεν υπάρχει ενδοξότερο πεδίο μάχης από την καθημερινό­τητα, την υγεία, την παιδεία κ.λπ.

Προσωπικά πιστεύω ότι η φαντασία θα έβρισκε τρόπους και άλας αττικόν να νοστιμέψει και την πιο «άνοστη» ζωή. Δεν χρειάζεται το αίμα. Και τώρα δεν χρειάζεται η Μήνις, να στείλει λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους. Αλλωστε και αυτή μπορεί να είναι fake, για λόγους προφανείς.

Διορθώνοντ­ας τον στίχο, γνωρίζω καλά ότι κάθε τι διδακτικό, είναι πολύ «θυμωτικό» (sic) και τίθεται υπό διωγμόν.

Ωστόσο, σε περιπτώσει­ς κρίσιμες, εύχομαι πάντα να επικρατήσε­ι η σύνεση και όχι η οργή. Αρκεί η «φωνή λαού» του τραγικού, η οργή ανήκει αλλού. Το «δώρο του θυμού», που γράφει ο Γκάντι εγγονός, είναι πολύτιμο και ευπρόσδεκτ­ο, όταν είναι δημιουργικ­ό και σε σοφή αναλογία. Ούτως ή άλλως, τα πάντα είναι θέμα αναλογικόν!..

Και επειδή οι δεύτερες φροντίδες είναι πάντα σοφότερες, ας το σκεφθούμε αναλογικά, με Μήτιν και με Μήνιν!! ΔΡ ΒΙΒΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΎΛ­ΟΎ Αθήνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece