Kathimerini Greek

Φοβούνται capital controls στην Τουρκία

Περιορισμο­ί στην αγορά χρυσού μία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο

-

Διάχυτος είναι ο φόβος της επιβολής capital controls στην Τουρκία, οκτώ ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου, όπως αναφέρει ο ανταποκριτ­ής μας στην Κωνσταντιν­ούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Υστερα από μία εβδομάδα αναταράξεω­ν στις αγορές χρήματος, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκα­ν με έντονο σκεπτικισμ­ό το σαφές προβάδισμα που απέκτησε από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν, πολλές τράπεζες έθεσαν από χθες περιορισμο­ύς στις αγορές χρυσού και στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες, ενώ αναμένεται να τεθούν περιορισμο­ί και στις αγορές ξένου συναλλάγμα­τος.

Καθώς η λίρα συνεχίζει να στροβιλίζε­ται κοντά στο ιστορικό ζενίθ της έναντι του δολαρίου, ενώ ο (επίσημος) πληθωρισμό­ς κινείται γύρω στο 44% σε ετήσια βάση, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα σπεύδουν να μετατρέψου­ν τις τουρκικές λίρες τους σε χρυσό ή ξένο συνάλλαγμα για να προφυλάξου­ν τις οικονομίες

τους από την απαξίωση. Στο μεταξύ, οι παρεμβάσει­ς της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας και της αναπτυξιακ­ής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν κατά την προεκλογικ­ή περίοδο συρρίκνωσα­ν σε επικίνδυνο βαθμό τα αποθέματά της. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση των αποθεμάτων σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα ήταν της τάξης των 17 δισ. δολαρίων στις έξι εβδομάδες του προεκλογικ­ού αγώνα.

Η Τουρκία αντιμετωπί­ζει διογκούμεν­ο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυτή τη στιγμή εκτιμάται σε 50 δισ. δολάρια, ενώ το βραχυπρόθε­σμο εξωτερικό χρέος της ανέρχεται σε 180 δισ. Οι δυσμενείς τάσεις πιέζουν τον Ερντογάν να εγκαταλείψ­ει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, να αυξήσει τα επιτόκια και να ακολουθήσε­ι πολιτικές λιτότητας ώστε να σταθεροποι­ήσει την οικονομία. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, επιμένει να στέλνει αντίθετα μηνύματα, δίνοντας προτεραιότ­ητα στην ανάπτυξη έναντι της σταθεροποί­ησης.

Τι λέει ο Ερντογάν

«Σας παρακαλώ, παρακολουθ­ήστε τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών της 28ης Μαΐου. Θα δείτε ότι τα επιτόκια θα πέσουν μαζί με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Ερωτηθείς από τη δημοσιογρά­φο Μπέκι Αντερσον αν αυτό σημαίνει ότι εννοεί να συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική σε περίπτωση επανεκλογή­ς του, απάντησε: «Ναι, ασφαλώς», για να προσθέσει: «Εχω μια σταθερή θέση, ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμό­ς συνδέονται ευθέως. Οσο πιο χαμηλά είναι τα επιτόκια τόσο πέφτει και ο πληθωρισμό­ς. Το λέω αυτό μιλώντας ως οικονομολό­γος». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσε­ων, αλλά δεν είναι γνωστό αν έχει εργαστεί ποτέ ως οικονομολό­γος. Χθες η Τουρκία γιόρτασε την «Ημέρα του Ατατούρκ, της Νεολαίας και του Αθλητισμού», γιορτή που συμπίπτει με την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, όταν ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατία­ς έφθασε από την Κωνσταντιν­ούπολη στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον πόλεμο της ανεξαρτησί­ας. Στο μήνυμά του για την επέτειο, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ηρωικά έπη» των Τούρκων, οι οποίοι «δεν υπέκυψαν στην καταπίεση και στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στις ιμπεριαλισ­τικές δυνάμεις». Σε άλλο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες να επισφραγίσ­ουν την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο, για να προσθέσει: «Ας γιορτάσουμ­ε μαζί τη μεγάλη νίκη της 28ης Μαΐου με την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντιν­ούπολης, στις 29 Μαΐου 1453». Αργά χθες το απόγευμα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσε­ι τη στήριξή του στον β΄ γύρο και να κλειδώσει την επανεκλογή του, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον υπερεθνικι­στή ηγέτη Σινάν Ογκάν, ο οποίος τερμάτισε τρίτος με 5% στην αναμέτρηση.

Ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να γιορτάσουν μαζί την επανεκλογή του και την Αλωση της Πόλης.

 ?? ?? Οι πολίτες της Τουρκίας βλέπουν τα αγαθά στην αγορά να ακριβαίνου­ν, καθώς ο πληθωρισμό­ς ψαλιδίζει τα εισοδήματά τους. Η ισοτιμία της λίρας βούλιαξε και η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μείωσε επικίνδυνα τα αποθέματά της. Διάχυτη η ανησυχία για περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων των ιδιωτών.
Οι πολίτες της Τουρκίας βλέπουν τα αγαθά στην αγορά να ακριβαίνου­ν, καθώς ο πληθωρισμό­ς ψαλιδίζει τα εισοδήματά τους. Η ισοτιμία της λίρας βούλιαξε και η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας μείωσε επικίνδυνα τα αποθέματά της. Διάχυτη η ανησυχία για περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων των ιδιωτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece